• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Оподаткування ПДВ операцій придбання за рахунок статутних внесків комунального підприємства
Комунальне підприємство отримує статутні внески від міської ради (з бюджетного рахунку, за КБК 3210) на свій поточний рахунок — ПЗ з ПДВ не визнаються. Кошти спрямовуються на встановлення теплових лічильників та реконструкцію насосних станцій. При розрахунку за обладнання та послуги сплачені суми ПДВ може бути віднесено до податкового кредиту на підставі ПН, складених та зареєстрованих в ЄРПН постачальниками. Чи повинне комунальне підприємство визначати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ щодо придбаних послуг і товарів, сплата за які здійснюється за рахунок статутних внесків?

Оподаткування ПДВ постачання житла
Приватне підприємство «1» замовило будівництво багатоповерхового житлового будинку в генпідрядника «2» терміном на 3 роки. За договором генпідрядник здійснює будівництво самостійно із залученням субпідрядників, здає виконані будівельні роботи замовникові поетапно, підписує акти виконаних робіт. Підприємство «1» планує продавати квартири в будинку шляхом укладання договору купівлі-продажу майнових прав. Чи буде продаж житла за таким договором першим постачанням житла? Чи підлягає оподаткуванню ПДВ продаж квартир замовником? Якщо першим постачанням житла буде саме передача квартир від генпідпрядника, то в який момент відбудеться нарахування ПДВ: під час надходження авансу чи під час підписання декларації про готовність об'єкта — введення будинку в експлуатацію)?

Роялті одним платежем за кілька років
Згідно з умовами ліцензійного договору у грудні 2017 року підприємство отримало роялті за 2015, 2016 та 2017 роки (разова оплата до кінця терміну дії договору). Коли потрібно визнавати такий дохід від роялті?

Єдиний податок: зміна ставки в середині року
СПД-ФО на ЄП 2-ї групи має переплату з єдиного податку в розмірі 3500 грн. Переплата сталася внаслідок рішення місцевої ради про зміну ставки єдиного податку: була 20%, з березня 2017 р. — 10%. Чи може підприємець не сплачувати ЄП, а враховувати таку переплату в рахунок майбутніх платежів? Чи повинна податкова інспекція повідомляти про зміну ставки ЄП посеред року? Чому деяким СПД податкова зробила перерахунок ЄП, а у решти СПД у тому ж районі ставка ЄП залишилася в розмірі 20%?

Прощення боргу постачальником за отримані до 01.07.2015 р. товари
Підприємство мало заборгованість за отримані у 2005 році товари, щодо якої було відкрите виконавче провадження. У грудні 2017 року з постачальником укладено договір про прощення цього боргу. Чи потрібно покупцеві проводити коригування податкового кредиту з ПДВ?

Виправлення помилок у №1ДФ
У 2016 році в №1ДФ було неправильно відображено індивідуальні податкові номери орендодавців — 5 осіб. У III кварталі 2017 р. знову ці 5 осіб було відображено з помилкою в IПН. Тепер цю помилку було виявлено. Як краще вчинити: подати уточнюючі за два періоди чи лише за 2017 рік? I який на нас чекає штраф у разі невиправлення цієї помилки?

Реалізація медичних товарів з 01.01.2018 р. за ставкою 7%
На складі підприємства є медичні товари, імпортовані до 2018 року та оподатковані ПДВ за ставкою 20%. За якою ставкою з 01.01.2018 р. оподатковувати ПДВ операції з реалізації цих товарів? Чи потрібно коригувати податковий кредит за цими товарами?

Старі оплачені витрати в обліку «загальносистемника»
ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, у 2016 році заплатив аванс за оренду за грудень 2017 р. У грудні він отримав акт виконаних робіт. Чи може ФОП віднести у 2017 році цю суму до витрат за 2017 рік? Як і в якому періоді відносяться суми до витрат у ФОП на загальній системі оподаткування, коли оплата і акт виконаних робіт належать до різних звітних періодів?

Розрахунок електронними грошима з ФОП на ЄП 3-ї групи: тонкощі обліку доходу
ФОП на ЄП 3-ї групи надає послуги з розробки сайта нерезидентам, які розраховуються електронними коштами через платіжні системи Fondy, LiqPay тощо. Такі електронні кошти у валюті розрахунків надходять до фінансової небанківської установи, яка конвертує їх у гривні і перераховує на поточний рахунок гривневий еквівалент, беручи при цьому комісію. Як платнику ЄП визначити дохід? Чи повинен він відстежувати, коли надійшла валюта, та розраховувати дохід за загальним правилом перерахунку валютного доходу?

До змісту номеру