• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Працівник захворів у відрядженні: як бути роботодавцю?
Працівник під час відрядження за кордоном потрапив до лікарні. Відкрили лікарняний листок. Як табелювати такого хворого працівника? Чи має право підприємство на компенсацію від ФСС з ТВП? Чи виплачувати працівникові добові?

Директор не йде у декретну відпустку: як бути з оформленням?
Директор підприємства вагітна й найближчим часом має народжувати, але користуватися правом на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами не буде, оскільки працюватиме. Які виплати у такому випадку належать директору? Якими документами слід оформлювати таку ситуацію?

Оплата комунальних послуг працівників за їхніми заявами
Чи має право роботодавець утримувати із зарплати працівника суму вартості комунальних послуг, яка перераховується на рахунок іншого підприємства згідно із заявою працівника? Чи можливо утримувати 100% зарплати, чи це має бути якийсь відсоток? Як це відобразити в бухобліку?

Як відкоригувати несумові помилки в таблиці 6 звіту з ЄСВ?
На підприємстві збережено місце за працівником на час проходження ним строкової служби, але у таблиці 6 звіту з ЄСВ середній заробіток відобразили за кодом «1». Чи потрібно вносити зміни до таблиці 6 звіту з ЄСВ за весь період служби та відобразити оплату за кодом «47»?

Чи включається до штатної та середньооблікової кількості працівників мобілізований працівник?
На підприємстві є мобілізований працівник, який служить за контрактом. Чи враховувати такого працівника в таблиці 1, рядок 15 звіту з ЄСВ, у показник штатної чисельності працівників? Чи враховувати мобілізованого працівника при розрахунку нормативу робочих місць для осіб з інвалідністю?

Відмова від компенсації за невикористані відпустки при звільненні
Чи можна не виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки директорові при звільненні, якщо директор написав заяву про відмову від такої компенсації?

До змісту номеру