• Посилання скопійовано

Мобілізовані, строковики, контрактники...

З 28.11.2018 р. в десяти областях України оголошено воєнний стан. Така подія призвела до зростання кількості запитань щодо мобілізованих, строковиків та контрактників. Чи зберігається середній заробіток? Як документально оформити? Чи можна звільняти, якщо працівника призвано на строкову військову службу?

Загальна інформація

Майже всю інформацію, яку слід знати роботодавцю, зазначено у ст. 119 КЗпП.

За нею встановлено гарантії для таких категорій працівників:

1) мобілізованим;

2) призваним на строкову військову службу;

3) прийнятим на військову службу за контрактом.

Головну увагу слід звернути на ті гарантії, які діють під час так званого особливого періоду:

1) збереження місця роботи;

2) збереження середнього заробітку.

Особливий період — що це і чи триває він зараз?

Раніше із терміном «особливий період» пов'язували період проведення антитерористичної операції (АТО) на сході України.

Однак у 2018 році замість АТО застосовуються заходи із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії в Донецькій і Луганській областях.

Повноваження з керування військовими і правоохоронними підрозділами в цих областях перейшли від СБУ до Генерального штабу ЗСУ. Тобто АТО закінчилася. А що ж із особливим періодом?

Верховний суд України своїм листом від 13.07.2018 р. №60-1543/0/2-18 сформулював правову позицію, що особливий період в Україні і надалі діє (див. «ДК» №32/2018, коментар «ДК»).

А отже, всі гарантії, встановлені працівникам ст. 119 КЗпП під час особливого періоду, і надалі надаються.

Середній заробіток, оподаткування, звітність

Середній заробіток для вищезгаданих категорій працівників (назвемо їх одним словом: мобілізованим) розраховується згідно з нормами, зазначеними у Порядку №100, виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю мобілізації, призову або укладення контракту.

Нараховують виплати, що обчислюються зі середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, шляхом множення середньоденної заробітної плати на кількість робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Працівникам, які пропрацювали на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Докладніше див. лист Мінсоцполітики від 11.08.2014 р. №1146/13/84-14 в «ДК» №36/2014.

Якщо нарахування провадиться виходячи зі середньої заробітної плати, працівник не мав заробітку не зі своєї вини, розрахунки здійснюють виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки чи посадового окладу.

Документальне оформлення

Підтвердити мобілізацію працівника можна одним з таких документів:

— копія військового квитка (для мобілізованого);

— довідка про призов військовозобов'язаного на військову службу, видана військкоматом або військовою частиною (для мобілізованого);

— виписка з наказу або довідка про зарахування до списків військової частини, що видаються військовою частиною (для резервістів);

— документи (наприклад, довідка від військкомату), що підтверджують його вступ на службу за контрактом (для контрактника);

— повістка про призов на службу (для строковика).

Але якщо мобілізація була терміновою і працівник не встиг передати такі документи роботодавцю, то як їх отримати? Такі документи можуть надати роботодавцю родичі мобілізованих працівників (див. лист Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ВСУ від 21.08.2014 р. №322/2/7142).

На підставі вищезгаданих документів оформлюється наказ (див. зразок).

Зразок

Зразок наказу про увільнення працівника від роботи у зв'язку з призовом

Товариство з обмеженою відповідальністю

«ЗАРПЛАТНИК»

НАКАЗ
31.07.2018 р. м. Кропивницький №179-к
Про увільнення Петренка П. П.
від роботи у зв'язку з призовом
на строкову військову службу

Керуючись частиною третьою ст. 119 Кодексу законів про працю,

УВIЛЬНИТИ:

Петренка Петра Петровича, бухгалтера (з дипломом магістра) від роботи з 01.08.2018 р. у зв'язку із призовом на строкову військову службу зі збереженням місця роботи, посади і середнього заробітку на період проходження строкової військової служби.

Підстава: повістка Кропивницького міського військового комісаріату.

Директор Степаненко С. С. Степаненко
З наказом ознайомлений: Петренко П. П. Петренко

У такому наказі часто міститься і ще одна інформація: про те, хто виконуватиме обов'язки тимчасово відсутнього працівника. Це може бути й інший працівник цього самого роботодавця (на правах сумісництва або суміщення посад). Докладніше про сумісництво ми писали в «ДК» №26/2017.

Може бути й прийнятий на роботу новий працівник — на час тимчасової відсутності працівника за строковим трудовим договором. У такому разі, як у зразку, наведеному нами нижче, про це не зазначається нічого. А про прийняття на роботу нового тимчасового працівника складається окремий наказ.

Також слід пам'ятати про дії роботодавця під час демобілізації (закінчення строку контракту) працівника. Докладніше про повернення демобілізованого працівника див. «ДК» №35/2015.

Крім зазначеного за посиланням, слід буде скласти наказ щодо кадрів про те, з якої дати цей працівник має стати до роботи (бо до цього його від роботи було увільнено).

А також звільнити тимчасового працівника, що працює за строковим трудовим договором. I це треба буде зробити вчасно, адже прострочення такого договору фактично робить його безстроковим.

Оподаткування

Середній заробіток мобілізованих оподатковується за тими ж нормами і ставками, що й звичайна заробітна плата працівника. Отже, нарахований (виплачений) роботодавцем дохід у вигляді середнього заробітку мобілізованого працівника, призваного на строкову військову службу контрактнику оподатковується ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) та є базою нарахування єдиного внеску (22%).

Але відображення у звітності такого середнього заробітку має свої відмітні риси.

Відображення у ф. №1ДФ

Відповідно до довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку №4, доходи у вигляді середньої заробітної плати, нарахованої та виплаченої роботодавцем працівникам, призваним на строкову військову службу, зазначаються в формі №1ДФ за ознакою доходу «101». Отже, такий середній заробіток треба відображати у розділі I цього звіту як звичайну зарплату, оподатковану ПДФО.

Також цей дохід необхідно показувати й у розділі II цього звіту, в загальній сумі нарахованих доходів працівникам та утриманого й перерахованого до бюджету військового збору.

Відображення у звіті з ЄСВ

Сума нарахованого середнього заробітку у звітному місяці працівнику, призваному на строкову військову службу, відображається в таблицях 1 та 6 звіту з ЄСВ.

У місяці призову на працівника в таблиці 6 цього звіту може бути заповнено кілька рядків на:

— середню зарплату за період служби (з кодом категорії застрахованої особи «47»);

— заробітну плату за відпрацьований час;

— додаткову базу для основного працівника — коли сума середньої зарплати за період служби і зарплати за відпрацьовані дні не перевищує мінімальної заробітної плати в такому місяці.

Наприклад, якщо працівник весь місяць перебував на службі, тоді щодо такого працівника може бути заповнено два рядки на:

— середню зарплату за період служби (з кодом категорії застрахованої особи «47»);

— додаткову базу для основного працівника — коли сума середньої зарплати за період служби не перевищує мінімальної заробітної плати в такому місяці.

Про це писали у «Віснику» №45/2017, с. 18.

Утім, на думку автора, якщо мобілізований є (або став) інвалідом, на час збереження середнього заробітку за ст. 119 КЗпП, його у цьому звіті варто зазначати з кодом категорії застрахованої особи «66» та застосовувати ставку ЄСВ 8,41%. Звісно, якщо він є працівником юрособи і надав документи, які підтверджують встановлення йому інвалідності.

Відображення у бухобліку

Збереження середнього заробітку мобілізованим відображають у бухобліку як заробітну плату, нараховану звичайним працівникам. Тобто нарахування і виплату такого середнього заробітку показують за субрахунком 661 «Розрахунки за заробітною платою» (див. таблицю).

Таблиця

Нарахування середнього заробітку мобілізованому працівнику

№ з/п Зміст господарської операції Д-т К-т
1. Нараховано середній заробіток призваному працівнику 23, 92, 93, 94, 97 661
2. Нараховано ЄСВ на середній заробіток 23, 92, 93, 94, 97 651
3. Утримано ПДФО та військовий збір 661 641, 642
4. Сплачено до бюджету нарахований ЄСВ та утриманий ПДФО і військовий збір 651, 641, 642 311
5. Перераховано на картковий рахунок суму середнього заробітку призваному працівнику 661 311

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру