• Посилання скопійовано

Суть справи

Блокування: другий «сезон»
Кабмін постановою від 21.02.2018 р. №117 (далі — Постанова №117) затвердив три нові порядки, що безпосередньо стосуються блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН. Постанова набирає чинності через 15 днів після її опублікування, тож з 22 березня весь «блокувальний» процес буде здійснюватися відповідно до коментованих порядків.

«Загальносистемник» змінює місце реєстрації
Підприємець на загальній системі оподаткування змінює прописку з м. Запоріжжя на м. Київ у грудні 2017 р. У який термін він повинен зареєструвати нову Книгу доходів та витрат? Чи може користуватися старою у Києві? До якої податкової він має подати річні звіти за 2017 рік та сплатити ЄСВ за IV квартал 2017: у Запоріжжі чи у Києві? Які ще звіти додатково він повинен подавати у зв'язку зі зміною місця реєстрації?

Охорона праці: витрати через колдоговір
Уряд вніс зміни до своєї постанови від 27.06.2003 р. №994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат». Метою змін було приведення переліку у відповідність до чинного законодавства.

НАБУ, ДБР, а тепер НБФБ — третє нацбюро?
В останній день лютого робоча група, сформована у Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики під керівництвом Ніни Южаніної, завершила роботу над текстом законопроекту про Національне бюро фінансової безпеки України. Що пропонується — заміна податкової міліції чи дещо інше?

Оподаткування продажу електромобіля
Підприємство торік придбало електромобіль, сплативши ПДВ при імпорті, і використовувало його в госпдіяльності. У 2018 році електромобіль вирішено продати (із врахуванням звільнення від ПДВ). Як виписати ПН? Чи нараховувати ПЗ? Що з податком на прибуток?

Придбання доступу до ПЗ та/або онлайн-сервісів
Завдяки розвитку телекомунікацій з'явилися нові способи використання програмного забезпечення. Розгляньмо, як придбати програмне забезпечення як послугу — Software-as-a-Service.

Переоцінка основних засобів: усі «за» та «проти»
Iноді переоцінку проводять для поліпшення показників фінзвітності. Зокрема, якщо результатом переоцінки є дооцінка, то на суму такої дооцінки збільшується вартість активів та одночасно збільшується величина (розмір) власного капіталу. Унаслідок цього, ймовірно, кредитор охочіше надаватиме кредит, а ставки за ним не будуть такими високими. Також в окремих випадках переоцінка призводить до зменшення податку на прибуток. Проаналізуймо нюанси та особливості переоцінки, а також, зваживши усі «за» та «проти», з'ясуймо вплив переоцінки на бухгалтерський та податковий облік.

РК і КОРО для ФОП на Єдиному податку
Чи фізособи-підприємці на єдиному податку, які торгують уроздріб продовольчими товарами (крім підакцизних товарів), мають використовувати розрахункові книжки і книги обліку розрахункових операцій? Це питання непокоїть багатьох підприємців. З'ясуймо.

Перевірка Держпраці за скаргою працівника
Звільнений працівник звернувся до суду щодо скасування наказу на звільнення і одночасно до Держпраці зі скаргами на порушення щодо нього вимог трудового законодавства (неоплата за суміщення посад, робота в нічний час, у вихідні, невиплата надурочних тощо). Чи загрожує підприємству загальна перевірка від Держпраці, чи лише з питань, з яких скаржиться працівник? Як правильно допустити, які документи вимагати? Чи вплинуть результати перевірки на суд — чи зможуть його поновити на посаді?

Особливості нарахування ЄСВ працівнику з інвалідністю
ДФСУ роз'яснила нюанси нарахування ЄСВ працівнику, якому встановлено інвалідність. Зокрема, слід бути уважними до дат встановлення інвалідності та періодів огляду МСЕК.

Сільгосптехніка від фізосіб
Сільгосппідприємства часом використовують сільськогосподарську техніку, яка належить не їм, а фізособам. Витрати на ремонт та ПММ для цієї техніки несе підприємство. Як правильно оформити такі відносини, щоб мати законні підстави для списання запчастин та ПММ?

Фіндопомога працівнику
На форумах та у спільнотах для бухгалтерів у соцмережах дедалі частіше трапляються запитання про фінансову допомогу працівникам. Відповідаємо на найчастіші запитання щодо надання та оподаткування фіндопомоги працівникам.

Трудові консультації «з відкритим кодом»
Сьогодні аналізуємо два проблемні питання з трудового права і для кожного з них пропонуємо два варіанти вирішення. Покажемо, як можна обґрунтувати різні точки зору.

До змісту номеру