• Посилання скопійовано

Нюанси застосування Класифікатора професій

Чи можна змінювати назви професій, які відображені в Класифікаторі професій у жіночому роді? Чи є приведення назви посади у відповідність до Класифікатора професій зміною істотних умов праці? Які особливості застосування похідного слова «помічник» у назвах посад? Чи можна міняти слова місцями у назві професій? Ці питання непокоять бухгалтерів, які ведуть кадрові справи. I ось Мінсоцполітики дало відповіді в листі від 02.10.2018 р. №18921/0/2-18/28 (див. «ДК» №51/2018).

Раніше про Класифікатор професій якщо і знали, то лише фахівці відділу кадрів та інспектори з праці. Але наприкінці літа 2018 р. відбулася подія, що змусила бухгалтерів уважно вивчити цей документ, а тих, хто його не знав, ознайомитися з ним.

Річ у тім, що відтепер у таблиці 5 звіту з ЄСВ слід відображати назву посади, код ЗКППТР та код класифікатора, якщо:

1) працівника приймають на роботу;

2) працівника звільняють з роботи;

3) працівника переводять з посади на посаду.

Тонкощі застосування Класифікатора професій роботодавцями ми вже розглядали в «ДК» №43/2018. Тоді ж ми наводили попередні роз'яснення від Держпраці та Мінсоцполітики стосовно питань, що містяться у новому коментованому листі. Погляньмо, чи відтоді щось змінилося.

Коментований лист Мінсоцполітики містить відповіді на низку запитань.

1. Що робити, якщо приймаємо на роботу чоловіка, а в Класифікаторі професій назва посади у жіночому роді?

2. Як привести штатний розпис у відповідність до Класифікатора професій та як внести зміни до трудової книжки?

3. Чи приведення назви посади у відповідність до Класифікатора професій тотожне зміні істотних умов праці?

4. Хто несе відповідальність за ведення трудових книжок працівників?

5. До чого може призвести невідповідність запису про назву посади у трудовій книжці працівника назві посади у Класифікаторі професій?

6. Чи можна змінювати місцями слова у назві посади?

7. Як застосовувати похідне слово «помічник» у назві посади?

Жіночий та чоловічий рід у назві професій

Назви посад у Класифікаторі професій наводяться, як правило, у чоловічому роді. Але є і винятки, такі як «Друкарка», «Економка», «Покоївка», «Сестра медична», «Швачка» та ін.

Мінсоцполітики наполягає: записи до трудової книжки про назву роботи, професії (посади) працівника слід вносити відповідно до Класифікатора професій, посилаючись при цьому на п. 2.14 Iнструкції №58.

Враховуючи це, робимо висновок: рід назви посади, професії змінювати не можна. Тож якщо приймаємо чоловіка на посаду «Покоївка», то й у трудовій слід зазначати у жіночому роді «Покоївка».

Заміна місцями іменника та прикметника в назві посади

Мінсоцполітики погоджується з тим, що зміна порядку слів у назвах посад, таких, наприклад, як «Директор фінансовий» (код 1231) на «Фінансовий директор» або «Директор виконавчий» (код 1210.1) на «Виконавчий директор», не змінює їхнього змісту.

Але при цьому наголошує: згідно з пунктом 2.14 Iнструкції №58 назви посад мають відповідати визначеним у Класифікаторі професій.

Тобто, за аналогією до зазначеного вище, змінювати порядок слів у назвах посад теж не можна.

Похідні слова в назвах посад і професій

Iнша річ — похідні слова та уточнення назви посади. Вони дозволені навіть самим Класифікатором професій, однак за дотримання певних умов.

Є в Класифікаторі професій додаток В. У ньому наведено похідні слова (віце-, головний, заступник, провідний, молодший та ін.) до професій (професійних назв робіт). Ці слова можна використати для утворення нових найменувань професій, але за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог, унеможливлення дублювання, збереження коду таких професій.

Наприклад, від професійної назви роботи з додатка А «головний бухгалтер» (код Класифікатора професій 1231) за допомогою похідного слова з додатка В «заступник» можна утворити похідну назву професії «заступник головного бухгалтера» з тим самим кодом Класифікатора професій 1231.

Крім того, відповідно до примітки 2 до додатка В можна розширити назви професій термінами та словами, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності за умови дотримання лаконічності викладу, якщо інше не передбачено в Класифікаторі професій ДК 003:2010 чи інших нормативно-правових актах. Унаслідок цього утворену вище професійну назву роботи «заступник головного бухгалтера» код Класифікатора професій 1231 можна розширити словами-уточненнями, наприклад «з витрат» або «з доходів». При цьому код Класифікатора професій залишиться тим самим — 1231.

Але створення розширених назв професій через дефіс або з наведенням уточнень у дужках, крім передбачених у Класифікаторі професій, не допускається, саме тому буде помилкою об'єднання, наприклад, двох таких назв професій «бухгалтер» і «касир» в одну «бухгалтер-касир», адже Класифікатором професій передбачено окремі професійні назви робіт «бухгалтер (з дипломом магістра)» з кодом Класифікатора професій 2411.2, «бухгалтер» з кодом Класифікатора професій 3433 та «касир (на підприємстві, в установі, організації)» з кодом Класифікатора професій 4211.

У коментованому листі розглянуто застосування такого похідного слова, як «помічник». Мінсоцполітики на цьому прикладі показує, що застосування похідних слів до посад (професій) за умови збереження галузевої та функціональної належності, кваліфікаційних вимог має враховувати відповідні кваліфікаційні характеристики, бо похідні слова найчастіше визначають певну кваліфікаційну категорію посади (професії).

У Класифікаторі професій передбачено професійне угрупування 3436 «Помічники керівників», до якого вміщено назви посад помічників, наприклад: «Помічник керівника підприємства (установи, організації)» (код 3436.1), «Помічник керівника виробничого підрозділу» (код 3436.2), «Помічник керівника іншого основного підрозділу» (код 3436.2) тощо.

Таким чином, застосування похідного слова «помічник» до назви посади «Директор (начальник, інший керівник) підприємства» (код 1210.1) є недоречним. У цьому випадку застосовується назва посади «Помічник керівника підприємства (установи, організації)» («Помічник директора підприємства»), що узгоджується з професійним угрупуванням 3436 Класифікатора професій.

Натомість у додатку А до класифікатора професій не передбачено посади «Заступник керівника підприємства (установи, організації)», тож цю посаду можна утворити за допомогою похідного слова «заступник» і код буде 1210.1.

Наслідки для працівника при невідповідності запису про назву посади у трудовій книжці назві посади у Класифікаторі

Фахівці Мінсоцполітики зазначили, що невідповідність запису про назву посади (професії) у трудовій книжці працівника назві посади (професії) у Класифікаторі професій може призвести до негативних наслідків при призначенні пенсій за віком на пільгових умовах, визначенні юридичного, медичного, педагогічного стажу тощо.

Приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій

Процедуру приведення штатного розпису у відповідність до Класифікатора професій можна відтворити таким чином.

Крок 1: аналізуємо назви посад (професій) на відповідність Класифікатору професій.

Крок 2: аналізуємо фактично виконувані працівниками завдання та обов'язки на відповідність назвам посад з урахуванням кваліфікаційних характеристик та вимог, установлених для відповідних професій.

Крок 3: оформлюємо результати аналізу штатного розпису та готуємо доповідну записку про необхідність внесення змін до штатного розпису.

Крок 4: видаємо наказ з основної діяльності про внесення змін до штатного розпису та наказ з особового складу про внесення змін до трудових книжок працівників та інших кадрових документів (особова картка, посадова інструкція тощо).

Назву посади в трудовій книжці виправляємо так, як ми писали в «ДК» №43/2018.

Чи виникає при цьому зміна істотних умов праці?

Виправлення технічних помилок або зміна назв професій без зміни кодів (наприклад, змінюються «Менеджер (управитель) зі збуту» на «Менеджер (управитель) із збуту» (код 1475.4), «Прибиральник» на «Прибиральник службових приміщень» (код 9132), «Стенографістка» на «Стенографіст» (код 4111) не потребують попередньої згоди працівників, які обіймають відповідні посади (професії), адже зазначені зміни не пов'язані зі зміною завдань та обов'язків за посадами (професіями), кваліфікаційних вимог до працівника, оплати праці.

А ось якщо змінюється не лише назва, а й код професії з Класифікатора професій, зрозуміло, що посада в працівника після змін буде інша, і трудові обов'язки будуть інші. А це вже зміна істотних умов праці!

Про зміну істотних умов праці: системи та розміру оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших умов — працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за два місяці (частина 3 статті 32 КЗпП).

Якщо працівник відмовиться продовжувати працювати за новою назвою посади і новими трудовими обов'язками і звільниться протягом цих двох місяців, він матиме право на вихідну допомогу за ст. 44 КЗпП.

Назва посади не відповідає Класифікатору професій. Хто і як за це відповідає?

Мінсоцполітики наполягає, що така невідповідність є порушенням законодавства з праці. При цьому наголошується, що відповідальність за організацію ведення, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, організації, установи, представництва іноземного суб'єкта господарювання.

На думку Мінсоцполітики, на осіб, винних у порушенні законодавства про працю, покладається відповідальність згідно зі ст. 265 КЗпП. У цьому випадку розмір штрафу становить 1 мінімальну заробітну плату (зараз — 3723 грн, а з 01.01.2019 р. — 4173 грн).

Також частиною першою статті 41 КУпАП передбачено відповідальність за порушення вимог законодавства про працю у вигляді накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, яким надано право прийняття на роботу, та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності.

Очікувано підтримує такі роз'яснення і Держпраці — див. лист від 24.09.2018 р. №4501/4/4.3-зв-18, «ДК» №43/2018.

Але з такою позицією згодні не всі. Які аргументи можна використовувати, щоб оскаржити такі штрафи в разі перевірки від Держпраці, див. у коментарі до згаданого листа в «ДК» №43/2018.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Класифікатор професій — Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327.
  • Iнструкція №58 — Iнструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту населення від 29.07.93 р. №58.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру