• Посилання скопійовано

Що нового

У 10 областях України на 30 днів запроваджено воєнний стан

! Усім

Президент України підписав указ про введення в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26.11.2018 р. «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні». Після цього указ був затверджений Верховною Радою, яка законом затвердила запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, вздовж придністровської ділянки українсько-молдовського кордону і вздовж узбережжя Азовського і Чорного морів: Вінницькій області, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській, внутрішніх водах України Азово-Керченської акваторії.

Докладніше — «ДК» №49/2018.

Закон України від 26.11.2018 р. №2630-VIII чинний з 28.11.2018 р.


Набрали чинності закони щодо розмитнення «євроблях»

! Власникам автомобілів

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 24.11.2018 р. з наступного дня набрали чинності закони «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».

Першим з них запроваджується нова модель оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів.

Ставка акцизу визначається за формулою:

Ставка = Ставка базова х Кдвигун х Квік,

де: Ставка базова — ставка податку в євро за один ТЗ:

для автомобілів з бензиновим двигуном робочим об'ємом до 3 тис. куб. см (включно) — 50 євро, понад 3 тис. куб. см — 100 євро;

для автомобілів з дизельним двигуном робочим об'ємом до 3,5 тис. куб. см (включно) — 75 євро, понад 3,5 тис. куб. см — 150 євро;

Кдвигун — коефіцієнт, що визначається діленням об'єму циліндрів двигуна в куб. см на 1000 куб. см;

Квік — коефіцієнт, що дорівнює кількості повних календарних років з року, наступного за роком виробництва відповідного ТЗ, до року визначення ставки податку (для нових ТЗ та ТЗ, що використовувалися до одного повного календарного року, коефіцієнт дорівнює 1, а для ТЗ, що використовувалися понад 15 повних календарних років, коефіцієнт дорівнює 15).

Другий із законів урегульовує питання щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України, забезпечення дієвого контролю за переміщенням, цільовим використанням транспортних засобів, поміщених в митний режим транзиту чи тимчасового ввезення, а також посилює відповідальність громадян за порушення митних правил.

Упродовж 180 днів з дня набрання чинності цим Законом митне оформлення легкових авто, щодо яких не дотримані строки та умови (вимоги) митних режимів тимчасового ввезення або транзиту, здійснюється за умови сплати належних митних платежів та добровільної сплати до держбюджету коштів у розмірі 500 н. м. д. г. (8500 грн) і звільняє від адмінвідповідальності за порушення митних правил.

Положення Закону про внесення змін до МКУ, що стосуються використання ТЗ у підприємницькій діяльності та для одержання доходу, а також відповідальності за недоставляння ТЗ до органу ДФС і порушення правил ввезення та користування ТЗ, відповідні санкції (зміни до КУпАП) набирають чинності через 180 днів з дня, наступного за днем його опублікування.

Закони України від 08.11.2018 р. №2611-VIII і №2612-VIII чинні з 25.11.2018 р.


Установлено процедуру визначення періодичності перевірок харчовиків

! Операторам ринку харчових продуктів

Кабмін затвердив Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження.

Такими критеріями є:

— визначені ризики, пов'язані з тваринами, харчовими продуктами, кормами, операторами ринку (потужностей), використанням харчових продуктів або кормів, процесів, матеріалів, речовин, провадженням діяльності або операцій, які можуть справити негативний вплив на безпечність харчових продуктів та/або кормів, здоров'я та благополуччя тварин;

— результати здійснення попередніх заходів держконтролю;

— ефективність процедур, які застосовуються оператором ринку (потужностей) з метою дотримання законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я та благополуччя тварин;

— інформація, яка може свідчити про невідповідність госпдіяльності вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров'я та благополуччя тварин.

На основі нарахованої суми балів кожну потужність (об'єкт) відносять до певного ступеня ризику:

від 90 балів і більше — до дуже високого ступеня ризику;

від 70 до 89 балів — високого;

від 40 до 69 балів — середнього;

від 21 до 39 балів — низького;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи державного контролю здійснюються з такою періодичністю:

з дуже високим ступенем ризику: інспектування — не більше 4 разів на рік, аудит — не більше 1 разу на рік;

з високим ступенем ризику: інспектування — не більше 3 разів на рік, аудит — не більше 1 разу на рік;

із середнім ступенем ризику: інспектування — не більше 2 разів на рік, аудит — не більше 1 разу на рік;

з низьким ступенем ризику: інспектування — не більше 1 разу на рік, аудит — не більше одного разу на 2 роки;

з незначним ступенем ризику: інспектування — не більше 1 разу на 2 роки, аудит не проводиться.

Водночас утратила чинність постанова КМУ від 17.06.2015 р. №402, якою було затверджено попередні відповідні критерії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2018 р. №896 чинна з 06.11.2018 р.


Унесено зміни до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна

! Власникам рухомого майна

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, затвердженого постановою КМУ від 05.07.2004 р. №830.

Зміни, зокрема, покликані привести Порядок у відповідність до Закону «Про електронні довірчі послуги».

Уточнено, що доступ користувачів до Реєстру надається (припиняється) на підставі договору, укладеного з адміністратором Реєстру, крім випадку надання користувачам автоматизованого доступу з використанням програмних засобів ведення інформаційно-телекомунікаційних систем відповідних органів державної влади за допомогою прикладного програмного інтерфейсу Реєстру.

Доступ до Реєстру за допомогою прикладного програмного інтерфейсу надається виключно користувачам, які є посадовими особами органів державної влади.

Постанова КМУ від 21.11.2018 р. №967
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 28.11.2018 р. офіційно не опублікована


З'явився Регламент подання інформації для ведення обліку платників податків

! Платникам податків

Мін'юст та Мінфін затвердили Регламент подання інформації, необхідної для забезпечення ведення обліку платників податків, а також обчислення та справляння податків і зборів.

Регламент визначає порядок та процедуру подання Мін'юстом Державній фіскальній службі інформації про об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, у тому числі нерезидентів, про землевласників або землекористувачів, а також про об'єкти незавершеного будівництва та зміну даних, які включаються до облікової картки фізичної особи — платника податків.

Водночас утратили чинність наказ Мін'юсту та Міндоходів від 12.04.2013 р. №699/5/38 та наказ Мін'юсту і ДПАУ від 22.12.97 р. №462/83/5.

Спільний наказ Мін'юсту та Мінфіну від 02.11.2018 р. №3424/5/874 чинний з 21.11.2018 р.


Затверджено План комплексних заходів держнагляду (контролю) на 2019 рік

! СГ

Державна регуляторна служба України затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік.

План затверджено відповідно до ст. 5 Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та на виконання Вимог до оформлення річних та комплексного планів здійснення заходів державного нагляду (контролю), унесення змін до них та звіту щодо їх виконання.

Згідно з планом у наступному році буде проведено 30227 перевірок підприємств та підприємців (це на понад 3000 більше, ніж у плані на 2018 рік). Загалом до комплексного плану на 2019 рік уключено 12202 суб'єкти.

Наказ ДРС України від 15.11.2018 р. №152 чинний з 15.11.2018 р.


Нові правила організації статзвітності, що подається до НБУ

! Постачальникам статзвітності НБУ

Нацбанк затвердив Правила організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України.

Ці Правила визначають загальні вимоги до складання статистичної звітності, порядок її підписання та подання до Нацбанку.

Правила розроблені з метою отримання відповідних даних від постачальників статистичної звітності:

— банків України та філій іноземних банків в Україні;

— небанківських фінансових установ — резидентів, які є платіжними організаціями та/або членами / учасниками платіжних систем, операторів послуг платіжної інфраструктури, щодо яких Нацбанком унесено відомості до Реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури;

— небанківських фінансових установ — резидентів, яким надано генеральну ліцензію Нацбанку на здійснення валютних операцій;

— небанківських фінансових установ, підприємств, організацій, ФОПів, власників індивідуальних ліцензій на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України;

— національних операторів поштового зв'язку.

Правила є обов'язковими для виконання всіма постачальниками статистичної звітності.

Водночас утрачають чинність попередні правила, затверджені постановою НБУ від 01.03.2016 р. №129, та низка постанов, якими затверджувалися зміни до них.

Постанова НБУ від 13.11.2018 р. №120 набирає чинності з 01.01.2019 р.


Затверджено переліки показників якості телекомунікаційних послуг на 2020 рік

! Операторам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила:

— Перелік показників якості послуг фіксованого телефонного зв'язку, рівні яких підлягають обов'язковому оприлюдненню операторами телекомунікацій у 2020 році;

— Перелік показників якості послуг рухомого (мобільного) зв'язку, рівні яких підлягають обов'язковому оприлюдненню операторами телекомунікацій у 2020 році;

— Перелік показників якості послуг із доступу до Iнтернету, рівні яких підлягають обов'язковому оприлюдненню операторами телекомунікацій у 2020 році.

Оператори телекомунікацій відповідно до розд. 4 Положення про якість телекомунікаційних послуг, затвердженого рішенням НКРЗ від 15.04.2010 р. №174, протягом 2019 року мають забезпечити проведення випробувань показників якості телекомунікаційних послуг, які включені до переліків показників якості послуг, що зазначені вище.

Оператори телекомунікацій повинні оприлюднити інформацію щодо якості телекомунікаційних послуг у порядку, встановленому п. 3.3 Положення, та подати до НКРЗI звіти за 2019 рік за формою згідно з додатком до Положення (№11-ЯТП) не пізніше 30.01.2020 р.

Рішення НКРЗI від 30.10.2018 р. №562 чинне з 30.10.2018 р.


Унесено зміни до Кодексу газотранспортної системи

! Суб'єктам ринку газу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, унесла зміни до Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2493.

Зокрема, Кодекс доповнено нормою, згідно з якою розрахунки за природний газ, відчужений на торговій платформі, можуть здійснюватися шляхом сплати коштів з рахунку умовного зберігання (ескроу), відкритого учаснику торгів (замовнику послуг транспортування або оператору газотранспортної системи), який придбав такий газ. Рахунок умовного зберігання (ескроу) для розрахунків за природний газ, придбаний на торговій платформі, відкривається в банку, визначеному відповідним оператором торгової платформи.

Постанова НКРЕКП від 30.10.2018 р. №1282
набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування,
станом на 28.11.2018 р. офіційно не опублікована


Унесено зміни до Кодексу газосховищ

! Суб'єктам ринку газу

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, унесла зміни до Кодексу газосховищ, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2495.

Зокрема, Кодекс доповнено нормою, якою визначено, що у разі поміщення природного газу замовника, що зберігається на митному складі в митному режимі митного складу, в інший митний режим замовник зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дати митного оформлення такого природного газу надати оператору газосховищ копію оформленої митної декларації, засвідчену митницею у встановленому порядку.

Також постановою затверджено зміни до Типового договору зберігання (закачування, відбору) природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2499. Зміни стосуються поміщення газу в митний режим митного складу.

Постанова НКРЕКП від 30.10.2018 р. №1281 чинна з 22.11.2018 р.


Оновлено Положення про Комісію з апеляційу готельній сфері

! Готелям, хостелам тощо

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило Положення про Комісію з розгляду апеляцій щодо спірних питань, які виникають під час установлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання).

Комісія утворюється при Мінекономрозвитку з метою розгляду в установлені строки апеляційних заяв щодо оскарження рішень про відмову в установленні категорії, на яку претендує власник засобу розміщення або уповноважена ним особа (далі — заявник).

Склад Комісії формується з представників Мінекономрозвитку та Держпродспоживслужби у складі не менше 7 осіб і затверджується наказом Мінекономрозвитку.

Апеляційна заява подається до Комісії лише в разі наявності відповідного рішення Комісії із встановлення категорій готелям та іншим об'єктам, що призначаються для надання послуг з тимчасового розміщення (проживання) (далі — Комісія із встановлення категорій). Подання апеляційної заяви не зупиняє дії рішення, прийнятого Комісією із встановлення категорій.

Апеляційна заява подається заявником не пізніше 30 к. д. з дати одержання ним інформації щодо рішення Комісії із встановлення категорій про відмову в установленні категорії. До апеляційної заяви додаються матеріали (документи, інформаційні матеріали, фото тощо), які призначені для пояснення позиції заявника, викладеної в апеляційній заяві.

Комісія розглядає апеляційну заяву протягом 14 р. д. з наступного дня після її надходження. Iнформація щодо рішення Комісії в письмовій формі доводиться до відома заявника, органу із сертифікації та Комісії із встановлення категорій у строк, що не перевищує 10 к. д. з дати прийняття такого рішення.

Водночас утратив чинність наказ Мінінфраструктури від 08.10.2013 р. №779, яким було затверджено попереднє відповідне положення.

Наказ Мінекономрозвитку від 05.10.2018 р. №1437 чинний з 23.11.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру