• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон про приватизацію державного і комунального майна

! Усім

Законом «Про приватизацію державного і комунального майна» регулюються правові, економічні та організаційні основи приватизації державного і комунального майна та майна АРК.

З метою раціонального та ефективного застосування способів приватизації об'єкти приватизації поділяються на об'єкти малої приватизації та об'єкти великої приватизації.

До об'єктів великої приватизації належать об'єкти державної або комунальної власності, вартість активів яких за даними фінзвітності за останній звітний рік перевищує 250 мільйонів гривень.

Переліки об'єктів малої приватизації держвласності, що підлягають приватизації, затверджуються ФДМУ. Перелік об'єктів комунальної власності, що підлягають приватизації, ухвалюється місцевою радою. Перелік об'єктів великої приватизації, що підлягають приватизації, затверджує КМУ за поданням ФДМУ.

Приватизація здійснюється шляхом продажу на аукціоні або викупу. Об'єкти малої приватизації продаються виключно на електронних аукціонах. Порядок та умови продажу об'єктів великої приватизації затверджуються КМУ. Особливості продажу об'єктів великої приватизації, що перебувають у комунальній власності, можуть бути встановлені рішенням відповідної місцевої ради.

Розмір гарантійного внеску становить 5% стартової ціни об'єкта великої приватизації і 10% стартової ціни об'єкта малої приватизації.

Запроваджується інститут радника — це особа, яка за договором з органом приватизації бере на себе зобов'язання щодо надання послуг у процесі приватизації об'єктів державної і комунальної власності, у тому числі пошуку потенційних покупців об'єктів приватизації, з визначення стартової ціни об'єктів великої приватизації. Залучення радників відбувається на конкурсних засадах.

Покупцями об'єктів приватизації не можуть бути, зокрема, покупці, зареєстровані в офшорних зонах, з непрозорою структурою власності (бенефіціарні власники яких не розкриті на 100%), покупці, які походять із держави-агресора, а також юрособи, бенефіціарні власники 10 і більше відсотків акцій (часток) яких є резидентами держави-агресора, як і самі фізособи — громадяни та/або резиденти держави-агресора.

Закон України від 18.01.2018 р. №2269-VIII чинний з 07.03.2018 р.


Облікову ставку знову підвищено

! СГ

НБУ вчетверте після 27.10.2017 р. підвищив розмір облікової ставки. З 2 березня вона становить 17%. Як повідомив НБУ, четверте поспіль підвищення ключової процентної ставки є доцільним з огляду на відсутність суттєвих ознак послаблення інфляційних ризиків і спрямоване на зниження споживчої інфляції до цільового рівня в середньостроковій перспективі.

З 28.08.2015 р. до 27.10.2017 р. розмір облікової ставки стабільно знижувався — з 30% до 12,5%.

Рішення НБУ від 01.03.2018 р. №133-рш


Монети замість дрібних банкнот і нові правила округлення копійок

! Усім

НБУ відповідно до політики оптимізації готівкового обігу України презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень. Ці монети з часом замінять банкноти відповідних номіналів, що нині перебувають в обігу.

Уводитимуться в обіг нові обігові монети поетапно:

27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні;

монети номінальною вартістю 5 і 10 гривень уводитимуться в обіг у 2019 — 2020 роках.

Раніше надруковані паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривень будуть в обігу паралельно з металевими до повного їх зужиття, нові не друкуватимуться.

На реверсі монет будуть викарбувані портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах.

Водночас у межах продовження політики оптимізації готівкового обігу з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила округлення загальних сум готівкових розрахунків. Так, відповідно до постанови НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», НБУ припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок, але не вилучає їх з обігу.

Для спрощення розрахунків встановлюватимуться правила округлення загальної суми покупки:

— сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, округлюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

— сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, округлюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Iншими словами, округлення відбуватиметься до десятків копійок.

У разі наявності у покупця монет дрібних номіналів він і надалі може ними розраховуватися, а у разі наявності таких монет у продавця він може видати покупцеві решту цими номіналами. Під час безготівкових розрахунків округлення не здійснюватиметься.

Прес-реліз НБУ від 14.03.2018 р.


Нацбанк пом'якшив обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

! СГ

З метою лібералізації деяких валютних операцій Нацбанк уніс зміни до своїх постанов від 13.12.2016 р. №410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» та від 13.12.2017 р. №129 «Про запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті та встановлення розміру обов'язкового продажу таких надходжень».

НБУ банк розширив для іноземних інвесторів можливість репатріювати дивіденди за корпоративними правами та акціями, нараховані за 2017 рік.

Досі інвесторам можна було сплатити за кордон в інвалюті дивіденди, нараховані лише за період до 2016 року включно. При цьому суми таких платежів були обмежені встановленими лімітами (для дивідендів за 2014 — 2016 рр. — до 5 млн дол. США на місяць, для дивідендів за період до 2013 р. включно — не більше 2 млн дол. США на місяць).

Тепер установлено єдиний ліміт на сплату дивідендів в інвалюті, нарахованих за всі попередні роки. Українські компанії можуть сплачувати іноземним інвесторам дивіденди в інвалюті на суму до 7 млн дол. США на місяць незалежно від періоду, за який нараховано ці дивіденди.

Для українського бізнесу розширено можливості достроково погашати зовнішні кредити та позики в інвалюті. Тепер резиденти-позичальники можуть здійснювати дострокове погашення таких кредитів і позик у межах щомісячного ліміту 2 млн дол. США (для одного резидента-позичальника за кредитними договорами/договорами позик, що обслуговуються в межах одного уповноваженого банку).

Крім того, розширено перелік операцій бізнесу, на надходження в інвалюті за якими не поширюється вимога щодо обов'язкового продажу. Так, не підлягають обов'язковому продажу на МБВР надходження в інвалюті за кредитом/позикою, що залучається резидентом-позичальником від нерезидента за відповідним договором, за умови що цей резидент використовує такі надходження виключно для виконання власних боргових зобов'язань в інвалюті перед кредиторами (нерезидентами, уповноваженими банками) за іншими кредитними договорами/договорами позики (повернення кредиту/позики, сплата процентів та інших платежів, установлених кредитним договором/договором позики, з обов'язковим дотриманням законодавства України, що регламентує здійснення таких валютних операцій).

Постанова Національного банку України від 01.03.2018 р. чинна з 03.03.2018 р.


Національний банк пом'якшив вимоги до кредитних посередників банків

! Банкам і кредитним посередникам

НБУ вніс зміни до Положення про встановлення вимог до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування та до Положення про надання банками Національному банку України інформації про укладені договори у сфері споживчого кредитування та ведення переліку кредитних посередників, що затверджені постановою НБУ від 08.06.2017 р. №50.

Змінами Нацбанк:

— скасував вимоги щодо розміщення на веб-сторінці банку фотографій працівників кредитного посередника, а також реквізитів кожного посередницького договору;

— зменшив вимоги до працівників кредитних посередників, які здійснюють обслуговування споживачів (залишаються вимоги лише щодо їх ділової репутації та рівня знань у сфері споживчого кредитування);

— передбачив можливість подання до різних банків однієї довідки уповноваженого органу про наявність або відсутність заборгованості з податків і зборів (обов'язкових платежів), що видається фізичній особі;

— надав можливість банку не здійснювати перевірку/контроль за дотриманням фізособами — працівниками кредитного посередника встановлених вимог, якщо цим кредитним посередником є інший банк/юрособа, які забезпечують такий контроль;

— установив вимогу щодо вилучення кредитного посередника з переліку кредитних посередників у сфері споживчого кредитування на ринку банківських послуг у разі нездійснення відповідної діяльності протягом року з дати включення до переліку (замість вимоги про розірвання банком посередницького договору).

Постанова Національного банку України від 05.03.2018 р. №23 чинна з 07.03.2018 року.


КМУ прийняв уже п'яті критерії оцінки допустимості держдопомоги

! СГ

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на проведення наукових досліджень, технічний розвиток та інноваційну діяльність.

До критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на проведення наукових досліджень, технічний розвиток та інноваційну діяльність належать:

— недопущення суттєвої нерівності умов діяльності конкуруючих між собою суб'єктів господарювання;

— збільшення кількості проектів у сфері наукових досліджень, технічного розвитку та інноваційної діяльності.

Також критеріями визначено:

— мету і форми держдопомоги;

— категорії отримувачів держдопомоги;

— максимальний розмір держдопомоги, яка може надаватися;

— умови та спосіб розрахунку сукупного розміру держдопомоги;

— витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам держдопомоги.

Відповідно до Закону від 01.07.2014 р. №1555-VII «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» КМУ ще повинен затвердити критерії оцінки допустимості держдопомоги на захист навколишнього природного середовища та на підтримку окремих галузей економіки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2018 р. №118 чинна з 14.03.2018 р.


Оновлено Ліцензійні умови посередництва у працевлаштуванні за кордоном

! Рекрутерам

Кабмін виклав у новій редакції Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, затверджені постановою КМУ від 16.12.2015 р. №1060.

Ліцензійними умовами встановлено вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження відповідної діяльності, а також вичерпний перелік вимог, обов'язкових для виконання під час провадження зазначеної діяльності.

СГ, які мають раніше видану чинну ліцензію на цей вид діяльності, зобов'язані протягом двох місяців привести свою діяльність у відповідність до нової редакції Ліцензійних умов.

Постанова КМУ від 28.02.2018 р. №140
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.03.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено базовий норматив держдивідендів за 2017 рік

! Госптовариствам, у СК яких є корпоративні права держави

Базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2017 році госптовариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також госптовариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать госптовариствам, частка держави в яких становить 100%, у тому числі дочірніх підприємств, затверджено у розмірі 75%.

Для ПрАТ «Укргідроенерго» та ПАТ «Державний ощадний банк України» базовий норматив становить 30%.

Суб'єкти управління корпоративними правами держави у разі невиплати до 1 липня 2018 р. суб'єктом господарювання дивідендів до держбюджету за результатами його фінансово-господарської діяльності у 2017 році мають вжити заходів до розірвання контракту з керівником такого суб'єкта господарювання.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 р. №139 чинна з 14.03.2018 р.


Унесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення

! Усім

Кабмін уніс зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Змінами, зокрема, уточнено, що індексація пенсій здійснюється шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Iндексація страхових виплат від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, здійснюється шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Сума індексації пенсій та щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (з урахуванням виплат на необхідний догляд за потерпілим) та членам їхніх сімей у разі підвищення їх розмірів розраховується як різниця між сумою індексації, визначеною до 11 жовтня 2017 р., та сумою підвищення цих виплат до повного погашення суми індексації відповідно до п. 5 Порядку.

Постанова КМУ від 28.02.2018 р. №141
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.03.2018 р. офіційно не опублікована


Оновлено Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами

! Роздрібним торговцям

Міністерство економічного розвитку і торгівлі внесло зміни до Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 р. №104. Основною метою змін є приведення Правил у відповідність до чинного законодавства.

Зокрема, уточнено, що суб'єкт господарювання повинен забезпечити інформування споживачів про роздрібні ціни на товари в грошовій одиниці України за допомогою ярликів цін (цінників) або покажчиків цін.

Суб'єкт господарювання може застосовувати до непродовольчих товарів, які реалізує, знижки або зменшення ціни, проводити їх розпродаж у порядку, установленому законом.

Суб'єкт господарювання повинен довести до споживачів інформацію про ціну товару, що була встановлена до початку застосування знижок або зменшення ціни, проведення відповідного розпродажу, а також ціну товару, установлену після їх початку.

Звертаємо увагу на положення, за яким суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити можливість використання електронних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) відповідно до законодавства (новий абзац у п. 18 розділу I).

Розділ II Правил доповнено новою главою 12 «Запальнички». Ця глава визначає особливості продажу запальничок як ручних пристроїв для вироблення вогню, які використовують паливо і застосовуються для припалювання, зокрема, сигарет, сигар та люльок та можуть застосовуватися для підпалювання матеріалів, таких як папір, гніти, свічки та ліхтарі, і які виробляються з внутрішньою подачею палива та можуть або не можуть заправлятися повторно. Вона набирає чинності через 10 місяців з дня офіційного опублікування наказу.

Наказ Мінекономрозвитку від 23.01.2018 р. №80
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.03.2018 р. офіційно не опубліковано.


Зміни в Положенні про реєстрацію платників ПДВ

! Платникам ПДВ

Мінфін уніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Зокрема, пункт 3.15 розділу III Положення доповнено новою нормою: якщо юрособа, утворена в результаті перетворення, не подала до контролюючого органу протягом 10 робочих днів, що настають за датою завершення перетворення, заяви для реєстрації або перереєстрації у порядку, передбаченому цим Положенням, контролюючий орган після закінчення цього строку приймає рішення про анулювання реєстрації юрособи, припиненої в результаті перетворення.

Наказ Мінфіну від 16.01.2018 р. №7
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.03.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру