• Посилання скопійовано

Розрахунок електронними грошима з ФОП на ЄП 3-ї групи: тонкощі обліку доходу

ФОП на ЄП 3-ї групи надає послуги з розробки сайта нерезидентам, які розраховуються електронними коштами через платіжні системи Fondy, LiqPay тощо. Такі електронні кошти у валюті розрахунків надходять до фінансової небанківської установи, яка конвертує їх у гривні і перераховує на поточний рахунок гривневий еквівалент, беручи при цьому комісію. Як платнику ЄП визначити дохід? Чи повинен він відстежувати, коли надійшла валюта, та розраховувати дохід за загальним правилом перерахунку валютного доходу?

У ЗIР (підкатегорія 107.04) міститься відповідь на запитання «Чи можуть ФОП — платники ЄП проводити розрахунки через електронні платіжні системи, у тому числі через систему «Web Money» (електронні гроші)?». Податківці вважають, що фізособи-підприємці — платники ЄП не можуть здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) через електронні платіжні системи, у т. ч. через систему «WebMoney» (електронні гроші), мотивуючи тим, що цей вид розрахунку не належить до грошових розрахунків. Очевидно, ця відповідь повною мірою стосується і юросіб — платників ЄП 3-ї групи. Iнакше всі отримані електронні кошти треба буде відобразити окремо в податковій декларації єдиного податку (пп. 296.5.5 ПКУ). Мало того, до такого доходу юрособи буде застосовано подвійну ставку ЄП 3-ї групи; до доходу ФОП — платника ЄП 1-ї — 3-ї груп — ставка 15% (пункти 293.4, 293.5 ПКУ).

На нашу думку, такий дохід визначатиметься в момент отримання гривневої суми на поточний рахунок платника єдиного податку — в розмірі такої суми. Дохід у валюті, що надійшов до фінансової небанківської установи, не береться до уваги доти, доки його не буде конвертовано у гривні і не отримано на поточний рахунок, — адже він може бути так і не конвертований та не отриманий платником ЄП.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру