• Посилання скопійовано

Що нового

Внесено зміни до Положення про застосування Нацбанком заходів впливу

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу, затвердженого постановою НБУ від 17.08.2012 р. №346.

Зокрема, визначено, що за істотні порушення банком вимог ст. 5, 6, 7, 8, 11, 12 Закону «Про валюту і валютні операції» та/або нормативно-правового акта НБУ з відповідних питань на банк накладається штраф у розмірі не більше ніж 400000 гривень, за інші істотні порушення вимог валютного законодавства — не більше ніж 1000000 гривень.

Постанова НБУ від 03.01.2019 р. №14
чинна з 05.01.2019 р., окремі зміни набирають чинності 07.02.2019 р.


Затверджено Iнструкцію про порядок валютного контролю

! Банкам, суб'єктам ЗЕД

Нацбанк затвердив Iнструкцію про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Ця Iнструкція встановлює порядок здійснення банком валютного нагляду за дотриманням його клієнтами-резидентами (крім банків) установлених Нацбанком граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів та порядок інформування банком Нацбанку про дотримання клієнтами-резидентами (крім банків) та банком граничних строків розрахунків.

Вимоги Iнструкції поширюються на операції з експорту та імпорту товарів, на які Нацбанком установлено граничні строки розрахунків, з урахуванням установлених Нацбанком за поданням Кабміну винятків та (або) особливостей для окремих товарів, та (або) галузей економіки та мінімальних граничних сум операцій, на які поширюються встановлені Нацбанком граничні строки розрахунків.

Постанова НБУ від 02.01.2019 р. №7 набирає чинності 07.02.2019 р.


Затверджено Положення про перевірку документів про валютні операції

! Банкам, суб'єктам ЗЕД

Нацбанк затвердив Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції.

Це Положення розроблене відповідно до законів України «Про Національний банк України», «Про банки і банківську діяльність», «Про валюту і валютні операції» з метою запобігання уповноваженими установами проведенню їхніми клієнтами через ці установи валютних операцій, що не відповідають вимогам законодавства України.

Вимоги цього Положення поширюються на: банки, небанківські фінансові установи та операторів поштового зв'язку, які отримали банківську ліцензію або ліцензію Нацбанку на здійснення валютних операцій чи генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, яка не втратила чинність після введення в дію Закону про валюту.

Постанова НБУ від 02.01.2019 р. №8 набирає чинності 07.02.2019 р.


Правила функціонування Системи підтвердження угод на валютному ринку

! Банкам

Нацбанк затвердив Правила функціонування Системи підтвердження угод на валютному ринку України.

Система підтвердження угод функціонує в робочі дні з понеділка до п'ятниці (включно) з 9:00 до 19:00 за київським часом.

Нацбанк має право змінювати час функціонування Системи.

Постанова НБУ від 02.01.2019 р. №10 набирає чинності 07.02.2019 р.


Положення про резервування валюти

! Банкам

Нацбанк затвердив Положення про порядок резервування коштів в іноземній валюті (банківських металів) за залученими банком вкладами (депозитами), кредитами (позиками) від нерезидентів.

Нацбанк цим Положенням установлює порядок резервування банком України, філією іноземного банку на території України коштів в іноземній валюті (банківських металів), які отримані банком за договором про залучення вкладу (депозиту), кредиту (позики) від нерезидента та підлягають поверненню / фактично повертаються банком у строк, що дорівнює або менший ніж 183 календарні дні.

Постанова НБУ від 03.01.2019 р. №12 набирає чинності 07.02.2019 р.


Затверджено Положення про валютний нагляд

! Банкам

Нацбанк затвердив Положення про валютний нагляд.

Положення розроблено відповідно до законів «Про Національний банк України», «Про валюту і валютні операції», іншого законодавства України та нормативно-правових актів НБУ і визначає основні засади здійснення Нацбанком та уповноваженими установами валютного нагляду в Україні, підстави та порядок застосування Нацбанком до уповноважених установ заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства.

Водночас втрачає чинність повністю або частково низка нормативно-правових актів НБУ.

Постанова НБУ від 03.01.2019 р. №13 набирає чинності 07.02.2019 р.


Зміни в Положенні про порядок проведення перевірок НБУ

! Фінустановам

Нацбанк уніс зміни до своєї постанови від 21.09.2007 р. №338. Затверджений нею документ тепер називається так: Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних перевірок з питань дотримання банками, небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв'язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України.

Уточнено, що перевірки банків (фінансових установ) з питань дотримання ними вимог валютного законодавства України проводять уповноважені працівники структурного підрозділу центрального апарату Нацбанку, до компетенції якого належить здійснення валютного нагляду за банками (фінансовими установами) (далі — Департамент), з метою дотримання банками (фінансовими установами) вимог валютного законодавства України, включаючи нормативно-правові акти НБУ. Перевірки здійснюються на підставі ризик-орієнтованого підходу, враховуючи результати проведеної Департаментом оцінки ризиків. До перевірок належать виїзні та невиїзні перевірки.

Планові виїзні перевірки банків (фінустанов) проводяться на підставі виданого робочій групі письмового доручення, оформленого на бланку НБУ та підписаного директором Департаменту або посадовою особою НБУ, яка на підставі розпорядчого акта Нацбанку має повноваження на вчинення дій, визначених цим Положенням.

Програма планової виїзної перевірки банку (фінансової установи) затверджується директором Департаменту або уповноваженою особою НБУ.

Постанова НБУ від 03.01.2019 р. №15 набирає чинності 07.02.2019 р.


При обміні валюти на більш ніж 150 тис. грн у чеках слід друкувати П. I. Б. клієнта

! Пунктам обміну, фізособам

Нацбанк установив, що під час здійснення валютно-обмінних операцій форма і зміст розрахункового документа, який друкується РРО та застосовується для обліку та реєстрації валютно-обмінних операцій уповноваженої установи (крім банку), пункту обміну іноземної валюти уповноваженої установи та квитанції/чека, що формуються платіжним пристроєм уповноваженої установи (крім банку), повинні відповідати вимогам Положення про форму та зміст розрахункових документів та мають додатково містити таку інформацію:

— назву операції (купівля, продаж, обмін іноземної валюти, операція сторно);

— назву і код прийнятої валюти;

— суму прийнятої валюти;

— курс, крос-курс;

— назву і код валюти до видачі;

— суму валюти до видачі;

— суму комісії;

— дані про клієнта [прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) фізичної особи];

— додаткові реквізити, необхідні для проведення валютно-обмінних операцій.

Дані про клієнта заповнюються лише під час здійснення валютно-обмінної операції на суму (в еквіваленті), що дорівнює чи перевищує розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінмоніторингу.

Розрахунковий документ РРО додатково повинен містити такі реквізити:

— підпис клієнта (проставляється, якщо сума валютно-обмінної операції дорівнює або перевищує в еквіваленті суму, зазначену вище);

— підпис працівника уповноваженої установи, яка отримала відповідну ліцензію Нацбанку;

— відбиток штампа.

Постанова НБУ від 04.01.2019 р. №16 набирає чинності 07.02.2019 р.


Внесення відомостей про належного користувача до Єдиного реєстру ТЗ

! Користувачам ТЗ

Кабмін затвердив Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Підставами для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є:

— визначення належного користувача безпосередньо власником ТЗ у зв'язку з передачею фізособі ТЗ у користування;

— визначення керівником юрособи, яка є власником ТЗ або отримала в установлений законодавством спосіб право користуватися ним, свого працівника належним користувачем;

— оформлення на фізособу нотаріально посвідченої довіреності на право користування ТЗ;

— користування фізособою ТЗ на підставі договору оренди (найму, позички);

— користування фізособою або юрособою ТЗ на підставі договору фінансового або оперативного лізингу;

— оформлення на фізособу, щодо якої вносяться відомості як про належного користувача, тимчасового реєстраційного талона.

Обов'язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього (крім керівника юрособи лізингоотримувача) національного посвідчення водія або посвідчення водія іноземної держави.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №1197 чинна з 15.01.2019 р.


Оновлено форму декларації з податку на нерухоме майно

! Платникам податку на нерухомість

Мінфін виклав у новій редакції форму податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджену наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №408.

Відповідно до пп. 266.7.5 ПКУ, платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього самого року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єкта/об'єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об'єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларацію юридична особа — платник подає протягом 30 к. д. з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачує починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт.

Декларацію за новою формою відповідно до п. 46.6 ПКУ вперше слід буде подавати у 2020 році на 2020 рік. Як подавати декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у 2019 році, див. «ДК» №04/2019.

Наказ Мінфіну від 15.11.2018 р. №897 чинний з 18.01.2019 р.


Формат даних для реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів-лічильників

! Розпорядникам акцизних складів пального

Мінфін затвердив:

— формат даних та структуру Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів — лічильників рівня пального у резервуарі;

— форму довідки про розпорядника акцизного складу пального, акцизні склади пального, розташовані на них резервуари пального, витратоміри та рівнеміри;

— форму довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального.

ДФСУ повинна до 01.04.2019 р. забезпечити створення та функціонування Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів — лічильників рівня пального у резервуарі, а саме:

— приймання від розпорядників акцизних складів пального електронними засобами зв'язку електронних документів для наповнення Реєстру;

— обробку електронних документів для наповнення Реєстру та автоматичного перенесення з них даних до Реєстру;

— збереження даних, що містяться у Реєстрі;

— захист інформації, що міститься у Реєстрі.

Наказ Мінфіну від 27.11.2018 р. №944
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 22.01.2019 р. офіційно не опублікований


Внесено зміни до Пояснень до УКТ ЗЕД

! СГ

ДФСУ внесла зміни до Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджених наказом ДФСУ від 09.06.2015 р. №401.

Змінами скасовано Додаткові пояснення України до товарної позиції 2009 «Соки з плодів (включаючи виноградне сусло) або соки овочеві, незброджені та без додання спирту, з доданням або без додання цукру чи інших підсолоджувальних речовин» Пояснень до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності.

Наказ ДФСУ від 11.01.2019 р. №20 чинний з 11.01.2019 р.


Затверджено форми заяви та звіту організацій колективного управління

! ОКУ

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило форми заяви про акредитацію організації колективного управління та щорічного звіту про діяльність організації колективного управління.

Відповідно до ст. 11 Закону України від 15.05.2018 р. №2415-VIII, ОКУ щороку до 1 квітня року, що настає за звітним, оприлюднює на своєму веб-сайті щорічний звіт про свою діяльність та забезпечує вільний доступ до нього протягом п'яти років з дня розміщення.

Наказ Мінекономрозвитку від 20.11.2018 р. №1707 чинний з 15.01.2019 р.


Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

! Споживачам комунальних послуг

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Методику розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Ця Методика встановлює порядок визначення обсягів спожитої у будівлі теплової енергії на опалення житлових та нежитлових приміщень, які є самостійними об'єктами нерухомого майна, опалення місць загального користування, гарячого водопостачання (у разі обліку теплової енергії у гарячій воді), забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання (за наявності циркуляції); обсягів холодної, гарячої води, витраченої на загальнобудинкові потреби; обсягів холодної та гарячої води, спожитої споживачами, приміщення яких не оснащені вузлами розподільного обліку; порядок розподілу обсягів спожитих комунальних послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, визначає вимоги до приладів-розподілювачів теплової енергії, поправкові коефіцієнти для розподілу обсягу спожитої теплової енергії між окремими споживачами у будівлях, оснащених вузлами комерційного обліку теплової енергії та/або гарячої, та/або холодної води, де налічуються два та більше споживачів.

Водночас втрачає чинність Наказ Мінбуду від 31.10.2006 р. №359 «Про затвердження Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків, та визначення плати за їх опалення».

Наказ Мінрегіону від 22.11.2018 р. №315
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 22.01.2019 р. офіційно не опублікований


Оновлено уніфіковану форму акта перевірки у сфері містобудівної діяльності

! Забудовникам

Мінрегіон вніс зміни до свого наказу від 15.05.2012 р. №240, виклавши у новій редакції додаток 1 — Уніфіковану форму акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Уніфікована форма акта містить виключний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Наказ Мінрегіону від 20.12.2018 р. №361 чинний з 18.01.2019 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру