• Посилання скопійовано

Що нового

Цукор — без держрегулювання

! Виробникам і продавцям цукру

У зв'язку з офіційним опублікуванням набрав чинності Закон «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру».

Закон також усуває згадку про обов'язкові мінімальні ціни на реалізацію (продаж) цукрових буряків для виробництва цукру квоти «А» та квоти «В» зі статті 5 Закону «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції».

Закон України від 04.09.2018 р. №2518-VIII чинний з 20.09.2018 р.


Підписано закон щодо запровадження «єдиного вікна» на митниці

! Суб'єктам ЗЕД

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України».

Зокрема, Законом надано визначення терміна «механізм «єдиного вікна» і врегульовано порядок його реалізації.

Механізм «єдиного вікна» — механізм взаємодії декларантів, їх представників та інших заінтересованих осіб з органами доходів і зборів, іншими державними органами, установами та організаціями, уповноваженими на здійснення дозвільних або контрольних функцій щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, який забезпечує можливість одноразового подання в електронному вигляді через єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» документів та/або відомостей з метою дотримання вимог щодо переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, передбачених МКУ, іншими законами України, міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, а також нормативно-правовими актами, виданими на основі та на виконання МКУ та інших законів України.

Документи та інформація надаватимуться одноразово в електронному вигляді, а контролюючі органи проставлятимуть електронні відмітки у спільній базі даних.

Як стверджується, основним нововведенням Закону є скорочення кількості контролюючих органів на кордоні за рахунок скасування необхідності отримання підприємствами позитивного висновку держсанепідекспертизи для здійснення санепідконтролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

Закон України від 06.09.2018 р. №2530-VIII
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Підписано закон щодо виробництва електроенергії з енергії вітру

! Енергетикам, будівельникам

Президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо інвестиційної привабливості будівництва об'єктів відновлюваної енергетики».

Закон вносить зміни до законів «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

Зокрема, об'єкти, які виробляють електричну енергію з енергії вітру, можуть бути віднесені до класу відповідальності СС1 (незначні наслідки) за умови позитивного висновку уповноваженого органу з оцінки впливу на довкілля, у т. ч. у разі якщо вони належать до об'єктів III категорії складності.

Закон від 04.09.2018 р. №2517-VIII
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Зміни в законодавстві про боротьбу з інтелектуальним піратством

! Суб'єктам права інтелектуальної власності

Президент підписав Закон «Про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних».

Зокрема, визначено, що документи, зазначені у пунктах «а» і «ґ» ч. 1 ст. 5 Закону «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних», подаються на паперових та електронних носіях.

Також передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності (тобто Мінекономрозвитку), протягом 3 р. д. з дня видачі контрольних марок оприлюднює на своєму офіційному веб-сайті перелік найменувань примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних встановленого зразка із зазначенням творів, зафіксованих на цих примірниках, дані про заявника, щодо якого прийнято рішення про видачу контрольних марок, кількість виданих контрольних марок, їх серії, номери, дату видачі контрольних марок.

Закон належить до євроінтеграційних законів.

Закон України від 04.09.2018 р. №2514-VIII
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Визначено механізм ведення реєстру патентів на сорти рослин

! Розробникам сортів рослин

Кабмін затвердив Порядок ведення реєстру патентів на сорти рослин від 19.09.2018 р. №755.

Мінагрополітики забезпечує ведення Реєстру патентів та можливість інтеграції з іншими державними реєстрами з використанням системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

До Реєстру патентів уносяться такі офіційні відомості:

— номер, дата реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин та номер патенту;

— зазначення ботанічного таксона (українською та латинською мовами);

— назва сорту;

— номер та дата подання заявки;

— дата пріоритету;

— опис сорту;

— дата опублікування відомостей про державну реєстрацію майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин;

— ім'я автора (авторів);

— ім'я (назва) особи, яка є володільцем патенту сорту і зберігає сорт та його (їх) представника (представників);

— відомості щодо чинності майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин;

— відомості про надання ліцензій на використання сорту;

— відомості про передачу майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин.

Відомості до Реєстру патентів уносяться на підставі рішення Мінагрополітики про державну реєстрацію майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин та наявності оригінала документа, що підтверджує сплату державного мита.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. №755 чинна з 27.09.2018 р.


Затверджено Порядок ведення реєстру заявок на сорти рослин

! Розробникам сортів рослин

Кабмін затвердив Порядок ведення реєстру заявок на сорти рослин.

Реєстр заявок — сукупність офіційних відомостей про заявки на сорти рослин, подані з метою державної реєстрації прав на сорт рослин, які зберігаються в паперовому та електронному вигляді.

Мінагрополітики забезпечує ведення реєстру заявок, відповідає за збереження даних та захист від несанкціонованого доступу.

До реєстру заявок уносяться відомості лише щодо заявок, за якими встановлено дату їх подання та які вважаються поданими.

До реєстру заявок уносяться офіційні відомості про заявку на сорт рослин, зокрема:

— номер та дата подання заявки;

— дата пріоритету (якщо заявлено пріоритет);

— ім'я (найменування) заявника (заявників) та місце проживання (місцезнаходження);

— ім'я (найменування) представника та адреса для листування;

— зазначення ботанічного таксона (українською та латинською мовами);

— запропонована назва сорту (українською мовою та мовою заявника);

— вид прав;

— ім'я та місце проживання автора (авторів) сорту рослин;

— інформація, наведена в технічній анкеті сорту рослин.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. №757 чинна з 28.09.2018 р.


Затверджено Порядок затребування зразків посадкового матеріалу

! Розробникам сортів рослин

Кабмін затвердив Порядок затребування зразків посадкового матеріалу батьківських компонентів об'єкта заявки.

Зокрема, визначено, що зразки посадкового матеріалу батьківських компонентів об'єкта заявки можуть бути затребувані у таких випадках:

— з метою проведення кваліфікаційної експертизи на відмінність, однорідність та стабільність і зберігання у разі відсутності звернення заявника про врахування результатів експертизи, проведеної компетентним органом будь-якої іншої держави-учасниці, які надаються за визначеною процедурою;

— у разі отримання Мінагрополітики відповідного запиту Організації економічного співробітництва та розвитку щодо Схем сортової сертифікації, до яких приєдналася Україна;

— відповідно до рішення суду.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.09.2018 р. №756 чинна з 02.10.2018 р.


Ставка внеску на регулювання на IV квартал 2018 року — 0,085%

! Суб'єктам енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на IV квартал 2018 року у розмірі 0,085 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 25.09.2018 р. №1087 чинна з 25.09.2018 р.


Змінено порядок міжбанківських переказів коштів

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Iнструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 16.08.2006 р. №320.

Основною метою змін є приведення зазначеного нормативно-правового акта у відповідність до законодавства, зокрема законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями».

Змінами, зокрема:

— скасовано обов'язок використання печаток на документах, які подаються банком для відкриття та ведення кореспондентського рахунку, у тому числі в НБУ;

— визначено порядок дій у разі отримання повідомлення банку-кореспондента та/або обтяжувача про наявність підстав для звернення стягнення на предмет обтяження, яким є майнові права на кошти на кореспондентському рахунку банку;

— запроваджено оформлення в електронному вигляді дозволу на роботу банку в системі електронних платежів НБУ за відповідною моделлю обслуговування консолідованого кореспондентського рахунку та вимоги НБУ і ФГВФО на безспірне списання заборгованості з кореспондентського рахунку банку;

— оновлено порядок резервування та відновлення функціонування системи електронних платежів НБУ.

Постанова Національного банку України від 25.09.2018 р. №102 чинна з 02.10.2018 р.


Затверджено Реєстр великих платників податків на 2019 рік

! Платникам податків

Державна фіскальна служба України затвердила Реєстр великих платників податків на 2019 рік.

Загалом до Реєстру включено 1500 платників податків, що на 136 або на 10% більше ніж торік.

Нагадаємо, що до Реєстру включаються платники, у яких обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищив 50 млн євро або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України за такий самий період, перевищила 1 млн євро (з них податкових платежів — не менш ніж 500 тисяч євро). На платників податків, включених до Реєстру, поширюються особливості, визначені Податковим кодексом для великих платників податків.

Ознайомитися з Реєстром можна за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/reestri/352246.html.

Наказ ДФС України від 26.09.2018 р. №617 чинний з 26.09.2018 р.


Типові договори оренди держмайна приведено у відповідність до законодавства

! Орендарям держмайна

Фонд державного майна затвердив зміни до Типового договору оренди цілісного майнового комплексу державного підприємства (структурного підрозділу підприємства), затвердженого наказом ФДМУ від 23.08.2000 р. №1774, та Типового договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до державної власності, затвердженого наказом ФДМУ від 23.08.2000 р. №1774.

Основною метою змін є приведення зазначених типових договорів у відповідність до законодавства.

Наказ ФДМУ від 27.08.2018 р. №1113
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві

! Сільгоспвиробникам

Міністерство соціальної політики України затвердило Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві.

Ці Правила поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб, які провадять діяльність у сільському господарстві і відповідно до законодавства використовують найману працю, та працівників, що працюють у сільськогосподарському виробництві.

Вимоги Правил є обов'язковими для виконання роботодавцями та працівниками під час виробництва сільськогосподарської продукції.

Водночас утрачають чинність накази Держнаглядохоронпраці від 06.12.2004 р. №268 і №269, Держгірпромнагляду від 06.10.2008 р. №213, МНС від 26.11.2012 р. №1350 і №1353.

Наказ Мінсоцполітики від 29.08.2018 р. №1240
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Порядок виконання митних формальностей на повітряному транспорті

! Авіаперевізникам і товаровідправникам

Мінфін затвердив Порядок виконання митних формальностей на повітряному транспорті.

Порядок розроблено відповідно до ч. 2 ст. 246 Митного кодексу з метою визначення порядку виконання митних формальностей під час здійснення митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються ними.

Згідно з Порядком повітряні судна і товари, що переміщуються через митний кордон України повітряним транспортом, підлягають митному контролю та митному оформленню.

Митний контроль повітряних суден і товарів здійснюється виключно органом доходів і зборів у формах та обсязі, визначених за результатами застосування системи управління ризиками, в тому числі із використанням інформаційних технологій, і завершується митним оформленням відповідно до вимог законодавства.

Водночас утрачають чинність накази ДМСУ від 06.04.2004 р. №240 «Про затвердження Iнструкції про організацію митного контролю та митного оформлення повітряних суден перевізників і товарів, що переміщуються цими суднами» і від 18.02.2006 р. №137 «Про затвердження Правил застосування спрощеного порядку здійснення митного контролю предметів, що переміщуються громадянами, які прямують авіаційним транспортом».

Наказ Мінфіну від 03.08.2018 р. №671
набирає чинності через 30 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований


Нові Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів

! Вантажним автоперевізникам

Міністерство внутрішніх справ затвердило:

— Правила дорожнього перевезення небезпечних вантажів;

— Порядок видачі та оформлення свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів;

— Порядок погодження та оформлення маршруту руху транспортного засобу під час дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Вимоги зазначених Правил та Порядків є обов'язковими для суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та фізичних осіб, які є учасниками дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

Водночас утратив чинність наказ МВС від 26.07.2004 р. №822 «Про затвердження Правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів».

Наказ МВС від 04.08.2018 р. №656
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 02.10.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру