• Посилання скопійовано

Що нового

ЩО НОВОГО

Нацбанк оновив норми щодо валютного контролю

! Суб'єктам ЗЕД

Нацбанк уніс зміни до Положення про валютний контроль, затвердженого постановою НБУ від 08.02.2000 р. №49, та Положення про порядок проведення виїзних, невиїзних (камеральних) перевірок щодо дотримання банками, іншими фінансовими установами, національним оператором поштового зв'язку вимог валютного законодавства України та перевірок пунктів обміну іноземної валюти на території України, затвердженого постановою НБУ від 21.09.2007 р. №338.

Змінами передбачається:

— застосування санкцій, передбачених Декретом КМУ від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» і Положенням про валютний контроль, на підставі актів перевірки без складання протоколів порушення валютного законодавства;

— перевірка уповноваженими працівниками Нацбанку перед складанням актів перевірки отриманих від державних органів матеріалів, що можуть свідчити про порушення вимог валютного законодавства;

— ознайомлення керівника банку (небанківської фінансової установи, національного оператора поштового зв'язку) з актом виїзної перевірки не пізніше тридцятого календарного дня (а не тридцятого робочого дня) з дня закінчення перевірки.

Постанова Національного банку України від 06.09.2018 р. №97 чинна з 08.09.2018 р.


Облікову ставку знову підвищено

! Усім

З 07.09.2018 р. монетарний регулятор підвищив облікову ставку до 18% річних.

Як повідомляється в затвердженому цим-таки рішенням Правління НБУ прес-релізі з обґрунтуванням розміру облікової ставки, попри впевнене зниження інфляції з початку року реалізація низки ризиків може надалі стати на заваді цій тенденції. Проведення жорсткішої монетарної політики дозволить нівелювати вплив цих ризиків і повернути інфляцію в межі цільового діапазону наприкінці 2019 року та досягти середньострокової мети 5% у 2020 році.

Сьогодні Правління Нацбанку бачить зростання ймовірності реалізації окреслених ризиків і вважає за необхідне посилити жорсткість монетарних умов шляхом підвищення облікової ставки.

Наразі підвищення облікової ставки на 0,5 п. п., на думку Правління, достатньо для зниження інфляції до цільового діапазону в строки, передбачені прогнозом.

У разі реалізації проінфляційних ризиків Національний банк може вдатися до підвищення облікової ставки до рівня, необхідного для забезпечення зниження інфляції до встановлених цілей на прийнятному часовому горизонті.

Рішення Національного банку України від 06.09.2018 р. №593-рш чинне з 07.09.2018 р.


Нацбанк оприлюднив Стратегію монетарної політики

! Усім

Рада Нацбанку схвалила Стратегію монетарної політики Національного банку України, якою визначаються основні цілі, принципи та інструменти монетарної політики Нацбанку та напрями їх еволюції.

Монетарна політика, базуючись на монетарному режимі інфляційного таргетування, проводитиметься згідно з такими основними принципами:

— пріоритетність досягнення та підтримки цінової стабільності в державі;

— перспективний характер прийняття рішень з монетарної політики, які мають спрямовуватися на приведення інфляції до цільових показників на середньостроковому горизонті політики;

— застосування ключової (облікової) ставки як основного інструменту монетарної політики;

— постійне удосконалення прогнозного інструментарію, що включає, зокрема, аналіз усіх доступних даних, використання прогнозних моделей та експертних міркувань;

— дотримання режиму плаваючого обмінного курсу;

— інституційна, фінансова та операційна незалежність Нацбанку для належного виконання його функцій;

— прозорість та підзвітність діяльності Нацбанку за допомогою сталої системи комунікацій із суспільством.

Також Рада наказала Нацбанку під час здійснення передбачених Законом про НБУ операцій продовжити утримуватися від проведення операцій, що можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних видатків, утримуватися від здійснення операцій з купівлі державних ЦП, а також установити параметри щодо верхньої межі обсягу державних ЦП у портфелі НБУ.

Рішення Ради НБУ від 13.07.2018 р. №37-рд


Борг перед ОСББ можна відробити

! Співвласникам багатоквартирних будинків

Кабмін затвердив Порядок проведення розрахунків із співвласниками багатоквартирного будинку, які мають заборгованість перед об'єднанням співвласників такого багатоквартирного будинку, у разі виконання ними робіт, необхідних для утримання спільного майна співвласників.

Порядок визначає механізм списання боргу співвласника багатоквартирного будинку зі сплати внесків та платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонту, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку перед об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку після виконання таким співвласником робіт, необхідних для утримання такого майна, вартість яких не перевищує суму боргу співвласника.

Правління ОСББ за заявою співвласника, який має заборгованість зі сплати внесків та платежів, або за власною ініціативою укладає за згодою такого співвласника з ним договір про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. Договір підписується головою правління ОСББ та співвласником-боржником. У договорі зазначаються вид, обсяг робіт, їх вартість і строки виконання, а також умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і обладнання (у разі потреби).

Про зарахування вартості робіт у рахунок списання (зменшення розміру) заборгованості зі сплати внесків та платежів співвласника голова правління ОСББ видає співвласнику довідку за формою, визначеною правлінням ОСББ.

Водночас утратять чинність три постанови КМУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №711 чинна з 12.09.2018 р.


Визначено порядок надання послуги з управління багатоквартирним будинком

! Співвласникам багатоквартирних будинків

Кабмін затвердив Правила надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Правила визначають порядок надання послуги з управління багатоквартирним будинком, що здійснюється управителем на підставі договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного відповідно до законів «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» та «Про житлово-комунальні послуги».

Дія Правил не поширюється на відносини, що виникають між співвласниками, а також між співвласниками та об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку під час задоволення потреб співвласників шляхом самозабезпечення відповідно до ст. 22 Закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Також постановою затверджено Типовий договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

Окремі положення Правил набирають чинності з 01.05.2019 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №712 чинна з 13.09.2018 р.


Удосконалено Порядок ведення Державного земельного кадастру

! Землевласникам

Кабмін уніс зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою КМУ від 17.10.2012 р. №1051.

Запроваджується удосконалений механізм надання адміністративних послуг, зокрема щодо реєстрації заяви про здійснення державної реєстрації земельної ділянки сертифікованими інженерами-землевпорядниками в електронній формі із застосуванням веб-технологій, із використанням особистого ЕЦП.

Фізичні та юридичні особи, які бажають зареєструвати земельну ділянку, зможуть подати заяву та необхідну документацію через розробника такої документації — сертифікованого інженера-землевпорядника.

Викладено в новій редакції додатки 7, 14, 16, 43 до Порядку:

— Викопіювання з картографічної основи Державного земельного кадастру, кадастрової карти (плану);

— Рішення №___ про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру;

— Протокол №________ проведення перевірки електронного документа;

— Повідомлення про відмову у наданні відомостей з Державного земельного кадастру.

Вилучено додатки 20 і 21:

— Заява про державну реєстрацію обмеження у використанні земель;

— Заява про внесення відомостей про обмеження у використанні земель, встановлені законами та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Постанова КМУ від 18.07.2018 р. №710
набирає чинності через 6 місяців з дня її опублікування,
станом на 12.09.2018 р. офіційно не опублікована


Нові критерії ризику у сфері техногенної та пожежної безпеки

! СГ

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Докладніше див. «ДК» №38/2018.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №715 чинна з 12.09.2018 р.


Нові критерії ризику у сфері послуг і робіт протипожежного призначення

! СГ сфери протипожежних робіт і послуг

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, у сфері надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, і встановлюється періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з надзвичайних ситуацій.

Докладніше див. «ДК» №38/2018.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №716 чинна з 12.09.2018 р.


Розпочала роботу Морська адміністрація

! Морякам і річковикам

Кабмін видав рішення «Питання Державної служби морського та річкового транспорту», в якому погодився з пропозицією Мінінфраструктури щодо можливості забезпечення здійснення Державною службою морського та річкового транспорту покладених на неї Постановою КМУ від 06.09.2017 р. №1095 «Про утворення Державної служби морського та річкового транспорту України» повноважень та виконання функцій з реалізації державної політики у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також у сфері безпеки на морському та річковому транспорті (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості).

Розпорядження КМУ від 22.08.2018 р. №621-р чинне з 22.08.2018 р.


Визначено вимоги до уповноваженого банку ринку електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Кабмін затвердив вимоги до уповноваженого банку ринку електричної енергії.

Уповноваженим банком ринку електричної енергії, який має право здійснювати обслуговування поточних рахунків зі спеціальним режимом використання учасників ринку електричної енергії, є державний банк, що провадить свою діяльність згідно із законодавством про банки і банківську діяльність, зокрема нормативно-правовими актами НБУ, і повинен мати:

— підрозділ з обслуговування поточних рахунків зі спеціальним режимом використання учасників ринку електричної енергії;

— розгалужену мережу відокремлених підрозділів;

— внутрішньобанківську платіжну систему, яка забезпечує обслуговування рахунків з використанням системи дистанційного обслуговування;

— досвід обслуговування та кредитування енергогенеруючих компаній, енергопостачальників, оптового постачальника електричної енергії.

Достовірність інформації про результати діяльності уповноваженого банку повинна бути підтверджена аудиторською перевіркою, проведеною аудиторською фірмою згідно з міжнародними стандартами.

Крім того, 1 липня 2019 року втратять чинність шість постанов КМУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05.09.2018 р. №709 чинна з 08.09.2018 р.


Будівництво на території в/ч не потребує містобудівних умов

! Забудовникам

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розширило Перелік об'єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження не надаються, затверджений наказом Мінрегіону від 06.11.2017 р. №289.

Перелік доповнено новим пунктом 29: нове будівництво та реконструкція об'єктів загальновійськового і спеціального призначення безпосередньо на території діючих військових частин (підрозділів), установ, організацій Збройних сил України.

Наказ Мінрегіону від 14.08.2018 р. №214
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 12.09.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Перелік технічної документації на багатоквартирний будинок

! Співвласникам багатоквартирних будинків

Мінрегіон затвердив Перелік технічної документації на багатоквартирний будинок.

Необхідність такого Переліку встановлена п. 1 ч. 8 ст. 18 Закону про ЖКП, згідно з яким у разі припинення дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком управитель багатоквартирного будинку зобов'язаний не пізніше дня, що настає за днем припинення дії договору, передати новому управителю багатоквартирного будинку чи особі, уповноваженій співвласниками або об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку, наявну технічну документацію на такий будинок за переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері житлово-комунального господарства.

До Переліку увійшли:

— технічний паспорт на багатоквартирний будинок;

— паспорт об'єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва;

— енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем;

— проектна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем;

— документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів;

— технічна документація обладнання котелень;

— технічна документація на ліфти;

— план земельної ділянки;

— акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок;

— паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку.

Наказ Мінрегіону від 17.07.2018 р. №176
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 12.09.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку

! Власникам будівель

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Порядок оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку.

Порядок визначає процедуру оснащення будівель вузлами комерційного обліку оператором зовнішніх інженерних мереж та власником (співвласниками) будівлі, узгодження умов такого оснащення та вимоги до місць встановлення.

Оснащення будівель вузлами комерційного обліку та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил та з урахуванням Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» і не потребує видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, а також погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

Наказ Мінрегіону від 09.08.2018 р. №206
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 12.09.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру