• Посилання скопійовано

Що нового

Кошти міжнародних фінорганізацій на інвестпроекти в Україні захистять

! Підприємствам ЖКГ

У зв'язку з офіційним опублікуванням в «Голосі України» від 12.06.2018 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб'єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні».

Законом уносяться зміни до ст. 18-1 Закону «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», ст. 26-1 Закону «Про теплопостачання», а також до Закону «Про виконавче провадження».

Відповідно до змін, забороняється звернення стягнення та накладення арешту на кошти, що перебувають на спеціальних рахунках та на спеціальних рахунках для кредитних коштів суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення. При цьому власник спецрахунку для кредитних коштів забезпечує здійснення контролю та несе відповідальність за цільове використання коштів згідно з умовами договору (договорів).

Закон України від 15.05.2018 р. №2417-VIII чинний з 13.06.2018 р.


Відстрочено штрафи за порушення строків установлення лічильників тепла і води

! СГ

З наступного дня після опублікування в «Голосі України» від 09.06.2018 р. набрав чинності Закон «Про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» щодо термінів застосування фінансових санкцій за порушення законодавства у сфері комерційного обліку теплової енергії та водопостачання та до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Зокрема, до 1 серпня 2020 року відкладено набрання чинності нормою Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (п. 1 ч. 1 ст. 14) щодо застосування фінансових санкцій до суб'єктів господарювання за порушення строків установлення засобів обліку теплової енергії та води.

Також відкладено до 1 травня 2019 року введення в дію окремих положень Закону «Про житлово-комунальні послуги» (в частині регулювання комунальних послуг).

Закон України від 07.06.2018 р. №2454-VIII чинний з 10.06.2018 р.


Нацбанк змінив правила валютних переказів для фізосіб

! Фізособам

Нацбанк уніс зміни до Правил здійснення за межі України та в Україні переказів фізичних осіб за поточними валютними неторговельними операціями та їх виплати в Україні, затверджених постановою Правління НБУ від 29.12.2007 р. №496. Метою змін є створення можливостей для застосування безпаперових технологій на ринку фінансових послуг та сприяння розширенню кола учасників цього ринку, в касах яких може бути виданий переказ із-за кордону.

По-перше, банкам та їхнім клієнтам (фізособам-резидентам) надається можливість застосовувати сучасні безпаперові комунікаційні технології під час переказів інвалюти.

Так, клієнти банків зможуть подавати електронні копії підтвердних документів для здійснення переказів інвалюти за межі України з поточних рахунків в інвалюті. А банки зможуть створювати електронні копії підтвердних документів, поданих фізособами для здійснення переказу в паперовій формі, для їх подальшого зберігання.

По-друге, фізособи отримують можливість за допомогою міжнародної платіжної системи ініціювати у гривнях переказ в інвалюті за межі України, а також за рішенням відправника переказу, що ініційований за кордоном в інвалюті, отримати такий переказ в Україні в гривнях.

Постанова Національного банку України від 07.06.2018 р. №62 чинна з 12.06.2018 р.


Удосконалено Положення про застосування Нацбанком заходів впливу

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу, затвердженого постановою Правління НБУ від 17.08.2012 р. №346.

Зокрема, уточнено та доповнено вимоги до планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації, що подаються банками до Нацбанку. Зокрема, заплановані банками заходи мають містити строки поступового їх виконання та досягнення встановлених значень нормативів капіталу та інших показників (новий абзац п. 1.2 глави 1 розділу III).

У разі невідповідності розроблених банком заходів установленим вимогам банк зобов'язаний доопрацювати їх з обов'язковим урахуванням пропозицій і зауважень Нацбанку та повторно подати на погодження до Нацбанку протягом 15 днів із дня отримання відповідної вимоги регулятора. Рішення про погодження планів фінансового оздоровлення та програм капіталізації банків прийматиме Правління Нацбанку або Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем (нові абзаци п. 1.5 глави 1 розділу III).

Новим підпунктом «і» пункту 1.3 глави 1 розділу III установлено нову підставу застосування заходу впливу до банків у вигляді письмового застереження — недотримання вимог щодо нагляду на консолідованій основі.

Новий підпункт 22 пункту 12.2 глави 12 розділу II встановлює новий критерій віднесення банку до категорії проблемних: неподання або несвоєчасне подання програми капіталізації, плану реструктуризації, плану фінансового оздоровлення, плану заходів щодо усунення допущених банком порушень або подання до НБУ планів та програм, що не відповідають установленим вимогам.

Постанова Національного банку України від 07.06.2018 р. №60 чинна з 12.06.2018 р.


Єдина методика розроблення критеріїв для планових перевірок ще почекає

! СГ

Через місяць після опублікування в «Урядовому кур'єрі» від 12.05.2018 р., тобто 12.06.2018 р., набрала чинності постанова КМУ від 10.05.2018 р. №342, якою було затверджено дві нові методики:

— розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю);

— розроблення уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю).

Проте того самого дня у зв'язку з опублікуванням в «Урядовому кур'єрі» набрала чинності постанова КМУ, згідно з якою положення зазначених вище методик не застосовуються до 1 вересня 2018 року.

Тож доти органи держнагляду відбиратимуть платників податків для перевірок за старими критеріями, затвердженими постановою КМУ від 28.08.2013 р. №752.

Нагадаємо, КМУ зазначав, що постановою №342 запроваджено чіткіші вимоги для оцінки та визначення ступеня ризику від провадження госпдіяльності, що забезпечить оптимальний перерозподіл уваги органів держнагляду (контролю) з менш ризикових госпсуб'єктів на більш ризикові, сприятиме підвищенню об'єктивності, прозорості та неупередженості здійснення заходів держнагляду (контролю).

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 р. №464 чинна з 12.06.2018 р.


Удосконалено порядок проведення перевірок з питань протидії відмиванню коштів

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, затвердженого постановою Правління НБУ від 20.06.2011 р. №197.

Зокрема, викладено у новій редакції форму Звіту з питань управління ризиками у сфері фінансового моніторингу (додаток 1 до Положення). Подавати його до НБУ слід буде раз на рік, а не на квартал, як раніше.

Банки мають подати до НБУ Звіт за I півріччя 2018 року до 16.07.2018 р. (включно).

Крім того, запроваджено новий порядок дій у разі виявлення під час виїзної перевірки схем проведення ризикових фінансових операцій, висновок щодо відповідності чи невідповідності яких вимогам законодавства не може бути сформульований у довідці про виїзну перевірку (без проведення додаткових консультацій). Відтепер у такій довідці детально описуватиметься суть виявлених фінансових операцій з докладною констатацією відповідних фактів. А копії документів, що засвідчують такі факти, долучатимуться до матеріалів перевірки (новий абз. 3 пункту 23 розділу II Положення).

Постанова Національного банку України від 05.06.2018 р. №59 чинна з 09.06.2018 р.


Удосконалення в аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами

! Надрокористувачам

Кабмін уніс зміни до Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. №594, та Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 30.05.2011 р. №615.

Так, Порядок №594 доповнено положеннями щодо можливості укладення договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною. Це договір між організатором і переможцем аукціону, який укладається за умови отримання висновку за результатами проведеної оцінки впливу на довкілля, згідно з яким провадження планованої діяльності є допустимим.

Відповідно до умов договору купівлі-продажу дозволу з відкладальною обставиною переможець зобов'язується отримати висновок з оцінки впливу на довкілля, згідно з яким провадження планованої діяльності є допустимим, протягом 6 місяців з моменту підписання такого договору.

Змінами до Порядку №615 уточнено, що рішення про надання дозволу без проведення аукціону приймається протягом 30 к. д. після отримання всіх погоджень, передбачених п. 9 Порядку, та пропозицій Мінприроди, передбачених п. 25 Порядку. Iнформація про предмет зазначеного рішення розміщується на офіційному веб-сайті органу з питань надання дозволу протягом 5 р. д. з дня його прийняття.

Також визначено, що надання дозволу без проведення аукціону здійснюється протягом 20 р. д. після сплати у повному обсязі збору за надання спецдозволу.

Окремі положення постанови набирають чинності з 1 січня та 8 червня 2019 року.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №333 чинна з 08.06.2018 р.


Компенсувати роботодавцям частину витрат на ЄСВ буде Фонд безробіття

! Роботодавцям

Кабмін уніс зміни до Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов'язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою КМУ від 13.03.2013 р. №153.

Змінами передбачено, зокрема, передання повноважень щодо компенсування роботодавцям за рахунок коштів держбюджету фактичних витрат у розмірі 50% суми нарахованого ЄСВ за працевлаштування на нове робоче місце особи від ПФУ до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (нова редакція абз. 1 п. 1 Порядку).

Відповідно, для отримання компенсації довідку про працевлаштування слід буде подавати не до органу ПФУ, а до центру зайнятості. Форма довідки не змінилася.

Також змінами передбачено, що у разі відсутності у поточному році бюджетних коштів на виплату зазначеної компенсації вона виплачується в наступному бюджетному році (абз. 2 п. 11 Порядку).

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.06.2018 р. №459
чинна з дня офіційного опублікування, станом на 12.06.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено новий Держреєстр РРО

! Користувачам РРО

ДФСУ затвердила новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

У новому Держреєстрі міститься 89 РРО, дозволених до первинної реєстрації, та 78 РРО, первинна реєстрація яких заборонена, а також 5 РРО, вилучених із Держреєстру в 2016 — 2017 роках, експлуатація яких не дозволяється.

Водночас утратив чинність наказ ДФСУ від 20.02.2018 р. №79, яким було затверджено попередню версію Держреєстру РРО.

Наказ ДФС України від 06.06.2018 р. №362 чинний з 06.06.2018 р.


Новий Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку

! Оцінювачам, інвесторам

Фонд державного майна затвердив Порядок ведення єдиної бази даних звітів про оцінку.

Цей Порядок визначає механізм ведення Фондом державного майна єдиної бази даних звітів про оцінку, реєстрації в ній звіту про оцінку майна, складеного з метою обчислення доходу платника податку — фізособи від продажу (обміну) майна (крім випадків успадкування та/або отримання у дарунок майна, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою), у випадках, передбачених ПКУ, розміщення, використання, зберігання в ній інформації зі звіту про оцінку майна та документів про нерухоме, рухоме майно та майнові права, а також механізм взаємодії єдиної бази даних звітів про оцінку з авторизованими електронними майданчиками.

Порядок поширюється на суб'єктів оціночної діяльності — суб'єктів господарювання, які відповідають вимогам, установленим Законом «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», та суб'єктів оціночної діяльності у сфері оцінки земель, які відповідають вимогам, установленим Законом «Про оцінку земель» (у разі визначення оціночної вартості земельної ділянки).

Наказ починає застосовуватися з дати оприлюднення на офіційному веб-сайті ФДМУ повідомлення про прийняття Фондом рішення про введення в експлуатацію Єдиної бази даних звітів про оцінку з модулем електронного визначення оціночної вартості подібного до об'єкта оцінки майна та рішення щодо авторизації електронного майданчика.

Наказ ФДМУ від 17.05.2018 р. №658
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 12.06.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено форму висновку про результати моніторингу закупівлі

! Учасникам публічних закупівель

Відповідно до ч. 20 ст. 7-1 Закону «Про публічні закупівлі» Держаудитслужба затвердила форму висновку про результати моніторингу закупівлі та Порядок її заповнення.

Висновок складається у формі електронного документа та заповнюється відповідно до встановленої форми в електронній системі закупівель.

Після заповнення форми висновок вивантажується з електронної системи закупівель у візуальну форму у форматі текстового редактора для його підписання та затвердження.

Висновок підписується та затверджується накладанням електронного підпису з дотриманням вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Для оприлюднення підписаний та затверджений висновок завантажується в електронну систему закупівель, на форму висновку накладається електронний підпис посадової особи органу державного фінансового контролю, яка здійснила моніторинг закупівлі.

Наказ Держаудитслужби від 23.04.2018 р. №86
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 12.06.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху

! Учасникам дорожнього руху

Кабмін затвердив Державну програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року.

Метою Програми є зниження в Україні рівня аварійності та ступеня тяжкості наслідків ДТП, насамперед соціально-економічних, відповідно до цілей, визначених Стратегією підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року та Генасамблеєю ООН у рамках Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху 2011 — 2020 років, зокрема щодо зниження на 30% рівня смертності внаслідок ДТП, а також створення безпечних і комфортних умов руху транспортних засобів, пішоходів та інших учасників дорожнього руху на вулично-дорожній мережі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 р. №435 чинна з 09.06.2018 р.


Збільшено плату за користування системою виконавчого провадження

! Приватним і державним виконавцям

Мін'юст уніс зміни до свого наказу від 24.03.2017 р. №954/5, збільшивши розмір плати за користування автоматизованою системою виконавчого провадження з 51 грн до 69 грн (з ПДВ) за кожне відкрите виконавче провадження.

Крім того, наказ №954/5 вже не має втратити чинність з 1 січня 2019 року: він став безстроковим.

Наказ Мін'юсту від 08.05.2018 р. №1468/5 чинний з 01.06.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру