• Посилання скопійовано

Нові правила фінансування від ФСС стартували

Як ми повідомляли раніше1, з 1 жовтня набрали чинності нові порядки призначення та фінансування виплат за рахунок ФСС. Але ФСС недавно надав кілька нових роз'яснень.

Новина перша: щодо договору про подання електронних документів до ФСС

Новаціями передбачено можливість (поки що це не обов'язок!) подавати документи до ФСС (заяву-розрахунок, повідомлення, звітність тощо) в електронному вигляді. Звісно, усі надіслані електронні документи має бути засвідчено ЕЦП уповноважених осіб і печатками (за наявності).

Наказом виконавчої дирекції ФССУ від 25.09.2018 р. №442-од затверджено Примірний договір про подання електронних документів до ФСС. Його треба укласти з територіальним відділенням Фонду ще перед створенням за допомогою наявного ПЗ таких документів і надсиланням їх Фонду.

Новина друга: щодо заповнення заяви-розрахунку

ФСС роз'яснив2 правила заповнення заяви-розрахунку для надання матзабезпечення та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Слід звернути увагу на заповнення додатка 1.1, який тепер надається разом із заявою-розрахунком.

1 Див. статтю Г. Бикової «Виплати від ФСС: зміни з 1 жовтня» у «ДК» №32/2018.

2 http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/960180.

Колонки 2 — 5 — дані щодо застрахованої особи, якій надається матзабезпечення за рахунок ФСС.

Колонка 6 — основне місце роботи — 1; сумісництво — 2; ФОП (у т. ч. фізособи, які забезпечують себе роботою самостійно) — 3; ЦПХ — 4.

Колонки 7 — 12 — дані, зазначені на лицьовому боці листка непрацездатності.

Колонки 13 та 15 — загальна кількість днів та сума днів, які підлягають оплаті.

Колонки 14 та 16 — кількість днів та сума днів, які підлягають оплаті за рахунок ФСС.

Колонки 17 — 19 заповнюються лише у разі замовлення коштів на матзабезпечення осіб, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, тоді в колонці 19 обов'язково зазначаються серія та номер (або лише номер) посвідчення.

Колонка 20 заповнюється за наявності відповідного запису у листку непрацездатності у випадках несвоєчасного направлення застрахованих осіб на МСЕК.

Колонка 21 заповнюється для контролю відповідності нарахованого лікарняного до наявного страхового стажу фізособи за даними Реєстру застрахованих осіб (ці дані отримують від ПФУ).

Колонка 22 заповнюється, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків менша за мінімальний страховий внесок, і зараховується неповний місяць страхового стажу.

Новина третя: щодо заповнення повідомлення

Тепер про виплачені страхові суми треба проінформувати ФСС у вигляді повідомлення. ФСС зазначив кілька моментів, на які варто звернути увагу:

— суму у повідомленні має бути зазначено з урахуванням обов'язкових платежів, які було сплачено з отриманої суми виплати (сума застрахованій особі + податки);

— у разі зміни місця реєстрації від моменту подання заяви-розрахунку до моменту надсилання повідомлення страхувальник має право подавати повідомлення за новим місцем реєстрації.

Увага: якщо частину суми щодо заяви-розрахунку не було виплачено страхувальником застрахованій особі (тривала хвороба, відрядження або з інших причин), унаслідок чого сума фінансування не збігається з сумою, виплаченою застрахованим особам, ці суми може бути віднесено на рахунок депонентів, про що страхувальник повинен зазначити у примітці до повідомлення про виплату коштів застрахованим особам. Після виплати відповідної суми страхувальник надсилає додаткове повідомлення.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру