• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ операцій придбання за рахунок статутних внесків комунального підприємства

Комунальне підприємство отримує статутні внески від міської ради (з бюджетного рахунку, за КБК 3210) на свій поточний рахунок — ПЗ з ПДВ не визнаються. Кошти спрямовуються на встановлення теплових лічильників та реконструкцію насосних станцій. При розрахунку за обладнання та послуги сплачені суми ПДВ може бути віднесено до податкового кредиту на підставі ПН, складених та зареєстрованих в ЄРПН постачальниками. Чи повинне комунальне підприємство визначати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ щодо придбаних послуг і товарів, сплата за які здійснюється за рахунок статутних внесків?

Так, справді, отримання статутних внесків від міської ради на рахунок комунального підприємства не має супроводжуватися нарахуванням ПЗ з ПДВ, бо у цьому випадку йдеться про операції, які не є об'єктом оподаткування ПДВ. Але придбання за ці кошти теплових лічильників та реконструкція насосних станцій є операціями придбання товарів, робіт, послуг із відповідним нарахуванням ПЗ з ПДВ. Постачальник формує ПН і реєструє її в ЄРПН.

Далі ключовий фактор для відповіді на запитання — це те, в яких операціях використовуються придбані теплові лічильними або реконструйовані насосні станції. Зверніть увагу: не важливо, звідки підприємство має кошти (і чи була на тому етапі оподатковувана ПДВ операція). Для нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ у межах п. 198.5 ПКУ ключовою буде відповідь на запитання, в яких операціях використовуються придбані товари, роботи, послуги.

Аналіз п. 198.5 ПКУ свідчить, що ч. «а» п. 198.5 ПКУ вимагає нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування (п. 189.1 ПКУ), скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами у разі, якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, які не є об'єктом оподаткування відповідно до ст. 196 ПКУ (крім випадків проведення операцій, передбачених пп. 196.1.7 ПКУ) або місце постачання яких розташоване за межами митної території України.

Отже, якщо комунальне підприємство здійснює оподатковувану ПДВ діяльність (рахунки 7-го класу в обліку), то вказівка ч. «а» п. 198.5 ПКУ не діятиме, і нарахування «технічних» ПЗ з ПДВ щодо придбаних теплових лічильників і реконструкції насосних станцій не буде актуальним. У ситуації, коли йдеться про неоподатковувану діяльність (звільнену від оподаткування або таку, що не є об'єктом оподаткування), переведення активів у статус невиробничих або їх використання у негосподарській діяльності, — без нарахування ПЗ з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ не обійтися. Якщо комунальне підприємство здійснює одночасно оподатковувану та неоподатковувану діяльність, а теплові лічильники і насосні станції одночасно використовуються в обох видах діяльності, вхідний ПК з ПДВ доведеться розподіляти в межах ст. 199 ПКУ.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру