• Посилання скопійовано

Суть справи

На що вплине новий прожитковий мінімум?
З 01.12.2018 р. зріс прожитковий мінімум для працездатних осіб. Він становитиме 1921 грн. Водночас збільшили й інші види прожиткового мінімуму. Розгляньмо, на які ще показники це вплине.

Держбюджет-2019 і доходи фізосіб
ВРУ вже у листопаді 2018 року проголосувала за прийняття проекту Закону про Державний бюджет на 2019 рік. Як вплинуть нові показники прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати на оподаткування доходів фізосіб? Розглянемо в статті.

Подарунки працівникам до новорічних свят
Коли подарунки є зарплатою, а коли — ні? Адже від цього залежить їх оподаткування. Які наслідки щодо ПДВ виникають у разі дарування подарунків, придбаних з ПДВ? Як відобразити подарунки у ф. №1ДФ?

Новорічні подарунки дітям працівників
Уже незабаром розпочнуться свята, і чи не кожен роботодавець (відповідно до своїх можливостей) купуватиме та роздаватиме новорічні подарунки дітям працівників. Розгляньмо, як документально це оформити та які податкові наслідки виникатимуть.

Iнвентаризація необоротних активів
У попередній статті (див. «ДК» №45/2018) ми розглядали загальні правила проведення інвентаризації та порядок відображення її результатів в бухгалтерському та податковому обліках. Сьогодні поговоримо про особливості інвентаризації нематеріальних активів, ОЗ та інших необоротних матеріальних активів (IНМА).

Дебіторська заборгованість в обліку
Наявність в обліку дебіторської заборгованості — цілком звична, пересічна ситуація. Звичайно, прикро, якщо боржник не виконав свого обов'язку. Тож кредитору залишається тільки пробачити та відобразити це в обліку. От, власне, і розглянемо, які дії кредитора.

Ще не пізно допомогти працівникам
До закінчення 2018 року залишилося небагато часу. Якщо ви цього року ще не надавали своїм працівникам нецільової благодійної допомоги, то саме час це зробити. Чому так, поговоримо далі.

Виправлення помилки в даті ПН
В IПК від 10.10.2018 р. №4368/6/99-99-12-02-01-15/IПК (див. «ДК» №49/2018) ДФСУ навела алгоритм виправлення помилки в даті податкової накладної.

Коли не слід повідомляти ФСС про використані кошти
З 01.10.2018 р. одним з нових обов'язків страхувальників стало повідомляти ФСС про виплати, зроблені за рахунок отриманого від Фонду фінансування. Але, як з'ясувалося, цей обов'язок стосується лише окремих видів виплат. Фахівці ФСС у листі від 01.10.2018 р. №2.4-16-3103 (див. «ДК» №49/2018) роз'яснили, коли можна не подавати це повідомлення.

Воєнний стан: наслідки для бізнесу
У 10 областях України на 30 днів вводиться воєнний стан. Але що це означатиме для підприємств та підприємців, а також для їхніх працівників?
Правовою основою введення воєнного стану є Конституція України, Закон України «Про правовий режим воєнного стану» (далі — Закон №389), а також Указ Президента.

До змісту номеру