• Посилання скопійовано

Єдиний податок: зміна ставки в середині року

СПД-ФО на ЄП 2-ї групи має переплату з єдиного податку в розмірі 3500 грн. Переплата сталася внаслідок рішення місцевої ради про зміну ставки єдиного податку: була 20%, з березня 2017 р. — 10%. Чи може підприємець не сплачувати ЄП, а враховувати таку переплату в рахунок майбутніх платежів? Чи повинна податкова інспекція повідомляти про зміну ставки ЄП посеред року? Чому деяким СПД податкова зробила перерахунок ЄП, а у решти СПД у тому ж районі ставка ЄП залишилася в розмірі 20%?

Норма п. 293.1 ПКУ передбачає, що ставки єдиного податку для платників 2-ї групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року. Ставки визначаються і затверджуються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, що створені згідно з законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності — у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати.

Якщо «єдиноподатник» здійснює кілька видів діяльності, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ПКУ). Це означає, що ставка єдиного податку має бути найвищою з тих, що затверджені місцевими радами для видів діяльності, здійснюваних платником. Якщо окремою місцевою радою затверджена єдина ставка, то здійснення кількох видів діяльності на ставку ЄП жодним чином не вплине. Ситуація, коли одні «єдиноподатники» сплачують ЄП за ставкою 20%, а інші — за ставкою 10%, може свідчити про здійснення кількох видів діяльності (звідси й максимальна ставка — 20%).

Якщо «єдиноподатник» здійснює діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку (п. 293.7 ст. 293 ПКУ). Отже, вид діяльності та кількість територій, де здійснюється господарська діяльність, — це фактори, які визначають ставку ЄП (і причина, чому частині «єдиноподатників» податківці посеред року її не перерахували).

У 2017 році, справді, чимало місцевих рад з огляду на зростання мінімальної зарплати і, як наслідок, зростання ставки ЄП у гривневому еквіваленті, з метою підтримання малого бізнесу у регіонах зменшили ставку ЄП з 20% до 10% (чому це не стосувалося кожного — див. вище). Ознайомитися з рішенням місцевих рад можна за посиланням http://sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/.

З огляду на це переналаштовувалося програмне забезпечення в податкових інспекціях і проводився перерахунок. З дати прийняття рішення місцевою радою про зниження ставки ЄП є всі підстави сплачувати ЄП за наступні звітні періоди за зниженою ставкою. Ключовий фактор тут — саме рішення міськради. За попередні місяці 2017 року (до дати рішення міськради) діє підвищена ставка, а після — вже знижена. Перерахунок податківці роблять самостійно, адже ця операція не має заявницького характеру (не запускається через будь-яку заяву «єдиноподатника») і здійснюється з волі міськради (від «єдиноподатника» тут нічого не залежить).

Оскільки весь 2017 рік «єдиноподатник» сплачував ЄП за завищеною ставкою, на кінець року він має переплату, яку можна зарахувати в рахунок ЄП. Оскільки переплата осіла на тому самому рахунку, куди безпосередньо сплачується ЄП, то цю переплату податківці мають право самостійно зарахувати з нарахуваннями єдиного податку в рахунок майбутніх платежів.

Єдиний момент, на який слід звернути увагу, — це об'єднання у 2017 році окремих територіальних громад сіл, селищ, міст. Як наслідок, змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до об'єднаних територіальних громад у частині податків і зборів, що зараховуються до місцевих бюджетів https://news.dtkt.ua/taxation/common/46633. Тому радимо завітати до податкової інспекції і пересвідчитися, що сума переплати коректно відображена в обліковій картці платника податків уже після зміни рахунків (до граничної дати сплати ЄП за січень 2018 року, аби не було недоїмки).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру