• Посилання скопійовано

Що нового

До Латвії, Естонії, Грузії, Мальти та Угорщини додалася Болгарія

! Суб'єктам ЗЕД

Кабінет Міністрів уніс зміну до Переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України (додаток до постанови КМУ від 27.12.2017 р. №1045).

Iз зазначеного переліку вилучено Республіку Болгарію.

Нагадаємо, що недавно постановою КМУ від 31.01.2018 р. №108 із цього переліку було вилучено Латвію, Естонію, Грузію, Мальту та Угорщину.

Господарські операції з контрагентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до цього переліку, вважаються контрольованими для потреб трансфертного ціноутворення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.04.2018 р. №295 чинна з 25.04.2018 р.


Подовжено термін прийняття в експлуатацію об'єктів самобуду

! Самовільним забудовникам

У зв'язку з опублікуванням у «Голосі України» від 19.04.2018 р. набрав чинності Закон «Про внесення зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт».

Так, змінами до п. 9 розд. V «Прикінцеві положення» Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» уточнено, що орган держархбудконтролю безоплатно протягом 10 р. д. з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об'єкти будівництва, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів з незначними наслідками (СС1), збудовані на земельній ділянці відповідного цільового призначення без дозвільного документа на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:

збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів;

збудовані до 12 березня 2011 року будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

Закон України від 22.03.2018 р. №2363-VIII чинний з 20.04.2018 р.


Удосконалено порядок здійснення рейдових перевірок на автотранспорті

! Автоперевізникам

Кабмін уніс зміни до трьох своїх постанов, що стосуються автоперевезень.

Зокрема, змінами до Порядку здійснення державного контролю на автомобільному транспорті, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2006 р. №1567, уточнено, що рейдові перевірки можуть проводитися із залученням посадових осіб відповідного підрозділу Нацполіції, Укравтодору, органу місцевого самоврядування та/або місцевої держадміністрації, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Укртрансбезпеки, та власників (балансоутримувачів) пунктів габаритно-вагового контролю (за погодженням з їх керівниками).

Рейдова перевірка проводиться групою посадових осіб Укртрансбезпеки у кількості не менш як дві особи.

Габаритно-ваговий контроль проводиться однією посадовою особою Укртрансбезпеки у разі залучення до рейдової перевірки посадових осіб відповідного підрозділу Національної поліції, Укравтодору, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Укртрансбезпеки, та власника (балансоутримувача) пункту габаритно-вагового контролю, а також посадових осіб органу місцевого самоврядування та/або місцевої держадміністрації.

Під час проведення рейдової перевірки можливе:

застосування спеціалізованих автомобілів, на яких розміщений напис «Укртрансбезпека»;

використання спеціального обладнання, призначеного для перевірки дотримання водіями норм режиму праці та відпочинку, встановлених законодавством України та Європейською угодою;

здійснення габаритно-вагового контролю;

використання засобів аудіо- та відеотехніки для запису процесу перевірки;

використання пристроїв для копіювання, сканування з метою збору інформації, що свідчить про правопорушення.

Крім того, внесено зміни до Положення про Державну службу України з безпеки на транспорті, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 р. №103, та постанови КМУ від 20.05.2013 р. №422 «Деякі питання автомобільних перевезень пасажирів та вантажів».

Постанова КМУ від 25.04.2018 р. №320
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 02.05.2018 р. офіційно не опублікована


У сфері фінмоніторингу — додаткові вимоги

! Небанківським фінустановам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу в частині надання ними фінансової послуги щодо переказу коштів, затвердженого постановою НБУ від 15.09.2016 р. №388.

Змінами визначено додаткові вимоги до порядку погодження кандидатури відповідального працівника небанківської фінансової установи з питань фінансового моніторингу.

Зокрема, уточнено кваліфікаційні вимоги щодо посади відповідального працівника небанківської фінансової установи, встановлено вимоги щодо ділової репутації відповідального працівника небанківської фінансової установи, встановлено строки виконання окремих процедур порядку погодження Нацбанком відповідального працівника небанківської фінансової установи, уточнено вимоги щодо погодження Нацбанком звільнення відповідального працівника небанківської фінансової установи.

Постанова Національного банку України від 17.04.2018 р. №43 чинна з 21.04.2018 р.


Затверджено нове Положення про систему електронної пошти Нацбанку

! Абонентам електронної пошти НБУ

Нацбанк затвердив Положення про систему електронної пошти Національного банку України.

Система електронної пошти Нацбанку (далі — система ЕП) є засобом обміну інформацією в електронному вигляді між абонентами та користувачами системи ЕП. Нацбанк самостійно створює, організовує роботу та використання системи ЕП.

Вимоги цього Положення поширюються на відносини, що виникають в абонентів та користувачів системи ЕП щодо її використання.

Положення визначає структуру та довідник системи ЕП, функції адміністраторів, умови та порядок підключення до системи ЕП, гарантії абонентам і порядок вирішення спорів.

Водночас утратило чинність попереднє Положення, затверджене постановою НБУ від 29.12.2004 р. №689.

Постанова Національного банку України від 17.04.2018 р. №42 чинна з 21.04.2018 р.


Зміни в Порядку подання арбітражними керуючими обов'язкових відомостей

! Ліквідаторам

Мін'юст наказом від 10.04.2018 р. №1095/5 затвердив зміни до деяких своїх наказів з питань банкрутства.

Зокрема, внесено зміни до Порядку подання арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) обов'язкових відомостей (інформації), затвердженого наказом Мін'юсту від 18.01.2013 р. №130/5. Зміни стосуються регулювання питання подання арбітражними керуючими обов'язкових відомостей (інформації) через онлайн-систему електронної звітності арбітражних керуючих. Так, визначено, що форми подання інформації подаються арбітражними керуючими (розпорядниками майна, керуючими санацією, ліквідаторами) (далі — арбітражні керуючі) через онлайн-систему електронної звітності арбітражних керуючих.

Крім того, зміни внесено до самого наказу Мін'юсту від 18.01.2013 р. №130/5 та затверджених цим наказом форм, а також до Положення про Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, затвердженого наказом Мін'юсту від 15.09.2011 р. №3018/5, і до Порядку формування і ведення Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, затвердженого наказом Мін'юсту від 26.03.2013 р. №541/5.

Наказ Мін'юсту від 10.04.2018 р. №1095/5 чинний з 02.05.2018 р.


Зміна в Методиці розрахунку орендної плати за державне майно

! Орендарям смичкових інструментів

Кабмін уніс зміни до Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою КМУ від 04.10.95 р. №786.

Новим абзацом пункту 7 визначено, що розмір річної орендної плати у разі оренди музичних інструментів Державної колекції музичних унікальних (смичкових) інструментів України встановлюється за згодою сторін, але не менш як 1,2% вартості орендованого майна за результатами незалежної оцінки для учнів та студентів закладів вищої освіти та не менш як 1,8% вартості орендованого майна за результатами такої оцінки — для професійних творчих працівників.

Постанова КМУ від 25.04.2018 р. №318
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 02.05.2018 р. офіційно не опублікована


Як стати офіційним ветеринарним лікарем

! Тваринникам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Порядок надання статусу офіційного ветеринарного лікаря, уповноваженого ветеринара, працівника бійні, уповноваженого на виконання обов'язків помічника державного ветеринарного інспектора та здійснення їх діяльності.

Цей Порядок визначає процедуру надання територіальними органами Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів особам, визначеним Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин», повноважень щодо здійснення окремих заходів державного контролю, позбавлення таких повноважень, контролю правомірності та ефективності їхньої діяльності.

З набранням чинності Порядком утрачає чинність наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 01.09.2000 р. №45 «Про затвердження Положення про державний ветеринарно-санітарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продукції тваринного походження».

Наказ Мінагрополітики від 16.03.2018 р. №141
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 02.05.2018 р. офіційно не опублікований


Унесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

! Нотаріусам, продавцям землі

Мін'юст уніс зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін'юсту від 22.02.2012 р. №296/5.

Зокрема, Порядок доповнено нормою, якою передбачено, що нотаріусом не вимагається звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки, яка відчужується юрособою, якщо інше не встановлено статтею 13 Закону «Про оцінку земель».

Також оновлено низку норм щодо ведення спадкових справ.

Наказ Мін'юсту від 24.04.2018 р. №1247/5
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 02.05.2018 р. офіційно не опублікований


Нові правила сертифікації агентств з продажу повітряних перевезень

! Агентствам з продажу повітряних перевезень

Державна авіаційна служба України затвердила Авіаційні правила України «Правила сертифікації суб'єктів, що надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень».

Ці Правила встановлюють порядок видачі, продовження строку дії, унесення змін, доповнень та анулювання сертифіката на право продажу повітряних перевезень і є обов'язковими для виконання.

Правила поширюються на суб'єктів, що надають агентські послуги з продажу повітряних перевезень (далі — агентства), незалежно від їх форми власності та організаційно-правової форми, які мають договори з надання агентських послуг з продажу повітряних перевезень, укладені з авіаційними перевізниками або генеральними агентами.

Діяльність з продажу повітряних перевезень здійснюють лише агентства, які пройшли процедуру сертифікації та отримали відповідний сертифікат.

Одночасно з набранням чинності наказом втрачають чинність накази Державіаслужби від 30.12.2004 р. №255 «Про затвердження Положення про сертифікацію суб'єктів, що надають агентські послуги з продажу авіаційних перевезень на території України» і від 12.01.2005 р. №9 «Про затвердження Положення про акредитацію суб'єктів, які здійснюють попередню перевірку агентств з продажу авіаційних перевезень».

Сертифікати на право продажу авіаційних перевезень, що на день набрання чинності цими Правилами є чинними, діють до закінчення їх термінів дії.

Наказ Державіаслужби від 15.03.2018 р. №231 чинний з 02.05.2018 р.


Визначено перелік продуктів та кормів для посиленого контролю при імпорті

! Iмпортерам продтоварів

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Перелік харчових продуктів нетваринного походження та кормів нетваринного походження, вантажі з якими при ввезенні (пересиланні) на митну територію України підлягають посиленому державному контролю.

Зазначений Перелік затверджено відповідно до ч. 2 ст. 57 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» (див. «ДК» №16/2018). Перелік містить 66 позицій.

Наказ Мінагрополітики від 26.03.2018 р. №158
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 02.05.2018 р. офіційно не опублікований


Удосконалено процедуру перевірок суб'єктів первинного фінмоніторингу

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Мінфін затвердив зміни до Порядку проведення перевірок Міністерством фінансів України суб'єктів первинного фінансового моніторингу, затвердженого наказом Мінфіну від 6 травня 2015 року №489.

Зокрема, п. 13 Порядку доповнено новим абзацом, згідно з яким безвиїзна перевірка розпочинається після отримання суб'єктом та/або його відокремленим підрозділом копії посвідчення на право проведення перевірки (повідомлення про проведення перевірки, запиту Керівника групи з проведення перевірки про надання документів, необхідних для проведення перевірки), але не раніше дати початку здійснення перевірки, зазначеної в посвідченні.

Наказ Мінфіну України від 16.03.2018 р. №367 чинний з 24.04.2018 р.


Методрекомендації щодо звітів про аудит фінустанов за 2017 рік

! Аудиторам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила Методичні рекомендації щодо аудиторських звітів, які подаються до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, за результатами аудиту річної звітності та звітних даних фінансових установ за 2017 рік.

Ці Рекомендації розроблено відповідно до п. 8, 18 ч. 1 ст. 28 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», Закону «Про аудиторську діяльність», Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг, прийнятих Аудиторського палатою України як національні стандарти аудиту (далі — МСА).

Аудиторські звіти, які подаються до Нацкомфінпослуг за результатами аудиту річної звітності фінансових установ, складаються відповідно до МСА, зокрема, до МСА 700 (переглянутого) «Формування думки та надання звіту щодо фінансової звітності», МСА 701 «Надання інформації з ключових питань аудиту в звіті незалежного аудитора», МСА 705 (переглянутого) «Модифікація думки у звіті незалежного аудитора», МСА 706 (переглянутого) «Пояснювальні параграфи та параграфи з інших питань у звіті незалежного аудитора», МСА 710 «Порівняльна інформація — відповідні показники і порівняльна фінансова звітність», МСА 720 (переглянутого) «Відповідальність аудитора щодо іншої інформації», а також МСА 560 «Подальші події» та МСА 570 (переглянутого) «Безперервність діяльності».

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 01.02.2018 р. №142 чинне з 01.02.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру