• Посилання скопійовано

Суть справи

Проводимо вакцинацію працівників від грипу
Восени ймовірність захворіти на грип зростає в рази. I турботливі роботодавці приймають рішення щодо вакцинації своїх працівників. Але як її організувати та відобразити в обліку? Чи буде її вартість оподатковуваним доходом працівників? Про це й поговоримо.

Перевезення працівників
Iноді виробничі потужності підприємств розташовані за межами міста, або роботодавець просто дбає про своїх працівників та здійснює їх перевезення до місця роботи та з роботи додому. Які це має наслідки в оподаткуванні для роботодавця?

Нові правила фінансування від ФСС стартували
Як ми повідомляли раніше, з 1 жовтня набрали чинності нові порядки призначення та фінансування виплат за рахунок ФСС. Але ФСС недавно надав кілька нових роз'яснень.

Повернення товару — оформлення та облік у СГ
Покупець повернув раніше оплачений бракований товар. На підставі додаткової угоди між СГ гроші за цей товар не повертаються постачальником, а набувають статусу попередньої оплати за інший товар. Як відобразити це в обліку сторонам операції?

Комплексні перевірки роботодавців з 5 жовтня
Уряд доручив Держпраці, ДФСУ, Пенсійному фонду, Національній поліції, іншим центральним органам виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування провести починаючи з 5 жовтня 2018 року комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення. Проаналізуймо, чого чекати від таких перевірок роботодавцям.

Податок за лісові землі — з 2019 року
ДФСУ на вимогу профільного комітету ВРУ відкликала свій лист, у якому вимагала відзвітувати про земельний податок за лісові землі.

База даних як предмет договору послуг
Українське підприємство, яке є платником податку на прибуток на загальних підставах та платником ПДВ, планує укласти договір із резидентом про надання послуг зі збору інформаційних даних та ведення/обробки баз даних, їх технічне обслуговування. Чи може таке підприємство скористатися пільгами для IТ-послуг, якщо таку базу вести для нерезидента? Як краще визначити предмет договору, якщо власне ПЗ ми не розроблятимемо?

Продаж невиробничих ОЗ
Термін «невиробничі основні засоби» можна зустріти лише у розділі III ПКУ, і впливає він на облік тих платників податку на прибуток, які коригують фінрезультат. Але переведення ОЗ до складу невиробничих також впливає на оподаткування ПДВ. А що як такі невиробничі ОЗ будуть продані (тобто використані у господарській діяльності)? Пропонуємо з'ясувати, на що і як це вплине.

Iнвентаризація в «єдинника»
Кінець року — початок підготовки до подання річної фінзвітності, а для цього слід провести інвентаризацію. Розглянемо, як її наслідки впливають на об'єкт оподаткування єдиним податком.

Визнання ЦПД трудовим договором
Спроби перекваліфікувати договори цивільно-правового характеру на трудові під час перевірок роботодавців не припиняються. Проте незважаючи на доволі складну судову практику, наразі роботодавцям вдається убезпечитися. Ось аналіз одного з таких судових рішень.

РРО — це назавжди
В IПК від 04.09.2018 р. №3819/IПК/22-01-13-01-10 (див. «ДК» №41-42/2018) ГУ ДФС у Хмельницькій області відповідає на запитання, чи повинен ФОП, який досяг обсягу доходу 1 млн грн, але припинив підприємницьку діяльність, застосовувати РРО після її відновлення. Відповідь податківців є логічною, але не зовсім підкріпленою нормами ПКУ.

До змісту номеру