• Посилання скопійовано

Нове у декларації з ПДВ

Мінфін Наказом №3811 вніс зміни до декларації з ПДВ та Порядку її заповнення і подання.

У додатку 1 (Д1) з'явилися дві нові таблиці (1.1 і 1.2), у яких слід буде зазначати:

у таблиці 1.1 — відомості з таблиці 1 цього додатка про коригування ПЗ у разі збільшення суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі РК, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ;

1 Наказ Мінфіну від 23.03.2018 р. №381. Докладніший аналіз див. у наступному номері.

у таблиці 1.2 — відомості про коригування ПЗ у разі збільшення суми компенсації за минулі звітні (податкові) періоди на підставі РК до ПН, складених з 01.07.2015 р. та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ (крім РК, складених у звітному (податковому) періоді, за який подається така декларація, та не зареєстрованих в ЄРПН, що зазначені у таблиці 1.1 цього додатка).

Додаток 5 (Д5) теж поповнився таблицями 1.1 і 1.2, де слід буде зазначати:

у таблиці 1.1 — відомості з таблиці 1 цього додатка про включені суми ПДВ, зазначені в ПН, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ, до суми ПЗ за звітний (податковий) період;

у таблиці 1.2 — відомості про суми ПДВ, зазначені в ПН, складених з 01.07.2015 р. і включених до суми ПЗ за минулі звітні (податкові) періоди та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ (крім ПН, складених у звітному (податковому) періоді, за який подається така декларація, та не зареєстрованих в ЄРПН, що зазначені у таблиці 1.1 цього додатка).

У додатку 9 з'явилося нове поле 06 «Дата включення до Реєстру отримувачів бюджетної дотації».

Відповідні зміни внесено і до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Так, таблиця 1.1 додатка 1 заповнюється у разі коригування ПЗ у зв'язку зі збільшенням суми компенсації за звітний (податковий) період на підставі РК, складених у звітному (податковому) періоді та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації.

Відомості про коригування ПЗ у разі збільшення суми компенсації за минулі звітні (податкові) періоди на підставі РК до ПН, складених з 01.07.2015 р. та не зареєстрованих в ЄРПН, зазначаються у таблиці 1.2 додатка 1 (крім РК, які враховані у таблиці 1.1 цього додатка).

У разі формування суми ПЗ за звітний (податковий) період на підставі ПН, не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації, відомості про такі ПН зазначаються у таблиці 1.1 (Д5) (додаток 5).

Відомості про ПДВ, зазначені в ПН, складених з 01.07.2015 р. та не зареєстрованих в ЄРПН на дату подання декларації з ПДВ, включені до суми ПЗ за минулі звітні (податкові) періоди, зазначаються у таблиці 1.2 додатка 5 (крім ПН, які враховані у таблиці 1.1 цього додатка).

У таблиці 1 додатка 9 зазначається обсяг ПЗ з ПДВ з постачання товарів за результатами діяльності за операціями, визначеними пунктом 16-1.3 Закону про держпідтримку сільського господарства, розрахований за даними ПН за відповідний звітний (податковий) період, зареєстрованих у ЄРПН.

Таблиці 1.2 додатків 1 та 5 заповнюються одноразово за звітний (податковий) період, за який вперше подається декларація з ПДВ, з урахуванням змін, внесених Наказом №381. У цих таблицях слід буде одноразово навести ПЗ минулих звітних періодів за незареєстрованими ПН та РК, які будуть наявними станом на той звітний період, в якому вперше подаватимемо оновлені додатки. Ймовірно, для цього потрібно буде провести самоперевірку свого обліку на наявність таких сум.

Таблиці 1.1 та 1.2 додатків 1 та 5 не корелюють з рядками декларації — вони будуть потрібні для правильних розрахунків показника ∑ Накл у розрізі звітних періодів.

Позаяк у квітні Наказ №381 не встигли опублікувати, слід очікувати його офіційної публікації у травні. Якщо так і станеться, то згідно з п. 46.6 ПКУ вперше подавати оновлену звітність слід буде з декларації за липень 2018 р.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру