• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано Закон про зміни до ПКУ

! Платникам податків

Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Зокрема:

— з 1 липня ставка акцизного податку на тютюнові вироби збільшується на 9%;

— ставки екоподатку за викиди вуглекислого газу стаціонарними джерелами підвищуються з 0,41 до 10 грн/т;

— збільшуються ставки ресурсних платежів;

— встановлюється нульова ставка акцизного податку на спирт етиловий, який використовується для виробництва харчового оцту, парфумерно-косметичної продукції та продукції технічного призначення;

— ставка податку для лісових земель, нормативну грошову оцінку яких проведено, становитиме не більше 0,1%, а місцеві ради у разі необхідності матимуть право встановлювати окремі ставки земельного податку за лісові землі або не встановлювати взагалі;

— у СЕАРП запроваджується контроль за фактичним рухом пального в розрізі місць зберігання, а також окремий облік за переміщенням спирту;

— запроваджується контроль за цільовим використанням пального, призначеного для цілей авіатранспорту, і встановлюється відповідальність за використання такого пального не за призначенням (у разі нецільового використання застосовуватиметься підвищувальний коефіцієнт 10);

— запроваджується ліцензування діяльності всіх суб'єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним;

— оператори поштового зв'язку та експрес-перевізники будуть податковими агентами з ПДВ у разі ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі.

Докладніший аналіз нововведень Закону чекайте в наступному номері «ДК».

Закон України від 23.11.2018 р. №2628-VIII набирає чинності 01.01.2019 р.


Підписано Закон про Державний бюджет України на 2019 рік

! Усім

Президент України підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Основні показники бюджету встановлено в таких розмірах:

доходи — 1026131809,2 тис. грн;

видатки — 1112129 997,6 тис. грн;

дефіцит — 89989320 тис. грн.

Граничний обсяг державного боргу на 31.12.2019 р. заплановано в сумі 2060101364,5 тис. грн, а граничний обсяг гарантованого державою боргу — в сумі 388630087,1 тис. грн.

Мінімальна заробітна плата становитиме: з 1 січня — 4173 грн на місяць, у погодинному розмірі — 25,13 грн.

Прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць становитиме: з 1 січня — 1853 грн, з 1 липня — 1936 грн, з 1 грудня — 2027 грн;

для основних соціальних і демографічних груп населення:

— дітей віком до 6 років: з 1 січня — 1626 грн, з 1 липня — 1699 грн, з 1 грудня — 1779 грн;

— дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня — 2027 грн, з 1 липня — 2118 грн, з 1 грудня — 2218 грн;

— працездатних осіб: з 1 січня — 1921 грн, з 1 липня — 2007 грн, з 1 грудня — 2102 грн;

— осіб, які втратили працездатність: з 1 січня — 1497 грн, з 1 липня — 1564 грн, з 1 грудня — 1638 грн.

Закон України від 23.11.2018 р. №2629-VIII набирає чинності 01.01.2019 р.


Заяву на видачу довіреності на керування авто можна подати через сайт МВС

! Водіям, власникам автомобілів

Кабмін уніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388.

Зокрема, передбачено, що у разі коли реєстрація (перереєстрація) ТЗ здійснена після 1 січня 2013 р., звернення власника ТЗ — фізособи про видачу тимчасового реєстраційного талона у зв'язку з наданням права керування таким засобом іншій фізособі може здійснюватися в електронній формі через офіційний веб-сайт Головного сервісного центру МВС.

Крім того, внесено зміни до Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби платних послуг, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1098, та Постанови КМУ від 25.03.2016 р. №260 «Деякі питання надання інформації про зареєстровані транспортні засоби та їх власників».

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №1013 чинна з 08.12.2018 р.


Затверджено Положення про санаторну школу

! Дитячим санаторіям

Кабмін затвердив Положення про санаторну школу.

Санаторна школа є закладом загальної середньої освіти з відповідним профілем для дітей, що потребують тривалого лікування, який забезпечує здобуття загальної середньої освіти та відновлення і зміцнення здоров'я учнів (вихованців), а також надання їм медичної допомоги.

Дія цього Положення поширюється на всі санаторні школи незалежно від їх профілю, форми власності та підпорядкування.

Положення визначає, зокрема, профілі санаторних шкіл та їх структуру, організацію діяльності санаторної школи, організацію освітнього процесу та надання медичної допомоги у санаторних школах різного профілю, створення та діяльність медико-педагогічної комісії, управління санаторною школою, матеріально-технічну базу та фінансово-господарську діяльність санаторної школи.

Постанова КМУ від 21.11.2018 р. №1026
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.12.2018 р. офіційно не опублікована


Про автофіксацію порушень дізнаєтеся з сайта МВС, а не лише Нацполіції

! Водіям

Кабмін уніс зміни до Порядку функціонування системи фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі, затвердженого постановою КМУ від 10.11.2017 р. №833.

Зокрема, передбачено, що посадові особи Національної поліції, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, використовують під час винесення постанов про накладення адміністративного стягнення інформаційні файли, які разом з винесеними постановами передаються до системи, для подальшого формування масиву даних Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Iнформування учасників дорожнього руху про фіксацію (фотозйомку або відеозапис) фактів адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху стаціонарними технічними засобами (приладами контролю) здійснюється не пізніше початку роботи таких технічних засобів (приладів контролю) на визначених місцях (ділянках вулично-дорожньої мережі) шляхом установлення відповідних дорожніх знаків на вулично-дорожній мережі, а також шляхом розміщення відповідних відомостей на офіційних веб-сайтах МВС та Національної поліції (до змін — лише на сайті Нацполіції).

Також постановою внесено зміни до Порядку звернення особи, яка допустила адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, до уповноваженого підрозділу Національної поліції, теж затвердженого постановою КМУ від 10.11.2017 р. №833. Зокрема, з 14 до 20 днів продовжено строк на надання згоди на притягнення до адмінвідповідальності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.11.2018 р. №1027 чинна з 11.12.2018 р.


Унесено зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств

! Платникам податку на прибуток

Мінфін уніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897.

У декларації та додатках до неї слова «Код за ЄДРПОУ» замінено словами «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта».

Додаток РI до декларації викладено в новій редакції.

У додатку АМ позначено знаком «х» комірки, які не заповнюються.

Також унесено зміни до додатків ЗП (змінено рядки 16, 16.3 та додано новий рядок 16.5) та ПН (змінено рядки 22 і 25).

Наказ Мінфіну від 19.10.2018 р. №842
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.12.2018 р. офіційно не опублікований


Страхування відповідальності аудитора перед третіми особами

! Суб'єктам аудиторської діяльності

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила Типовий договір добровільного страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами.

Розпорядженням Нацкомфінпослуг установлено, що:

— договір добровільного страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами укладають страховики, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у частині проведення виду добровільного страхування відповідальності перед третіми особами (іншої, ніж передбачена п. 12 — 14 ст. 6 Закону «Про страхування»);

— мінімальний розмір страхової суми за договором добровільного страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами під час укладання такого договору із суб'єктами аудиторської діяльності, які проводять обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, до виконання першого завдання з обов'язкового аудиту суб'єктів суспільного інтересу становить не менше 10 млн грн;

— розмір франшизи встановлюється під час укладання договору добровільного страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами і не може перевищувати 1% від страхової суми;

— страховики не мають права укладати договори добровільного страхування цивільно-правової відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності перед третіми особами щодо страхування відповідальності суб'єкта аудиторської діяльності, який надає послуги з обов'язкового аудиту фінансової звітності такому страховику.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 13.11.2018 р. №1977 чинне з 04.12.2018 р.


Змінено Iнструкцію щодо заповнення декларації про доходи

! Фізособам

Мінфін уніс зміни до Iнструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

Абзац 2 пп. 1 п. 5 розділу III Iнструкції приведено у відповідність до пп. 166.3.3 ПКУ (включення до податкової знижки суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення).

Крім того, виправлено помилку в абз. 1 пп. 8 п. 2 розд. IV Iнструкції: значення рядка 3 (загальний фінансовий результат операцій з інвестиційними активами) додатка Ф1 «Розрахунок податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих від операцій з інвестиційними активами» до декларації розраховується як різниця між значеннями графи 6 «Усього» рядка 1 та рядка 2 (а не рядка 3) розділу I.

Наказ Мінфіну від 01.11.2018 р. №866
набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування,
станом на 11.12.2018 р. офіційно не опублікований


Зміни в Iнструкції про порядок захисту прав та інтересів вкладників

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уніс зміни до Iнструкції про порядок здійснення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб захисту прав та охоронюваних законом інтересів вкладників, затвердженої рішенням ФГВФО від 26.05.2016 р. №825.

Змінами передбачено, що з довідкою про систему гарантування вкладів фізичних осіб можна ознайомитися в електронній формі. У разі якщо вкладник укладає договір в електронній формі, він має підтвердити її одержання шляхом надсилання повідомлення в електронній формі про одержання довідки, і це повідомлення має зберігатися в банку.

Оновлено інформацію, яку банки зобов'язані включати до змісту договорів банківського вкладу, договорів банківського рахунку (п. 3 розд. III Iнструкції).

Банки — учасники Фонду повинні:

— привести свою діяльність, у тому числі оновити форму довідки про систему гарантування вкладів фізичних осіб, у відповідність до вимог змін, затверджених цим рішенням, не пізніше 30 днів з дня, наступного за днем набрання рішенням чинності;

— забезпечити у програмному забезпеченні ідентифікування вкладів (депозитів), які підпадають під термін «вклад», визначений у Законі «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», у спосіб, що забезпечує їх оперативне виокремлення.

Рішення ФГВФО від 16.08.2018 р. №2289
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 11.12.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено форму повідомлення фінустанови про аудитора

! Фінустановам, що становлять суспільний інтерес

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила:

— форму повідомлення фінансової установи, яка віднесена до підприємств, що становлять суспільний інтерес, про суб'єкта аудиторської діяльності, який надаватиме послуги аудиту фінансової звітності;

— Порядок заповнення та подання повідомлення фінансовою установою, яка віднесена до підприємств, що становлять суспільний інтерес, про суб'єкта аудиторської діяльності, який надаватиме послуги аудиту фінансової звітності.

Фінансові установи, які віднесені до підприємств, що становлять суспільний інтерес, та уклали станом на дату набрання чинності розпорядженням договори щодо аудиту фінансової звітності із суб'єктами аудиторської діяльності, які мають право проводити обов'язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес, відповідно до вимог Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», повинні протягом 30 к. д. з дати набрання чинності розпорядженням повідомити Нацкомфінпослуг про укладення такого договору за вищезазначеною формою.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 08.11.2018 р. №1960 чинне з 04.12.2018 р.


Розгляд справ про порушення товарними біржами антикорупційного законодавства

! Товарним біржам

Мінекономрозвитку затвердило Порядок розгляду Міністерством економічного розвитку і торгівлі України справ про порушення вимог законодавства, що регулює діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, та застосування санкцій.

Цей Порядок визначає процедуру розгляду Мінекономрозвитку справ та застосування санкцій за порушення товарними та іншими біржами, що проводять фінансові операції з товарами, вимог Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та/або нормативно-правових актів, що регулюють діяльність у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Водночас утратив чинність попередній Порядок, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 14.11.2012 р. №1285.

Наказ Мінекономрозвитку від 17.08.2018 р. №1141 чинний з 11.12.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру