• Посилання скопійовано

Одинока мати і її пільги

Термін «одинока мати» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 Постанови Пленуму ВСУ №9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

Єдиного встановленого зразка документа, який би засвідчував статус одинокої матері, немає.

У більшості випадків підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу. Та свідоцтва не завжди достатньо: необхідним є підтвердження, що батько справді не бере участі у вихованні дитини.

Для цього мати може звернутися до таких органів:

— до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав, стосовно чого буде постановлено рішення суду;

— до поліції у зв'язку з необхідністю розшуку батька у справі за позовом про стягнення аліментів. У цьому разі документом, який підтверджує факт неучасті батька у вихованні дитини, буде відповідна постанова слідчого.

Термін «одинока мати»

У кожному окремому випадку щодо права на пільгу є уточнення цього терміна. Адже для отримання тих чи інших пільг потрібен певний перелік документів для підтвердження статусу одинокої матері.

Для відпусток

Для надання пільг і гарантій щодо відпусток одинока мати на підставі п. 5 ч. 12 ст. 10 та ст. 19 Закону про відпустки — це мати, яка виховує дитину без батька. Хто при цьому утримує дитину, значення не має. Одинока мати (втім, як і одинокий батько) має право на щорічну відпустку у зручний для неї час.

Факт утримання (аліменти) для надання відпустки значення не має (лист Мінсоцполітики від 30.05.2014 р. №193/13/123-14).

Трудові гарантії, крім відпусток

Для надання інших трудових гарантій (див. таблицю) слід керуватися вже вищезгаданим визначенням з п. 9 постанови Пленуму ВСУ №9. Одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

Таблиця

Перелік пільг одиноким матерям, що надаються роботодавцем


з/п
Кому надається пільга Пільга Нормативна база Зміст Документи
1. Одинока мати, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда Пільга при працевлаштуванні Частина 3 ст. 184 КЗпП Заборона відмови жінкам при прийнятті на роботу Копії свідоцтва про народження дитини (дітей), медичного висновку про дитину-інваліда, пенсійного посвідчення дитини або довідки МСЕК
2. Одинока мати, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда Заборона щодо зниження заробітної плати Заборона на зниження заробітної плати з мотивів вагітності, наявності дітей
3. Одинока мати, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда Заборона звільнення з ініціативи власника Звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням
4. Одинока мати, яка має дитину віком до 14 років Розгляд трудових спорів про відмову у прийнятті на роботу безпосередньо в районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах Ст. 232 КЗпП Працівниця може звернутися із заявою про вирішення трудового спору про відмову у прийнятті на роботу безпосередньо до районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів Копія свідоцтва про народження дитини, відмова власника у прийнятті на роботу у письмовій формі
5. Одинока мати Надання путівок до санаторіїв і будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах Ст. 185 КЗпП У разі необхідності роботодавець має видавати путівки до санаторіїв і будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах, а також надавати матеріальну допомогу Заява працівниці, копія свідоцтва про народження дитини або дітей
6. Одинока матір — жінка, яка виховує дитину або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи без батька Щорічна додаткова відпустка Ст. 182-1 КЗпП, ст. 19 Закону про відпустки Надається щорічно додатково оплачувана відпустка тривалістю 10 к. д. без урахування святкових і неробочих. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки загальна тривалість не може перевищувати 17 к. д.
Жінка, яка зареєструвала шлюб, але виховує дитину сама (без батька дитини), також має право на додаткову відпустку*
Заява працівниці, копія свідоцтва про народження дитини (дітей), документ, який підтверджує, що батько не бере участі у вихованні дитини**, а також документи про інвалідність дитини
* Лист Мінсоцполітики від 14.04.2008 р. №235/0/15-08/13, див. «ДК» №22/2008, коментар «ДК».
** Рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини, рішення про позбавлення батьківських прав, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі про стягнення аліментів тощо.

Таким чином, для отримання трудових гарантій має значення саме факт, що жінка виховує та утримує дитину чи дітей самостійно, без участі батька дитини чи дітей.

Для ПСП

Для застосування підвищеного розміру податкової соціальної пільги за пп. «а» пп. 169.1.3 ПКУ (у 2017 році це 1200 грн) одинокою матір'ю вважається особа, яка на момент застосування роботодавцем пільги, маючи дитину чи дітей віком до 18 років, не перебуває у шлюбі, зареєстрованому згідно із законом (п. 5 Порядку №1227).

Отже, для отримання ПСП підвищеного розміру жінка, яка має дитину чи дітей, не має перебувати у зареєстрованому шлюбі. Тобто байдуже, з ким саме проживає дитина та хто її виховує та утримує, тож такою пільгою може одночасно скористатися як самотня мати, так і самотній батько.

Отримання аліментів не впливає на отримання ПСП, факт отримання аліментів підтверджує статус одинокої матері для отримання ПСП1.

1 http://www.visnuk.com.ua/uk/publication/100003792-podatkova-sotsialna-pilga-4.

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про відпустки — Закон України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки».
  • Порядок №1227 — Порядок подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1227.
  • Постанова Пленуму ВСУ №9 — Постанова Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру