• Посилання скопійовано

Товари — всім, послуги — населенню

IПК ДФСУ від 29.06.2017 р. №898/Г/99-99-13-01-02-14/IПК — радше нагадування, ніж аналіз певних норм ПКУ, проте є нюанс, на який слід звернути увагу саме покупцям, які співпрацюють із платником ЄП 2-ї групи.

За загальним правилом пп. 2 п. 291.4 ПКУ, платник ЄП другої групи має право:

— надавати послуги, у тому числі побутові1, платникам єдиного податку та/або населенню;

— здійснювати виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, незалежно від статусу покупця.

1 Під побутовими послугами населенню, які надаються платниками ЄП першої та другої груп, розуміються види послуг, перелік яких наводиться у п. 291.7 ПКУ.

Як наслідок, платник ЄП другої групи при наданні послуг суб'єктам господарювання повинен враховувати податковий статус покупця, а саме — на якій системі оподаткування перебуває контрагент.

Своєю чергою, суб'єкт господарювання — покупець повинен пересвідчитися, що дохід виплачується ФОП — платнику ЄП. Адже, відповідно до пп. 165.1.36 ПКУ, отримані доходи, з яких підприємець сплачує єдиний податок, не оподатковуються ПДФО. Iнакше продавцеві доведеться виконувати функції податкового агента, з утриманням ПДФО та військового збору. До речі, перевіряти, які види діяльності зазначені у реєстрі платника ЄП, покупцеві не потрібно. Хоча на практиці це нескладно зробити через електронний кабінет платника на сайті ДФСУ. Для покупця — суб'єкта господарювання важливо лише переконатися, що дохід спрямовано підприємцю — платнику ЄП, а не фізособі.

Для платників податку на прибуток, які визначають фінрезультат до оподаткування з урахуванням різниць, також жодних обмежень. Співпраця з платниками ЄП другої групи не потребує визначення податкових різниць.

Проте у підприємця — платника ЄП другої групи дохід, який отримано від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників ЄП, або який отримано від провадження діяльності, яка не передбачена у пп. 2 п. 291.4 ПКУ, оподатковуватиметься за ставкою 15% згідно з п. 293.4 ПКУ. Також виникає ризик перейти на загальну систему за пп. 9 пп. 298.2.3 ПКУ.

Приклад 1 ФОП — платник ЄП 2-ї групи надає послуги підприємству — платнику ЄП та підприємству на загальній системі. Надавати послуги підприємству на загальній системі підприємець не має права. У цьому випадку отриманий дохід оподатковуватиметься за ставкою 15%, а також вимога перейти з першого числа місяця, наступного за податковим кварталом, у якому здійснювалася така діяльність, на загальну систему.

Для підприємства на загальній системі жодних наслідків — на підставі первинних документів понесені витрати відображаються у бухобліку, а фінрезультат до оподаткування не коригується. Відповідальність за таку співпрацю несе платник ЄП.

Приклад 2 ФОП — платник ЄП 2-ї групи продає товар підприємству на загальній системі.

Отримані кошти за товар є складовою річної суми доходу платника ЄП. У покупця-підприємства жодних обмежень. На підставі первинних документів понесені витрати відображаються у бухобліку підприємства, а фінрезультат до оподаткування не коригується.

Приклад 3 Підприємство на загальній системі оподаткування придбаває товар у платника ЄП. Проте на дату придбання товару (сплати коштів продавцеві) за даними з безкоштовного пошуку відомостей у ЄДР покупцем отримано інформацію, що діяльність підприємця припинено.

У цьому випадку підприємство на підставі первинних документів відображає в обліку понесені витрати, але також виконує функції податкового агента згідно з пп. 162.1.3 та пп. 168.1.1 ПКУ. Виникає обов'язок утримати та сплатити ПДФО і військовий збір.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру