• Посилання скопійовано

Фіндопомога працівнику

На форумах та у спільнотах для бухгалтерів у соцмережах дедалі частіше трапляються запитання про фінансову допомогу працівникам. Відповідаємо на найчастіші запитання щодо надання та оподаткування фіндопомоги працівникам.

ТОВ надало фіндопомогу не працівнику підприємства. Як нарахувати ЄСВ та відобразити у Звіті з ЄСВ?

Платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема підприємства, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

База нарахування ЄСВ — це сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці, та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Відповідно до п. 3.32 розд. 3 Iнструкції №5, суми матеріальної та благодійної допомоги, виплачені особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством, належать до інших виплат, що не входять до ФОП та не підлягають нарахуванню ЄСВ.

Базою нарахування ЄСВ є безповоротна фіндопомога, що має систематичний характер та виплачена роботодавцем працівникам, які перебувають із ним у трудових відносинах.

Таким чином, якщо фіндопомогу надано не працівнику підприємства, підстав для нарахування ЄСВ немає. Отже, така фіндопомога не відображається у Звіті з ЄСВ.

У колективному договорі зазначається, що всім працівникам підприємства, які йдуть у відпустку, надається фінансова допомога. Чи нараховується ЄСВ на цю допомогу та як її відобразити у звіті з ЄСВ?

Базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Види виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, зазначено в Iнструкції №5.

Матдопомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом, крім сум, зазначених у п. 3.31), входить до фонду додаткової заробітної плати, на яку нараховується ЄСВ (пп. 2.3.3 п. 2.3 розд. 2 Iнструкції №5).

Таким чином, фіндопомога, що надається всім працівникам, які йдуть у відпустку, є базою нарахування ЄСВ .

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ таку допомогу слід відображати у складі заробітної плати.

У колдоговорі зазначено, що підприємство надає матдопомогу звільненим працівникам до святкових дат. Чи оподатковувати її ПДФО і ВЗ та як відобразити у ф. №1ДФ?

Колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників та уповноважених ними органів (ст. 10 КЗпП).

З метою оподаткування матеріальна допомога, що надається без встановлення умов та напрямів її витрачання, належить до нецільової благодійної допомоги.

Відповідно до абз. 1 пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається, зокрема, резидентами — юридичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року. У 2018 році це 2470 грн. Суму перевищення оподатковують ПДФО за ставкою 18%.

У звіті за ф. №1ДФ суму неоподатковуваної матдопомоги відображають з ознакою доходу «169». Суму перевищення, якщо така допомога більша ніж 2470,00 грн, показують з ознакою доходу «126» як додаткове благо.

Також податківці інколи наголошують1, що до такого доходу можна застосовувати ознаку доходу «127» — інші доходи.

1 Див. напр., http://vin.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/257339.html.

У колдоговорі зазначається, що всім працівникам підприємства, які йдуть у відпустку, надається фіндопомога. Чи утримуються ПДФО та ВЗ з такої виплати? Як відобразити цю виплату у звіті ф. №1ДФ?

ПКУ не поділяє матеріальну допомогу на систематичну та разову, а лише на цільову та нецільову.

Візьмімо до уваги Iнструкцію №5, а саме пп. 2.3.3: до інших заохочувальних та компенсаційних виплат фонду оплати праці належить матдопомога, яка має систематичний характер, надається всім або більшості працівників, крім сум, що зазначаються у п. 3.31 Iнструкції №5. А саме: крім матдопомоги разового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

До ФОП належить матдопомога, передбачена чинним законодавством або колективним договором, що визначають підстави, періодичність (систематичність) і розміри такої допомоги (див. лист Держкомстату від 23.02.2010 р. №09/3-16/35, «ДК» №16/2010). Таким нарахуванням може бути матдопомога на оздоровлення в разі надання відпустки.

Головним критерієм належності матеріальної допомоги до ФОП є постійний, систематичний характер, надання всім або більшості працівників на підставі норм законодавства або колективного (трудового) договору.

Щодо утримання ПДФО. Відповідно до пп. 14.1.48 ПКУ, з метою розд. IV ПКУ заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Відповідно до пп. 164.2.1 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту). Таким чином, якщо виплата матеріальної допомоги має систематичний характер і надається всім або більшості працівників, то така матдопомога з метою оподаткування прирівнюється до заробітної плати і вся сума такої допомоги включається до загального місячного оподатковуваного доходу платника податку і оподатковується за ставкою 18%, встановленою п. 167.1 ПКУ.

У звіті ф. №1ДФ сума такої матдопомоги зазначається з ознакою «101», тобто як зарплата.

Щодо утримання ВЗ. Об'єктом оподаткування ВЗ є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10, розд. ХХ ПКУ):

1) загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;

2) доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);

3) іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. Через те що матдопомога, яка має систематичний характер, надається всім або більшості працівників, вона належить до ФОП. Така матдопомога як складова загального місячного оподатковуваного доходу платника податку оподатковується ВЗ.

Підприємство надає працівнику поворотну фіндопомогу. Чи утримується ПДФО?

Правовою основою отримання поворотної фіндопомоги є договір позики. Відносини за договором позики регулюються ст. 1046 — 1053 ЦКУ.

Відповідно до ст. 1046 ЦКУ, за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку саму суму коштів (суму позики) або таку саму кількість речей того самого роду та такої самої якості.

Згідно зі ст. 1049 ЦКУ, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

А строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору (ст. 631 ЦКУ).

Поворотна фінансова допомога — це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку (пп. 165.1.31 ПКУ).

Підприємство надає працівнику поворотну фіндопомогу. Як відобразити її у ф. №1ДФ?

Форма №1ДФ заповнюється відповідно до п. 3 Порядку №4, а саме:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, нарахований фізособі. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов'язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума ПДФО, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку згідно із законодавством, тобто нуль;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого ПДФО до бюджету, тобто нуль.

Ознака доходу зазначається — «153».

Таким чином, при виплаті доходу на користь фізособи у вигляді поворотної фіндопомоги за ознакою доходу «153» у ф. №1ДФ відображається сума нарахованого доходу у графі 3а, сума виплаченого доходу — у графі 3, а у графах 4 та 4 проставляються нулі, бо із поворотної фіндопомоги не утримується ПДФО.

Які бувають види фінансової допомоги працівникам від підприємства?

Допомогу можна поділити за такими ознаками:

1. За включенням до ФОП:

— включається до ФОП — належить до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, відповідно до Iнструкції №5;

— не включається до ФОП.

2. За напрямом використання:

— цільова — надається на конкретні цілі;

— нецільова — належить до використання особою на власний розсуд.

3. За кількістю осіб (працівників), яким надається така допомога:

— окремим працівникам — надається на підставі заяв працівників та за рішенням роботодавця;

— усім працівникам або більшості. Такі категорії працівників визначають законодавством або колдоговором.

4. За розміром:

— залежно від потреби — надається в розмірі, зазначеному в заяві працівника або за рішенням роботодавця;

— залежно від рівня зарплати — надається в розмірі посадового окладу або його частини, середньомісячного заробітку або його частини.

5. За періодичністю надання:

— систематична — надається регулярно, як правило, раз на рік;

— одноразова — надається нерегулярно, за наявності у підприємства фінансових можливостей чи в разі настання певних подій у працівника.

6. За обов'язковістю надання:

— обов'язкова — передбачена законодавством або колдоговором і не залежить від фінансового становища роботодавця;

— необов'язкова — виплачується в окремих випадках за рішенням роботодавця за наявності фінансових можливостей.

За якими критеріями визначається матдопомога, що не належить до ФОП? Як вона оподатковується ПДФО і ВЗ?

До ФОП не належать такі види допомоги:

— матеріальна допомога одноразового характеру, що надається підприємством окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами (п. 3.31 Iнструкції №5);

— матеріальна та благодійна допомога, виплачена особам, які не перебувають у трудових відносинах з підприємством (п. 3.32 Iнструкції №5).

Не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, в т. ч. матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує граничний розмір доходу, визначений згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ПКУ (у 2018 р. — 2470,00 грн, абз. 1 пп. 170.7.3 ПКУ).

Суму допомоги, що не належить до ФОП, надану в розмірі понад 2470,00 грн, слід оподаткувати ПДФО за ставкою 18%.

Відповідно до пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Отже, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається (тобто не оподатковується) сума нецільової благодійної допомоги, що надається роботодавцем на користь працівника, яка сукупно у 2018 році не перевищує 2470,00 грн, а в частині її перевищення є об'єктом оподаткування військовим збором на загальних підставах.

Працівнику було надано матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі 1800,00 грн. Оклад працівника — 2000,00 грн, тобто менше ніж МЗП. Чи входить матдопомога до МЗП?

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат (ст. 3-1 Закону про оплату праці). Та маємо неоднозначну ситуацію щодо цього питання.

З урахуванням зазначеного, якщо матдопомога не належить до названих виплат, то вона має враховуватися до розміру мінімальної заробітної плати.

Тож якщо матеріальна допомога до свята та оклад у сумі становлять 3800 грн, то доплату до рівня МЗП провадити не треба. Про це також зазначалося в одному з роз'яснень на сайті Держпраці.

Проте маємо лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. №294/0/101-17/282, в якому позиція дещо відрізняється від позиції Держпраці. А саме: суми матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та грошової допомоги при наданні щорічної відпустки, які виплачуються у розмірі середньої заробітної плати, розрахованої згідно з положеннями Порядку №100, не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Автор належить до категорії обережних бухгалтерів, тож рекомендація: не треба враховувати матеріальну допомогу в розмір МЗП.

Працівник хворіє, й роботодавець прийняв рішення надати працівникові допомогу на лікування. Чи оподатковується допомога на лікування ПДФО та чи нараховується ЄСВ на таку допомогу?

Оскільки це допомога на лікування, то відповідно до п. 14 Переліку №1170 на неї не нараховується ЄСВ незалежно від суми допомоги.

Згідно з пп. 165.1.19 ПКУ, не оподатковується ПДФО допомога на лікування та медичне обслуговування, надана:

  • коштами чи майном (послугою) у її вартості;
  • працівнику підприємства;
  • за рахунок коштів його роботодавця, у тому числі:

але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів;

— у частині витрат на обов'язковий профілактичний огляд працівника відповідно до Закону №1645 і на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемій згідно із Законом №4004;

  • за наявності відповідних підтвердних документів — маються на увазі будь-які фінансові документи (чеки, платіжні доручення, виписки з банку про сплату з карткового рахунку), а також виписки з амбулаторних карток тощо (лист ДПСУ від 11.01.2013 р. №351/6/17-1115, див. «ДК» №19/2014).

Тож якщо працівник підприємства звернувся із заявою про надання йому грошової допомоги на лікування (або на медичне обслуговування) і додав усі підтвердні документи про понесені витрати, підприємство має право за рахунок власних коштів надати йому допомогу (повернути сплачені ним кошти) й не оподатковувати її ПДФО в повному обсязі.

У працівника захворіла дитина. Керівництво підприємства прийняло рішення надати працівникові одноразову матдопомогу на оздоровлення дитини. Чи нараховується ЄСВ?

Платниками ЄСВ є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці (абз. 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Види виплат, що належать до основної, додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, при нарахуванні ЄСВ визначено Iнструкцією №5, відповідно до пп. 2.3.3 п. 2.3 якої матдопомога, що має систематичний характер, надана всім або більшості працівників (на оздоровлення, у зв'язку з екологічним станом), належить до заробітної плати як інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а отже, є базою для нарахування ЄСВ.

Відповідно до п. 14 розділу I Переліку №1170, ЄСВ не нараховується на матдопомогу одноразового характеру, що надається окремим працівникам у зв'язку із сімейними обставинами, на оплату лікування, оздоровлення дітей, поховання.

Отже, на допомогу на лікування дитини працівника ЄСВ не нараховується.

У яких розмірах може надаватися фіндопомога від юрособи фізособам? У якому документі слід зазначати про можливість надання фіндопомоги від підприємства?

Нюанси надання матдопомоги можна затвердити в локальному акті підприємства, на кшталт Положення про соціальне забезпечення або Положення про матеріальну допомогу. Про це також можна зазначити у колдоговорі, за наявності його на підприємстві.

Щодо розмірів допомоги, то вони можуть бути такими:

— у фіксованому розмірі;

— кратно до мінімальної зарплати (наприклад, допомога в розмірі 5 МЗП) або кратно до окладу працівника;

— у розмірі середньої зарплати. Зверніть особливу увагу саме на цей пункт: у такому разі обов'язково слід зазначити механізм обчислення. Це може бути власна методика розрахунку або ж за одним з нормативних порядків обчислення заробітної плати, наприклад Порядком №100.

Нормативна база

  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Закон №1645 — Закон України від 06.04.2000 р. №1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб».
  • Закон №4004 — Закон України від 24.02.94 р. №4004-XII «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».
  • Iнструкція №5 — Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. №5.
  • Перелік №1170 — Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру