• Посилання скопійовано

Суть справи

Iнвентаризація розрахунків із контрагентами
Одним із важливих елементів проведення річної інвентаризації є інспектування стану розрахунків із дебіторами, кредиторами, а також аналіз стану резерву сумнівних боргів на кінець року. Якісно проведена інвентаризація є запорукою достовірно підготовленої фінзвітності підприємства.

Бухоблік витрат у сільському господарстві
Поговоримо про облік витрат на виробництво сільгосппродукції. Чи є різниця у веденні обліку сільгоспвиробника — платника ПДВ і єдиного податку 4-ї групи та платника податку на прибуток?

Перерахунок ∑ Перевищ для аграріїв
Аграрії у жовтні — листопаді 2017 року вже відчули на собі перерахунок показника ∑ Перевищ. Перерахунок здійснювався окремо до декларації 0110 й окремо до декларації 0121 в розрізі окремих звітних місяців. Певна річ, збільшення ∑ Перевищ не могло не потягнути за собою істотного зменшення ∑ Накл. Передбачається, що протягом періоду 27.11.2017 — 08.12.2017 р. включно сільгосппідприємства зможуть виправити ситуацію.

Система оподаткування для сільгосппідприємства
ПКУ пропонує сільгосппідприємствам на вибір такі системи оподаткування:
1) спрощена система (платник ЄП 4-ї групи);
2) спрощена система (платник ЄП 3-ї групи, у т. ч. платник або неплатник ПДВ);
3) загальна система (платник податку на прибуток).
Найпопулярнішою вважається ЄП 4-ї групи. Проте внаслідок підвищення як у минулому, так і в поточному році ставок, бази оподаткування ця система вже не є такою однозначно вигідною, якою була раніше. Реалії такі, що кожне сільгосппідприємство може спокійно провести економічні розрахунки і з'ясувати, за якої системи воно сплачуватиме менше податків.
Розгляньмо базові особливості кожної із наведених систем оподаткування тезисно, а потім на умовному числовому прикладі проведемо розрахунок податків, що покаже, яка система буде вигіднішою для нашого умовного сільгосппідприємства.

Платник податків без IПН
Громадяни України мають можливість відмовитися від прийняття IПН за релігійними переконаннями. Кадровий та зарплатний облік таких громадян роботодавці ведуть за серією та номером паспорта — згідно з відміткою у паспорті. Поговоримо про порядок отримання такої відмітки та як вести такий облік та складати звітність.

Навіщо власнику дані працівників?
Власник ТОВ, який не перебуває з ним у трудових відносинах, вимагає від керівника надати йому особисті дані працівників (паспортні дані, прописку тощо). З якою метою, не пояснює. На підприємстві є Положення про захист персональних даних і наказ із переліком працівників, що мають доступ до них (керівник, відділ кадрів і головний бухгалтер). Чи є правомірною вимога власника? Чи має право інспектор відділу кадрів надавати йому таку інформацію?

Транспортний податок для юросіб
Наближається новий рік, а це означає, що поміж іншими бухгалтерськими справами слід згадати і про власний автопарк, особливо якщо в 2017 році юрособа вже сплачувала транспортний податок. Нині треба переглянути всі параметри нарахування цього податку та підготуватися до складання декларації на 2018 рік.

Ввезення товару за тимчасовою МД
Коли розмитнення товару відбувається за тимчасовою декларацією, бухгалтера на практиці можуть зацікавити щонайменше два запитання: в якому періоді виникає ПК з ПДВ, а також за якою вартістю зарахувати на баланс імпортний товар, щоб почати його продаж?

Одинока мати і її пільги
Термін «одинока мати» на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 Постанови Пленуму ВСУ №9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

До змісту номеру