• Посилання скопійовано

На що вплине новий прожитковий мінімум?

З 01.07.2018 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб збільшиться і становитиме 1841 грн. Що зміниться при цьому для роботодавців? Які показники, про які варто пам'ятати, залишаться без змін?

Зростання протягом 2017 року прожиткового мінімуму було заплановано ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

З 01.07.2018 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 1777 грн. Це такий собі узагальнений показник. Адже для основних соціальних і демографічних груп населення прожитковий мінімум буде таким:

— для дітей віком до 6 років — 1559 грн;

— для дітей віком від 6 до 18 років — 1944 грн;

— для працездатних осіб — 1841 грн;

— для осіб, які втратили працездатність, — 1435 грн.

На що слід звернути увагу роботодавцям у зв'язку з таким зростанням?

Збільшиться поріг індексації зарплати

Iндексації підлягає зарплата працівників у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (п. 4 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078).

Отже, з 01.07.2018 р. індексації підлягає зарплата працівників у межах 1841 грн. Якщо нарахована працівнику зарплата більша, то індексуватиметься лише її частина, що не перевищує цю суму.

Збільшиться мінімальний розмір аліментів

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Отже, мінімальний розмір аліментів у липні — листопаді 2018 р. становитиме:

— для дітей віком до 6 років не менше 779,5 грн (1559 грн х 50%);

— для дітей віком від 6 до 18 років — 972 грн (1944 грн х 50%).

Роботодавці повинні враховувати: якщо стосовно сплати аліментів працівник звернувся добровільно, то вони утримують з його доходів такі аліменти в розмірі, що зазначений у заяві працівника. Тобто тут прив'язки до зростання прожиткового мінімуму немає жодної.

Немає її й у разі якщо менший, ніж 50% прожиткового мінімуму, розмір аліментів встановив суд. Збільшення аліментів можливе лише у разі перегляду розміру аліментів судом (і надсилання роботодавцю нового виконавчого листа).

А ось коли розмір аліментів зазначено у виконавчому листі з уточненням, що їх треба сплачувати в сумі, не меншій від встановленого законодавством мінімуму, кожного разу, коли прожитковий мінімум зростатиме (або зростатиме дитина, на яку сплачуються аліменти), роботодавцю доведеться визначати мінімум, який треба стягнути з працівника, щоб не помилитися.

Iндексація аліментів

Згідно з п. 6 Порядку №1078, індексація розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі, проводиться підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами — підприємцями, які здійснюють відповідні відрахування аліментів з доходу їх платника.

А згідно з п. 4 цього Порядку, розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, індексується у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Отже, якщо аліменти визначено судом у твердій грошовій сумі, роботодавцю треба їх індексувати. I в липні 2018 р. зростає поріг нарахування індексації не тільки для зарплати, а і для таких аліментів. З 01.07.2018 р. до 30.11.2018 р. він становитиме 1841 грн.

Що залишиться без змін, про що треба пам'ятати?

Мінімальна зарплата працівників

Мінімальна заробітна плата станом на 01.07.2018 р. не змінюється і становить:

— у місячному розмірі — 3723 грн;

— у погодинному розмірі — 22,41 грн.

Хоч законодавці і залишали для себе можливість переглянути розмір мінімальної зарплати протягом 2018 року, Мінфін наразі, проаналізувавши доходи і видатки державного бюджету, не бачить фінансової можливості її збільшення. Тож поки що залишаємося з попередніми показниками. Не зміняться й решта показників, прив'язаних до розміру мінімальної зарплати.

Нагадаємо найважливіші з них.

Єдиний соцвнесок (ЄСВ)

На розмір мінімального страхового внеску у 2018 році зміна прожиткового мінімуму не впливатиме, бо він розраховується як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22%.

Не змінюватиметься й розмір максимальної величини доходу, на який нараховується ЄСВ. Адже з 01.01.2018 р. цей показник прив'язали до розміру мінімальної зарплати. Нині він становить 15 мінімальних зарплат (55845 грн), а не 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як в минулому році.

Лікарняні та декретні

Згідно з ч. 2 ст. 24 Закону №1105, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім'ї) з розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до ФСС (у складі ЄСВ). Аналогічна норма існує і щодо допомоги в зв'язку з вагітністю та пологами (ч. 2 ст. 26 Закону №1105).

Позаяк поки що розмір мінімальної зарплати ВРУ не переглядала, цей показник залишається на рівні 1 січня 2018 року.

Фінансова відповідальність за порушення трудового законодавства

Розміри штрафів за порушення трудового законодавства, встановлені ст. 265 КЗпП, залежать від розміру мінімальної зарплати на момент виявлення відповідного виду порушення. Тому зміна прожиткового мінімуму ніяк не вплине на розміри штрафів. Отже, Держпраці під час перевірок протягом 2018 року застосовуватиме штрафи залежно від виду порушення виходячи з розміру мінімальної зарплати, яка діятиме на час перевірки.

Мінімальний розмір посадового окладу

Мінімальний розмір посадового окладу протягом року теж залишається на рівні січня 2018 року — 1762 грн і у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму не змінюватиметься. Проте це лише мінімальний показник, і роботодавцям приватного сектору не забороняється переглядати та підвищувати посадові оклади протягом року за їхнім самостійним рішенням.

Також залишаться без змін, зокрема:

1) граничний розмір добових — 372,30 грн (по Україні), 80 євро (за кордон);

2) сума податкової соцпільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на ПСП1;

1 Ці показники можна знайти у кожному номері «ДК», а також на нашому сайті www.dtkt.ua у розділі «Довідники».

3) сума неоподатковуваного (ПДФО і ВЗ) доходу у вигляді подарунків. Негрошові подарунки в 2018 році не оподатковуються, якщо їх вартість з розрахунку на місяць становить не більш як 930,75 грн;

4) сума не оподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги. У 2018 році ця сума становить 2470 грн.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру