• Посилання скопійовано

Податкова знижка для фізосіб

До 31 грудня наступного за звітним податкового року фізособа може подати до ДФСУ декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів (заробітної плати) та суму коштів, які були сплачені на певні витрати. Але навіть в осіб, які подають документи щороку, виникають запитання. От і поговоримо про нюанси отримання податкової знижки.

Податкова знижка — основні правила

Скористатися податковою знижкою можна тільки за понесеними витратами, які належать до звітного року (у нашому випадку — в межах 2017 року), згідно зі ст. 166 ПКУ. Це означає, що авансові суми на 2018 рік, які сплачувались у 2017 році (це часто трапляється з витратами на навчання або страхування), не можуть включатись до податкової знижки за 2017 рік. Зверніть увагу: з 01.01.2017 р. внесено позитивні зміни до статті витрат на навчання, про що далі.

У цьому розділі з'ясуємо основні правила та вимоги для осіб, які мають право на податкову знижку. Якщо всі вимоги виконуються, фізособа може «перегорнути сторінку» далі, де ми розглянемо всі нюанси щодо отримання знижки в розрізі окремих витрат.

Правило 1. Основні вимоги до осіб, які мають право на податкову знижку, та умови її надання випливають із пп. 14.1.170 ПКУ. Суть податкової знижки полягає в тому, що фізособа:

— є найманим працівником. Фізособа-підприємець не має права на податкову знижку щодо доходів, одержаних від підприємницької діяльності. Аналогічне правило діє і щодо доходів, отриманих за договорами цивільно-правового характеру. Якщо особа одночасно є підприємцем та найманим працівником, то право на знижку не втрачається, але винятково щодо доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати;

Зверніть увагу!

Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки.

ЗIР, підкатегорія 103.05

— має документальне підтвердження суми витрат;

— понесла витрати з придбання товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (розуміємо: протягом 2017 року, до уваги беруться як витрати, так і зарплата винятково за результатом звітного року — пп. 166.4.2 ПКУ).

Правило 2. Потрібно врахувати норми ст. 166 ПКУ, зокрема обмеження. А саме фізособа:

— має бути резидентом України, мати реєстраційний номер облікової картки платника податку (або відмітку у паспорті, бо через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття реєстраційного номера) (пп. 166.4.1 ПКУ);

Хто є резидентом

Фізична особа — резидент — фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

У разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

Достатньою (але не виключною) умовою визначення місце знаходження центру життєвих інтересів фізичної особи є місце постійного проживання членів її сім'ї або її реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

Якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи попередні положення цього підпункту, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Якщо всупереч закону фізична особа — громадянин України має також громадянство іншої країни, то з метою оподаткування цим податком така особа вважається громадянином України, який не має права на залік податків, сплачених за кордоном, передбаченого цим Кодексом або нормами міжнародних угод України.

Якщо фізична особа є особою без громадянства і на неї не поширюються положення абзаців першого — четвертого цього підпункту, то її статус визначається згідно з нормами міжнародного права.

Достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України у порядку, встановленому цим Кодексом, або її реєстрація як самозайнятої особи.

Підпункт «в» пп. 14.1.213 ПКУ

— отримувала за наслідками звітного року (розуміємо: у 2017 р.) заробітну плату. Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми річної заробітної плати у поточному році з урахуванням п. 164.6 ПКУ (пп. 166.4.2. ПКУ);

— скористатися правом на податкову знижку до кінця року, наступного за звітним. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк (пп. 166.4.3 ПКУ).

Правило 3. Фізособа здійснювала витрати, дозволені до включення до податкової знижки, та має документальне їх підтвердження.

Перелік витрат

Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, наводиться у п. 166.3 ПКУ, і він є вичерпним. Проте далі ми докладно розглянемо кожен вид цих витрат, тому що насправді, як свідчить практика, при поданні декларації мало хто із фізосіб подає декларацію з першого разу (навіть досвідчені платники податку, які мають такий досвід щороку).

Перелік фактично здійснених протягом 2017 року витрат, які можуть бути включені до податкової знижки за 2017 рік (з певним обмеженням, про що далі), наведемо у таблиці.

Таблиця

Витрати, дозволені до включення до податкової знижки за 2017 рік

Витрати Обмеження
Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання
Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям Розмір внесків не повинен перевищувати 4% від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік
Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання Понесені витрати у 2017 році на здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення
Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески у межах недержавного пенсійного забезпечення Понесені витрати у 2017 році не повинні перевищувати (з розрахунку за кожний із повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):
при страхуванні платника податку — 2240 грн;
при страхуванні члена сім'ї платника податку першого ступеня споріднення — 1120 грн
Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік
Суми витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита Обмежень не встановлено
Суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу Витрати, пов'язані з переобладнанням транспортних засобів, що належать платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути перереєстрований у відповідних органах

Підтвердні документи

Вимоги до документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки, передбачено п. 166.2 ПКУ. Прямої вимоги подавати підтвердні документи під час подання декларації для отримання податкової знижки немає. Але для прискорення розрахунку податковим органом сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум рекомендуємо надавати копії документів. Також разом із декларацією слід подати копію довідки про отримані у звітному році (за 2017 рік) доходи у вигляді заробітної плати (на місцях цей документ вимагають, хоча прямої вимоги в ПКУ немає). Довідку надає роботодавець у довільній формі. У довідці про доходи, крім загальної інформації про фізичну особу (П. I. Б., реєстраційний номер облікової картки, період роботи), обов'язково зазначають:

— суму нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою);

— розмір та суму ПСП (за наявності);

— суму утриманого ПДФО (а також військового збору, хоча ця сума на розрахунок не впливає).

Фізособа повинна мати оригінали документів, які підтверджують понесені протягом 2017 року витрати. Слова «понесені витрати» означають, що такі витрати мають бути сплачені коштами.

Такі документи слід зберігати протягом 1095 днів, що настають з дня фактичного подання декларації (п. 44.3 ПКУ). Так, наприклад, документи до декларації за 2017 рік треба зберігати до 31.12.2021 р. Це розрахункові або платіжні документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, договори, які ідентифікують продавця. У документах обов'язково зазначається продавець товарів (робіт, послуг) та покупець — фізособа, яка має бажання отримати податкову знижку. А також відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і дата їх продажу (виконання, надання). Пам'ятайте: продавцем товарів (робіт, послуг) може бути тільки резидент — фізособа або юрособа.

Алгоритм розрахунку податкової знижки

Алгоритм розрахунку суми такий:

1) працівник отримує від роботодавця у вигляді довідки про доходи інформацію щодо річних сум у розрізі загального оподатковуваного доходу. До уваги береться лише заробітна плата, зменшена на суми, зазначені у п. 164.6 ПКУ. У більшості випадків нарахована заробітна плата може зменшуватись на суму ПСП при наявності.

Це суми заробітної плати не лише за основним місцем роботи, а й за сумісництвом (адже за сумісництвом фізособа аналогічно отримує доходи у вигляді заробітної плати);

2) на підставі документів, наведених у п. 166.2 ПКУ (розрахункові документи від продавців), визначається сума витрат, що включається до податкової знижки. Зверніть увагу: фізособа повинна враховувати встановлене у п. 166.3 ПКУ обмеження за кожним видом витрат;

3) розраховується сума ПДФО. Для цього різницю між базою оподаткування (сума з п. 1) та понесеними витратами (сума з п. 2) слід помножити на ставку ПДФО у розмірі 18%;

4) розрахована сума ПДФО порівнюється зі сумою податку, фактично утриманого протягом року із заробітної плати (див. довідку від роботодавця). Якщо протягом року ПДФО було утримано більше, ніж за результатом розрахунку, фізособа має право на повернення.

Заповнення декларації

Для отримання коштів у вигляді податкової знижки подається декларація за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859 (у редакції наказу від 06.06.2017 р. №556). Термін подання — до 31.12.2018 р.

Який термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідно до п. 179.8 ПКУ сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження податкової декларації.

Вартісні показники у декларації проставляють у гривнях з копійками.

При заповненні декларації треба відобразити річну суму заробітної плати у рядку 10.1 розділу II, графи 3, а також ПДФО та військовий збір у графах 4 та 5. Ці суми дублюються у рядку 10 розділу II. Iнформацію щодо сум беруть із довідки від роботодавця про доходи у вигляді заробітної плати. Суму з графи 3 рядка 10.1 розділу II переносять до рядка 12 розділу IV.

Далі слід заповнити розділі V декларації. У рядку 13 фіксують позначкою «х» документально підтверджені категорії витрат, що включаються до податкової знижки. А у рядках 14 — 17, власне, і здійснюють розрахунок суми:

1) у рядку 14 — загальна сума фактично здійснених протягом звітного року витрат. Увага: у граничних розмірах, а це залежить від категорії витрат (див. далі) — такі умови зазначені у п. 166.3 ПКУ;

2) до рядка 15 переноситься сума з графи 3 рядка 10.1, це тільки у тому разі, якщо особа не має ПСП. Якщо заробітна плата працівника для оподаткування ПДФО зменшується на ПСП, у рядку 15 слід показати суму, зменшену на суму ПСП;

3) у рядку 16 — сума витрат, понесених протягом року. Значення рядка 16 менше або дорівнює значенню рядка 14, але не більше ніж значення рядка 15 декларації;

4) рядок 17 — це сума, на яку зменшуються податкові зобов'язання фізособи. Розраховують цю суму за формулою: графа 4 рядка 10.1 — (рядок 15 — рядок 16) х 18%.

У розділі VI декларації буде відображено суму податку, на яку фізособі слід очікувати при погодженні розрахунку податковим органом. Ця сума відображається у рядках 19 та 22.2 без знака «-».

Нарешті, у рядку 29 слід навести реквізити банківського рахунку для перерахування коштів у разі повернення надміру утриманого ПДФО. Наприкінці декларації треба поставити дату заповнення, адже особа повинна отримати кошти протягом 60 календарних днів після подання декларації.

Проценти за іпотекою

Відповідно до пп. 166.3.1 та пп. 166.3.8 ПКУ, фізособа має право включити до податкової знижки:

— частину суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом. Визначається така сума витрат за дотримання вимог ст. 175 ПКУ;

Думка податківців

Чи має право на податкову знижку ФО, яка скористалася умовами молодіжного житлового кредиту?

Якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов'язковим для отримання права на податкову знижку. При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

ЗIР, підкатегорія 103.06.01

— суму витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, у т. ч. на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Доступне житло

Доступне житло — збудовані і ті, що будуються за державної підтримки, житлові будинки (комплекси) та квартири.

Стаття 4 Закону України «Про запобігання впливу
світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва»

1. Iпотека може бути як в національній, так і в іноземній валюті. Сума процентів в іноземній валюті перераховується у гривні за курсом Нацбанку, що діє на день сплати таких процентів, відповідно до абз. 2 п. 175.1 ПКУ (увага: не плутати з комерційним курсом банку під час купівлі валюти для погашення іпотеки та процентів).

З огляду на термін «іпотека» у пп. 14.1.87 ПКУ кредитний договір повинен відповідати одночасно таким умовам:

— має бути зазначено, що кредит видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

— в обов'язковому порядку додатково має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід'ємним доповненням до кредитного договору;

— договір іпотеки (застави) обов'язково має бути нотаріально посвідченим;

— кредит має бути отриманий від банку;

— договір про іпотечний кредит укладено на термін не менше ніж 5 років (така вимога встановлена у визначенні терміна «іпотечний житловий кредит» у пп. 14.1.87 ПКУ).

2. Скористатися податковою знижкою дозволено за умови, що будинок (квартира, кімната) є основним місцем проживання фізособи. Підтверджується такий факт позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла. Якщо фізособа має паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм (ID-картку), для підтвердження своєї реєстрації за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит, потрібно надати довідку про реєстрацію місця проживання, видану органом реєстрації. Це довідка органу реєстрації встановленого зразка (довідка про реєстрацію місця проживання — додаток 13 до Правил №207, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. №207)1.

Якщо іпотеку отримано з метою будівництва об'єкта, то, як сказано в абз. 2 п. 175.2 ПКУ, першим звітним роком, в якому виникає право на податкову знижку, буде рік, в якому збудований об'єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватись як основне місце проживання.

Отже, до настання моменту переходу права власності на житло і реєстрації за цією адресою скористатися правом на знижку можливості немає.

Якщо об'єкт іпотеки перебуває у спільній власності подружжя, право на податкову знижку має той член подружжя, який є позичальником такого кредиту. Тобто безпосередньо та особа, яка визначена за кредитним договором позичальником2.

1 Додатково див. http://tr.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/349312.html.

2 Див. ЗIР, підкатегорія 103.06.01, запитання: «Чи має право скористатися податковою знижкою за іпотечним кредитуванням один із членів подружжя за вибором, коли об'єкт іпотеки знаходиться у спільній власності?».

3. Частина суми процентів, що включається до знижки, має дорівнювати добутку суми процентів і коефіцієнта, розрахованого згідно з п. 175.3 ПКУ.

Розрахунок коефіцієнта

К = МП : ФП,

де: К — коефіцієнт; МП — мінімальна загальна площа житла, що дорівнює 100 квадратним метрам; ФП — фактична загальна площа житла, що будується (придбавається) платником податку за рахунок іпотечного кредиту.

Сума ПДФО, яку може повернути фізособа від сплачених процентів, безпосередньо залежить від площі житла. Пункт 175.1 ПКУ уточнює, що особа має право включити до податкової знижки частину суми процентів. Якщо коефіцієнт більший за одиницю, до податкової знижки включається сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом без застосування такого коефіцієнта.

Це означає, що у разі коли площа житла, придбаного за рахунок іпотечного житлового кредиту, не перевищує 100 кв. м, фізособа має право включити до податкової знижки всю суму сплачених процентів. Але в межах суми річного доходу за заробітною платою (див. розділ «Основні правила» цієї статті). Якщо коефіцієнт менший за одиницю, до податкової знижки включається лише частина суми процентів, що припадає на площу саме у 100 кв. м.

4. Документи, які підтверджують право на отримання знижки:

— кредитний договір та нотаріально завірений договір іпотеки;

— платіжні документи, в яких чітко визначено суму сплачених процентів за користування іпотечним кредитом, та прізвище, ім'я, по батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок із відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з позначкою про перерахування коштів). У разі погашення кредиту шляхом ануїтетних платежів за цієї форми погашення кредиту і процентів за ним у платіжному або розрахунковому документі банку зазначається загальна сума виплат без розбивки на проценти й основну суму боргу. У цьому разі позичальник повинен подбати про отримання від банку належно оформлених підтвердних документів. На практиці банки надають позичальникам підтвердні документи у вигляді довідок, які засвідчують фактичну сплату процентів протягом звітного року;

— паспорт з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит відповідно до п. 175.1 ПКУ, або довідка про реєстрацію місця проживання, видана органом реєстрації (у разі якщо фізособа має ID-картку).

Витрати на благодійництво

Відповідно до пп. 166.3.2 ПКУ, фізособа може розраховувати на повернення частини витрат у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям.

1. Неприбуткова організація на дату перерахування (передачі) коштів та майна повинна бути внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій (перевірити статус можна за посиланням https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/non-profit).

2. Розраховувати на відшкодування можна у розмірі витрат, що не перевищують 4% від суми загального оподатковуваного доходу фізособи (дохід у вигляді заробітної плати) звітного року.

3. Документи, які підтверджують право на отримання знижки:

— копія договору про пожертву або договір дарування;

— підтвердження від неприбуткової організації статусу неплатника податку на прибуток на дату перерахування (передачі) таких коштів та майна;

— документ, що підтверджує факт приймання передачі майна (перерахування коштів);

— розрахункові документи (квитанції) про вартість майна, переданого на благочинність, — саме ця сума відображатиметься у рядку 14 розділу V декларації.

Витрати на навчання

За новою нормою підпункту 166.3.3 ПКУ з 28 липня поточного року фізичні особи, які сплачують кошти за освітні послуги, що надаються вітчизняними дошкільними, позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку. Але вперше скористатись оновленою податковою знижкою, найімовірніше, можна буде за наслідками 2018 р. лише у 2019 році.

Наразі податкові органи не надають чітких роз'яснень, а лише анонсують нові норми. Тому в цьому випадку перед поданням документів рекомендуємо отримати індивідуальну консультацію.

У 2017 році право на користування податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих (зокрема, здобуття другої вищої освіти та за навчання в аспірантурі) та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної та/або вищої освіти1.

1 Оплата за гуртожиток не належить до послуг, що надаються у сфері освітньої діяльності, а отже, не підпадає під дію пп. 166.3.3 ПКУ.

З 01.01.2017 р. обмеження щодо періоду, протягом якого платник податків та/або член його сім'ї першого ступеня споріднення у звітному (податковому) році навчався, скасовано.

Це означає, що за результатами звітного року враховуватимуться фактично понесені витрати протягом звітного року, зокрема оплата за навчання (навчальний рік/семестр), які припадають на різні календарні роки.

1. Право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени його сім'ї першого ступеня споріднення (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені). У разі якщо за навчання сплачували особи, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення (брат, сестра, дід, баба та інші особи), то права на податкову знижку щодо таких сум немає.

З 01.01.2017 р. скасовано умову, що платник податків має право на податкову знижку за навчання члена його сім'ї першого ступеня споріднення лише у разі, якщо такий член сім'ї не одержує заробітної плати. Нагадаємо: раніше, якщо студент протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного року мав сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, бо він уже не перебуває на утриманні.

2. Навчання на військовій кафедрі — це додаткова послуга навчального закладу, що не є обов'язковою у процесі безпосереднього навчання, яка оплачується окремо (додатково) від плати за навчання за договором. Такі витрати до податкової знижки не належать (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.03).

3. Якщо за навчання дитини фактично платить один із батьків, але квитанції на оплату оформлені на ім'я дитини, батьки такої дитини не мають права на податкову знижку (ЗIР, підкатегорія 103.06.03). Платіж за навчання повинен здійснюватись безпосередньо особою, яка звертається за податковою знижкою. У розрахункових документах обов'язково повинні бути відображені вартість послуг та період їх надання (тобто за який період навчання була зроблена оплата). Якщо у квитанціях на оплату наведено ім'я дитини, це жодним чином не спростовує права одного з батьків на отримання податкової знижки (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.03). Але якщо договір з навчальним закладом укладено одним з батьків, а в документах про сплату зазначено дані іншого, то права на податкову знижку батьки не мають.

4. Законом про освіту встановлено, що договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (його законними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснює оплату. Податкові органи бажають у договорі про навчання бачити прізвище, ім'я та по батькові особи, яка буде безпосередньо навчатися (дитини) (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.03).

5. Документи, які підтверджують право на отримання знижки:

— платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери;

— договір з навчальним закладом;

— довідка про отримані у звітному році доходи;

— документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім'ї першого ступеня споріднення). Прямої вимоги у пп. 166.3.3 ПКУ немає, але на практиці подаються копії документів, що підтверджують ступінь споріднення, наприклад свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження.

Витрати за страховими платежами

Згідно з пп. 166.3.5 ПКУ, за дотримання певних вимог фізособа має право на відшкодування витрат на сплату страхових платежів, сплачених страховику-резиденту за договорами страхування, зокрема за договором довгострокового страхування життя (його визначення наведено у пп. 14.1.52 ПКУ) та пенсійних внесків.

1. Сума страхових платежів за 2017 рік з розрахунку за місяць за себе не повинна перевищувати суми, визначеної в абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, у 2017 році це 2240 грн.

А з розрахунку на кожного застрахованого члена сім'ї першого ступеня споріднення (визначення у пп. 14.1.263 ПКУ) платник податку має право віднести фактично здійснені ним у 2017 році витрати на сплату страхових платежів у сумі, що не перевищує 1120 грн (50% від 2240 грн).

2. До податкового року включаються тільки місяці календарного 2017 року. А це означає: якщо оплату здійснено за місяці звітного року і наступного за звітним одним платіжним документом (квитанцією), при включенні до податкової знижки за звітний рік слід враховувати суму витрат (частину) з розрахунку за кожний повний або неповний місяць 2017 року. Фізособа може скористатися податковою знижкою за 2017 рік тільки в сумі плати за 2017 рік (додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.05).

Витрати на дітей та усиновлення

Один із видів витрат, які дають право на повернення ПДФО, — це оплата допоміжних репродуктивних технологій згідно з умовами, встановленими законодавством1, та витрати, пов'язані з усиновленням дитини (пп. 166.3.6 ПКУ).

1. Жінка або чоловік мають право за медичними показаннями на проведення щодо них лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій. При лікуванні безпліддя право на повернення податку надається у сумі, що не перевищує третину доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік.

До речі, на відшкодування ПДФО має право не тільки жінка, а й чоловік, але понесені витрати мають бути оплачені чоловіком2.

1 Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні, який визначає механізм та умови застосування методики допоміжних репродуктивних технологій, затверджений наказом МОЗ від 09.09.2013 р. №787.

2 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 103.06.06.

2. А от за сумами витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита, граничного грошового обмеження немає.

Чи можна включати до складу податкової знижки витрати, понесені ФО на лікування?

Сума коштів, сплачених фізособою на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такої фізособи або члена сім'ї першого ступеня споріднення, належить до витрат із правом на податкову знижку (пп. 166.3.4 ПКУ).

У п. 1 розділу ХIХ ПКУ уточнюється, що зазначена знижка на лікування застосовуватиметься тільки після прийняття закону про загальнообов'язкове державне соціальне медичне страхування. Станом на 1 січня 2018 р. закон чинності не набрав, тому податкова знижка за такими витратами за наслідками 2017 р. платникам не надається.

3. У платіжних та розрахункових документах обов'язково повинно бути відображено вартість і строк продажу послуг. З алгоритмом розрахунку знижки у вигляді суми зазначених витрат можна ознайомитись у ЗIР, підкатегорія 103.06.06.

Витрати на переобладнання ТЗ

Згідно з пп. 166.3.7 ПКУ, власники ТЗ, які переобладнали свої авто для роботи на біопаливі (біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива), також мають право на компенсацію витрат. Процедуру переобладнання визначає постанова КМУ від 21.07.2010 р. №607.

1. Після переобладнання ТЗ в індивідуальному порядку власник обирає організацію з оцінки відповідності та подає заяву про проведення оцінювання відповідності переобладнаного ТЗ. За результатами оцінювання видається сертифікат відповідності для переобладнаних автобусів та акт технічної експертизи або сертифікат відповідності для інших переобладнаних ТЗ.

2. З метою отримання податкової знижки, крім загальних документів (декларації та розрахункових), додатково слід подати сертифікат відповідності та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт) (див. ЗIР, підкатегорія 103.06.07).

3. Обмеження у сумі немає, проте слід мати документи, що підтверджують витрати на встановлення обладнання.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру