• Посилання скопійовано

Суть справи

Нове положення про касові операції
Постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі — Положення №148) викладено в новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Зміни є очікуваними, деякі з них — істотні, і їх уже слід враховувати у роботі, бопостанова чинна ще з 5 січня 2018 року.

Зміни щодо акцизного податку у 2018 році
Традиційні новорічні зміни до ПКУ не оминули й акцизний податок. Проте не всі зміни, внесені Законом №2245, набирають чинності водночас.

Облік транспортно-експедиторських послуг
Підприємство на загальній системі оподаткування, не маючи власного автотранспорту, здійснює пошук перевізників і виступає посередником транспортних послуг. Як правильно відображати такі послуги в бухобліку (за умови що перевезення відбуваються як на території України, так і поза нею, а перевізником може бути і резидент, і нерезидент)? Як скласти акт та ПН? Чи треба окремо виділяти експедиторську винагороду? Який код УКТ ЗЕД слід проставляти в ПН? Чи потрібно нараховувати і сплачувати податок на прибуток, якщо перевізник — нерезидент?

Не наказом єдиним…
Усі ми знаємо, що кожне підприємство має створювати наказ про облікову політику. Але ж є сміливці, які цього не роблять.

Фінзвітність — не таємниця, а публічна інформація
Зміни, внесені до Закону про бухоблік Законом №2164, впровадили деякі нові підходи до розуміння фінансової звітності підприємств і організацій. Така звітність віднесена до публічної інформації. Для деяких підприємств звітність має щорічно оприлюднюватися з аудиторським висновком. Розглянемо відповідні зміни докладно в статті.

Як схилити замовника до підписання акта
Замовник послуг не підписує акт наданих послуг. Які є важелі впливу на нього від виконавця? Чи може виконавець відмовитися скласти акт? Виконавець є ФОП на загальній системі оподаткування, неплатник ПДВ.

Річна звітність «загальносистемника»
Підприємець, що в 2017 році перебував на загальній системі оподаткування (навіть не повний рік, а лише частину року), має подати декларацію про доходи. За 2017 рік будемо звітувати за новою формою.

Сільгоспдотація: складаємо декларацію з ПДВ
Якщо ти щось хочеш отримати, просто скажи про це. За таким простим правилом слід діяти сільгоспвиробникам, які мають право та бажають отримати сільгоспдотацію з бюджету. Для цього їм потрібно правильно складати податкові накладні та правильно відображати їх у декларації, а держава надасть бюджетну дотацію за результатами такої декларації.

ЄСВ членів фермерських господарств
Члени фермерських господарств (ФГ) з початку нового року потрапили до складу осіб, які є обов'язковими платниками ЄСВ. Але не всі, і не все зрозуміло як.

До змісту номеру