• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Міжнародне перевезення за єдиним міжнародним перевізним документом — за ставкою ПДВ 0%
Підприємство імпортує та перепродає добрива покупцям-резидентам. Доставляє товар перевізник-резидент. Виникають ситуації, коли імпортований товар після розмитнення відразу відвозиться до покупця транзитом, не заходячи на наш склад. На перевезення товару оформлено СМR, де зазначено юрадресу постачальника-нерезидента, юрадресу підприємства-імпортера та місце поставки товару — назву підприємства-імпортера. В акті на перевезення товару, що його надає перевізник, записано, що автоперевезення відбулося від юрадреси постачальника-нерезидента до юрадреси покупця — резидента. Ставка ПДВ — 0%. Чи правомірно перевізник складає документи зі ставкою ПДВ 0% на перевезення від складу нерезидента аж до покупця? Можливо, частину вартості перевезення від місця розмитнення товару до покупця потрібно оподатковувати за ставкою 20%?

Масове звільнення працівників і інформування Держпраці Пенсійним фондом
Наприкінці літа 2018 р. у компанії планується звільнення працівників (понад 95%) за строковими трудовими договорами. Чи надасть Пенсійний фонд інформацію до Держпраці?

Табель обліку робочого часу роздруковують раз на місяць — чи буде штраф?
Чи потрібно юрособі під час виплати авансу складати та роздруковувати Табель обліку робочого часу за першу половину місяця? Яким нормативним актом це встановлено? Чи може Держпраці під час перевірки накласти штраф за його відсутність?

Гарантії працівника-сумісника, якого скеровують у відрядження
Працівник працює в ТОВ за основним місцем роботи та у ФОП за сумісництвом. ФОП планує відправити працівника у відрядження на 25 к. д. Чи може працівник поїхати у відрядження, якщо за основним місцем роботи він уже був у щорічній відпустці та у відпустці без збереження зарплати? Якщо так, то якими документами оформлювати відсутність працівника за основним місцем роботи? Чи зберігається за працівником місце роботи та зарплата на час такого відрядження в ТОВ?

Чи потрібно робити «дотяжку» ЄСВ суміснику, який працює у ФОПа?
Працівник прийнятий на роботу у фізособи-підприємця за сумісництвом з неповною зайнятістю із зарплатою 930,75 грн. Чи потрібно ФОПу донараховувати ЄСВ працівнику до мінімальної зарплати у 2018 році?

До змісту номеру