• Посилання скопійовано

Кадри для бухгалтера

Мобілізовані, строковики, контрактники...
З 28.11.2018 р. в десяти областях України оголошено воєнний стан. Така подія призвела до зростання кількості запитань щодо мобілізованих, строковиків та контрактників. Чи зберігається середній заробіток? Як документально оформити? Чи можна звільняти, якщо працівника призвано на строкову військову службу?

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років
Як надавати відпустку для догляду за дитиною до трьох років? Як її початок та закінчення відображати у звіті з ЄСВ? Чи потрібно у таблиці 6 відображати дані щодо працівниці за час відпустки? Як її можна звільнити? Як нараховувати декретні працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною?

Нюанси застосування Класифікатора професій
Чи можна змінювати назви професій, які відображені в Класифікаторі професій у жіночому роді? Чи є приведення назви посади у відповідність до Класифікатора професій зміною істотних умов праці? Які особливості застосування похідного слова «помічник» у назвах посад? Чи можна міняти слова місцями у назві професій? Ці питання непокоять бухгалтерів, які ведуть кадрові справи. I ось Мінсоцполітики дало відповіді в листі від 02.10.2018 р. №18921/0/2-18/28 (див. «ДК» №51/2018).

До змісту номеру