• Посилання скопійовано

Коли відображати перехідні відпусткові?

У бухгалтерів часто виникають запитання щодо відображення в бухобліку перехідних відпусткових (коли відпустка припадає на два місяці). Маємо два щойно оприлюднені листи Мінфіну, присвячені цій проблемі: від 13.10.2017 р. №35220-07-2/27938 і від 23.02.2018 р. №35220-07-10/51511.

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку (ст. 21 Закону про відпустки). Але коли ці відпусткові треба нарахувати?

1 Оскільки листи є майже ідентичними, наводимо у «ДК» №25-26/2018 лише останній. — Прим. ред.

Як відображають перехідні відпусткові в бухобліку державного сектору?

Облік розрахунків з працівниками, що перебувають і не перебувають у штаті суб'єкта державного сектору, за всіма видами заробітної плати, премій, допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю ведеться на субрахунку 6511 «Розрахунки із заробітної плати».

Мінфін нагадує, що, відповідно до п. 3 розділу II НП(С)БО в державному секторі 132, виплати за невідпрацьований час визнаються зобов'язанням у тому періоді, у якому настає подія щодо виплати таких зобов'язань.

Наприклад, якщо працівник іде у відпустку 29.05.2018 р., яка закінчується 12.06.2018 р., то виплатити відпусткові треба у травні, за три дні до початку відпустки. I відобразити їх у бухобліку треба також у травні.

Отже, виходить, що нарахування роботодавцями-бюджетниками відпусткових за кредитом субрахунку 6511 має відбуватися в тому місяці (а радше, навіть тією самою датою), коли вони виплачуються. Незалежно від періоду, за який вони виплачуються.

Утім, навіть бюджетне підприємство самостійно визначає облікову політику підприємства, затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку. Отже, за яким субрахунком відображати такі відпусткові, вирішувати саме бюджетнику.

Як відображають перехідні відпусткові в бухобліку приватного сектору?

Що ж до госпрозрахункових підприємств, то у них є варіанти на вибір, які треба впровадити в обліковій політиці. Адже для них національні стандарти бухобліку спеціальних правил не встановлюють.

Можна діяти як бюджетники і відобразити операцію в бухобліку з нарахування перехідних відпусткових безпосередньо в тому місяці, коли працівник їх отримав.

А можна піти іншим шляхом і поділити перехідні відпусткові на дві частини, пропорційно до кількості календарних днів відпустки в кожному з місяців, за які вона надається.

Аргументи в цьому випадку такі. За ст. 8 Закону про бухоблік, питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Підприємство самостійно визначає за погодженням з власником або посадовою особою відповідно до установчих документів облікову політику підприємства, затверджує правила документообігу і технологію облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку. Тож господарські операції, у тому числі виплати за невідпрацьований час, небюджетники відображають в бухобліку відповідно до законодавства та затвердженої облікової політики. I якщо в законодавстві відповіді на певне питання немає, то госпрозрахункове підприємство має право визначитися з тим, коли відображати перехідні відпусткові, у власній обліковій політиці.

Якщо створюється резерв відпусткових, записи бухобліку при нарахуванні відпусткових будуть такими: Д-т 471 К-т 661, а якщо резерв відпусткових не створювали, то нарахування відпусткових робимо такими записами: Д-т 23, 91, 92, 93, 94, 97 К-т 661.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру