• Посилання скопійовано

Закон про ТОВ та ТДВ: що міняти в статуті?

17 червня 2018 року набрав чинності новий Закон про ТОВ та ТДВ. I хоча підприємства мають ще рік, щоби безкоштовно внести зміни до своїх статутів, пропонуємо вже тепер переглянути ті нововведення, які доведеться вносити до своїх установчих документів.

Що треба зі статуту вилучити?

1. Ревізійну комісію, яка теоретично здійснювала контроль за діяльністю директора ТОВ. У Законі про ТОВ та ТДВ такого органу не передбачено. Натомість у ТОВ з'являється Наглядова рада (за бажанням), яка контролює діяльність виконавчого органу.

2. Кворум, необхідний, щоб загальні збори вважалися повноважними. Раніше вимагалася присутність учасників, які володіють більш як 50% голосів. У Законі про ТОВ та ТДВ кворуму не передбачено.

3. Положення на початку статуту про те, що він розроблений на підставі Закону про госптовариства.

Що треба до статуту включити?

1) Норму про порядок вступу до ТОВ та виходу з нього. Закон про ТОВ та ТДВ у кілька разів скоротив перелік відомостей, що обов'язково повинні міститися у статуті кожного ТОВ (до трьох пунктів). Але при цьому щонайменше один пункт, якого не було в попередньому законі, додано (ст. 11 Закону про ТОВ та ТДВ). Утім, така вимога не нова: вона міститься в ст. 88 ЦКУ. Проте в багатьох статутах порядок вступу та виходу не прописаний. Таким чином, фактично Закон про ТОВ та ТДВ в цій частині привели у відповідність до вимог ЦКУ. Два інші обов'язкові пункти — це:

повне та скорочене (за наявності) найменування ТОВ;

органи управління ТОВ, їх компетенція, порядок прийняття ними рішень.

Що треба в статуті змінити?

1. Змінилася кількість необхідних голосів учасників для прийняття рішення загальними зборами. Наразі питання щодо визначення основних напрямів діяльності, внесення змін до статуту та виключення учасника повинні прийматися більш як 50% голосів. Для вирішення решти питань достатньо простої більшості голосів. Як бачимо, 100% голосів на сьогодні не потрібно.

Законом про ТОВ та ТДВ (ст. 34) визначено питання, які можуть бути вирішені лише одностайно:

— затвердження грошової оцінки негрошового вкладу учасника;

— перерозподіл часток між учасниками;

— створення інших органів ТОВ (ніж три органи, що передбачені в ст. 28);

— прийняття рішення про придбання товариством частки учасника.

Ще для трьох питань знадобиться 75% голосів:

— внесення змін до статуту;

— зміна розміру статутного капіталу;

— прийняття рішень про ліквідацію.

Для решти питань — більшість голосів. При цьому для всіх питань, окрім «одностайних», статутом ТОВ може встановлюватися інша кількість голосів учасників, необхідна для прийняття рішень, але не менше, ніж більшість голосів.

2. Раніше при зменшенні статутного капіталу рішення загальних зборів про таке зменшення надсилалося всім кредиторам ТОВ не пізніше 3-денного строку з дня його прийняття. За Законом про ТОВ та ТДВ (ч. 3 ст. 19), не всім кредиторам, а лише тим, чиї вимоги до ТОВ не забезпечені заставою, гарантією чи порукою. I не в 3-денний, а в 10-денний строк. I саме рішення не надсилається, а лише письмово повідомляється про нього.

3. Докладніше прописано переважне право учасника на придбання частки іншого учасника, що продається третій особі (ст. 20 Закону про ТОВ та ТДВ). Навіть передбачена можливість учасника, якому не продають частку, звернутися з позовом до суду про визнання договору купівлі-продажу частки укладеним на запропонованих продавцем умовах.

4. Раніше повноваження загальних зборів ділилися на просто повноваження, що могли бути делеговані іншим органам управління ТОВ, та виключну компетенцію загальних зборів, питання якої не могли бути передані для вирішення виконавчому органу ТОВ (ст. 145 ЦКУ). Тепер усі питання, віднесені законом до компетенції вищого органу ТОВ, не можуть бути віднесені до компетенції інших органів товариства, якщо інше не випливає із Закону (ст. 30). Тобто всі питання загальних зборів, передбачені в Законі про ТОВ та ТДВ, входять до виключної компетенції цього органу, за певним винятком. Перелік виключної компетенції загальних зборів ще можна розширити в статуті.

5. Тепер вимагати скликання загальних зборів можуть учасники, які володіють лише 10% статутного капіталу (ст. 31 Закону про ТОВ та ТДВ). За Законом про госптовариства для цього потрібно було володіти 20% СК.

Що можна до статуту включити?

1. Статутом ТОВ може бути передбачено утворення Наглядової ради (ст. 38 Закону про ТОВ та ТДВ). Цей орган контролює директора, може обирати та припиняти його повноваження. Раді можуть бути делеговані повноваження загальних зборів, крім віднесених до їх виключної компетенції.

2. Зміни до статуту підписуються тими учасниками, які голосували за рішення про внесення таких змін, або особою, уповноваженою на це органом, який прийняв таке рішення, якщо це передбачено статутом (ч. 3 ст. 11 Закону про ТОВ та ТДВ).

3. Наразі статутний капітал повинен бути сплачений учасниками до закінчення першого року з дня реєстрації ТОВ (ст. 52). У Законі про ТОВ та ТДВ цей строк скорочено вдвічі — до 6 місяців (ст. 14). Та якщо загальні збори приймуть одностайне рішення, то статутом може бути передбачений інший строк. Теоретично такий строк не обмежений і може становити як 1, так і 300 років.

4. Статутом можуть бути передбачені обмеження щодо зміни співвідношення часток учасників (ч. 3 ст. 12 Закону про ТОВ та ТДВ). Але для прийняття рішення щодо внесення до статуту такої норми знадобиться одностайне рішення загальних зборів учасників.

5. Порядок (можливість) збільшення статутного капіталу без додаткових вкладів за рахунок нерозподіленого прибутку ТОВ (ст. 17 Закону про ТОВ та ТДВ).

6. Статутом можуть встановлюватися інші строки для внесення додаткових вкладів, ніж встановлені Законом. Так, статутний капітал можна буде збільшити за рахунок додаткових вкладів. За Законом про ТОВ та ТДВ максимальний строк для внесення додаткового вкладу не може перевищувати 1 рік з дня прийняття рішення про залучення додаткових вкладів (ч. 5 ст. 18). Але такий строк може бути змінений статутом (ч. 7 ст. 18).

7. Статутом може встановлюватися можливість учасників вносити додаткові вклади без дотримання пропорцій їхніх часток у статутному капіталі або право лише певних учасників вносити додаткові вклади, а також може бути виключений етап внесення додаткових вкладів лише тими учасниками товариства, які мають переважне право.

8. Учасник може надавати свою частку в ТОВ у заставу (ст. 21 Закону про ТОВ та ТДВ).

9. Додаткові умови, за яких загальні збори учасників не можуть приймати рішення про виплату дивідендів. Законом про ТОВ та ТДВ передбачено дві обов'язкові умови: ТОВ не здійснило розрахунків з учасниками товариства у зв'язку із припиненням їх участі у ТОВ; майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів (ст. 27). У статуті цей перелік можна розширити.

10. Загальні збори учасників проводяться за місцезнаходженням ТОВ, якщо інше не встановлено статутом товариства (ч. 7 ст. 33). Крім того, збори можуть проводитися у режимі відеоконференції, що дозволяє бачити та чути всіх учасників загальних зборів одночасно.

11. Статутом може бути визначено порядок надання згоди на вчинення правочинів, щодо яких є заінтересованість (ст. 45). Це правочини між ТОВ та його директором або учасником і т. д.

Що можна зі статуту виключити?

1. Норму про те, що «учасники ТОВ не відповідають за його зобов'язаннями і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, у межах вартості своїх вкладів».

Такі норми перекочували у статут зі ст. 140 ЦКУ та ст. 50 Закону про госптовариства. Але з 17 червня ст. 140 — 151 виключено з ЦКУ, а Закон про госптовариства перестав поширюватися на ТОВ.

Зверніть увагу!

Чи значить це, що тепер учасники ТОВ відповідатимуть за його зобов'язаннями? Вважаємо, що ні. Адже Закон про ТОВ та ТДВ передбачає солідарну відповідальність лише тих учасників, які не повністю внесли свої вклади (ст. 2 Закону), та й то у межах невнесеної частки. Ця норма діяла і раніше. Крім того, зі ст. 3 Закону про ТОВ та ТДВ вбачається, що ТОВ несе відповідальність усім своїм майном. Тобто Закон про ТОВ та ТДВ не передбачає інституту відповідальності учасників ТОВ за його зобов'язаннями.

Але таку норму можна і залишити. Законом про ТОВ та ТДВ це не заборонено, його логіці не суперечить. Крім того, аналогічна норма міститься у ст. 96 ЦКУ, до якої зміни не вносяться і дія якої поширюється, зокрема, на ТОВ.

2. Відтепер немає норми про необхідність зазначати в статуті такі відомості:

— вид товариства;

— предмет і цілі його діяльності;

— склад засновників та учасників;

— розмір статутного капіталу, порядок його утворення та розмір часток кожного з учасників;

— порядки: розподілу прибутків та збитків, підписання статуту, внесення змін до статуту, ліквідації та реорганізації ТОВ;

— розмір та порядок формування резервного фонду;

— порядок передання часток у статутному капіталі.

Наголошуємо, що всі ці відомості можна зазначати в статуті. Закон про ТОВ та ТДВ цього не забороняє. Різниця лише в тому, що Закон про госптовариства (ч. 4 ст. 4) вимагав наявності таких відомостей в статуті кожного ТОВ та давав право реєстратору не реєструвати ТОВ та зміни до статуту у разі відсутності в ньому відповідної інформації. А Закон про ТОВ та ТДВ цього не вимагає, тож реєстратор не має права відмовитися приймати статут, в якому немає всіх цих відомостей.

Звісно, у статті висвітлено не всі зміни, які доведеться вносити до статуту ТОВ. Проте такий огляд допоможе замислитися про необхідність прийняти рішення з цього питання.

Нормативна база

  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон про ТОВ та ТДВ — Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Закон про госптовариства — Закон України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства».

Євгеній ПІДДУБКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру