• Посилання скопійовано

Прискорена податкова амортизація у 2019 році

Змінами до ПКУ можливість встановлення строку експлуатації 2 роки для ОЗ 4-ї групи продовжили і на 2019 рік. Розгляньмо, за яких умов це можливо.

Нагадаємо, що для платників податку на прибуток під час розрахунку амортизації за прямолінійним методом щодо основних засобів 4-ї групи з 01.01.2017 р. було встановлено мінімальний допустимий строк амортизації два роки (п. 43 підр. 4 р. ХХ ПКУ). Таку можливість було передбачено для ОЗ, введених в експлуатацію з 01.01.2017 р. до 31.12.2018 р. включно.

Законом №2628, яким з 01.01.2019 р. внесено зміни до ПКУ, період введення в експлуатацію ОЗ для застосування прискореної амортизації було продовжено до 31.12.2019 р.

Зверніть увагу, що для таких ОЗ має бути виконано такі вимоги:

— витрати на придбання таких ОЗ понесено (нараховано) платником податків після 01.01.2017 р.;

— ОЗ не було введено в експлуатацію та їх не використовували на території України;

— ОЗ введено в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів з 01.01.2017 р. до 31.12.2019 р. включно;

— ОЗ використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за винятком платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна.

Таким чином, платник податку може застосовувати метод прискореної податкової амортизації і до ОЗ, які було введено в експлуатацію в 2019 році, за умови дотримання зазначених вище вимог.

Платники податку на прибуток, які не застосовують податкові різниці, поліпшень від прискореної податкової амортизації не відчують. Адже вони нараховують амортизацію виключно за П(С)БО і термін амортизації встановлюють самостійно без використання мінімальних строків (виходячи з очікуваного строку використання).

Ті ж платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, також розраховують амортизацію за правилами П(С)БО, проте для них передбачено й податкові різниці за п. 138.1 та 138.2 ПКУ:

— збільшують фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

— зменшують фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації ОЗ або нематеріальних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

I от згідно з п. 138.3 ПКУ при нарахуванні амортизації мінімальні строки амортизації вже є обов'язковими (і встановлені пп. 138.3.3 ПКУ).

Звертаємо увагу, що зазначені вище вимоги мають виконуватися протягом усього строку нарахування такої амортизації з використанням мінімального строку у два роки.

У разі невикористання таких ОЗ у власній господарській діяльності або їх продажу у звітному періоді, коли сталася така подія, платник податку зобов'язаний:

— збільшити фінрезультат до оподаткування на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до зазначеного вище пункту протягом податкових (звітних) періодів, у яких здійснювалося нарахування амортизації із застосуванням мінімально допустимих строків амортизації ОЗ, визначених у зазначеному вище пункті;

— зменшити фінрезультат до оподаткування на суму розрахованої амортизації таких ОЗ згідно з п. 138.3 ПКУ за відповідні податкові (звітні) періоди.

Тобто платник податку має перерахувати «податкову» амортизацію згідно з мінімально встановленими строками амортизації, зазначеними у п. 138.3 ПКУ. Наслідки такого перерахунку (хоча він і здійснюватиметься за минулий період) треба відобразити у поточній декларації з податку на прибуток. А отже, жодних штрафів за порушення правил застосування такої прискореної амортизації платник податку не сплачуватиме.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру