• Посилання скопійовано

Виправлення помилки у Звіті з ЄСВ

Під час нарахування зарплати за квітень бухгалтер не звернула увагу на вихідний день 17 квітня, не нарахувала і «не заплатила» працівникові за роботу у цей день. У червні цю помилку випадково було виявлено. Найпростіший варіант — написати наказ про донарахування оплати працівникові за роботу у вихідний день (за квітень) та виплатити належну суму разом із зарплатою за червень. Чи можна уникнути уточнюючого Звіту з ЄСВ за квітень? Чи можна відобразити у Звіті з ЄСВ за червень все однією сумою, як весь дохід, виплачений у червні?

Насамперед розглянемо виправлення помилок у бухгалтерському обліку.

Відповідно до норм Iнструкції зі статистики заробітної плати1, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, цю помилку слід включати до фонду оплати праці місяця виправлення (пп. 1.6.2 Iнструкції зі статистики зарплати).

Згідно з п. 7 П(С)БО 162, витрати визнаються одночасно з визнанням доходу, для отримання якого їх здійснено. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходами певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому їх було здійснено. Відповідно, ці норми стосуються й витрат, пов'язаних з оплатою праці.

Тобто основним тут є те, що заднім числом помилки виправляти не можна.

Донарахування зарплати за минулий місяць (квітень) слід відображати в червні так:

зарплата: Д-т 91 (92, 93, 94, 97) К-т 661;

ЄСВ: Д-т 91 (92, 92, 93, 94, 97) К-т 651.

Що ж до ПДФО, то доходи, отримані платником податку у вигляді заробітної плати, не підпадають під дію норми пп. 169.4.2 ПКУ, тож оподаткування проводиться у періоді (місяці), в якому таке нарахування (виплата) відбувається. На це звертає увагу ДФСУ в листі від 13.05.2016 p. №10468/6/99-99-13-01-01-15. Тому у періоді донарахування зарплати потрібно відобразити в бухобліку таке проведення: ПДФО, ВЗ Д-т 661 К-т 6411, 642 (див. https://news.dtkt.ua/taxation/pdfo/39151).

Під час виправлення помилок донарахування у червні за відпрацьований вихідний день в квітні слід обов'язково оформити бухдовідкою.

Відповідно до п. 4.3 Положення №883, у довідці потрібно навести причину помилки, посилання на документи та облікові регістри, в яких допущено помилку. Довідка підписується працівником, який склав довідку, та після її перевірки — головним бухгалтером.

Щодо «нововведень» з питань дотримання розміру мінімальної заробітної плати слід порівнювати донараховані доходи в червні за квітень. Зверніть увагу: до МЗП не включаються відповідно до ст. 3-1 Закону про оплату праці4 такі виплати:

— доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я;

1 Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. №5.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 31.12.99 р. №318.

3 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.

4 Закон від 24.03.95 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».

— за роботу в нічний та надурочний час;

— роз'їзний характер робіт;

— премії до святкових і ювілейних дат. Отже, всі інші виплати за відпрацьований час враховують щодо дотримання розміру МЗП: нарахована заробітна плата у вихідний день є складовою МЗП. Зверніть увагу: офіційної позиції Держпраці та Мінсоцполітики з цього питання наразі немає. Згідно зі ст. 72 КЗпП робота у вихiдний день може компенсуватися, за згодою сторiн, наданням iншого дня вiдпочинку або у грошовiй формi у подвiйному розмiрi.

Оплата за роботу у вихiдний день обчислюється за правилами статтi 107 КЗпП.

Робота у святковий і неробочий день оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Уточнюючий звіт з ЄСВ за квітень подавати не потрібно. Згідно з п. 9 розділу IV Порядку №4351 (та пп. 1.6.2 Iнструкції зі статистики зарплати), якщо нарахування заробітної плати здійснюється за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включаються до заробітної плати місяця, у якому були здійснені такі донарахування.

1 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Таким чином, донараховану й виплачену зарплату працівникові у червні за квітень слід відобразити у звітності за червень, тобто «згорнути» та відобразити однією сумою.

Хоча у п. 5 розділу V Порядку №435 сказано: «Якщо страхувальником здійснюється донарахування (зменшення) єдиного внеску у зв'язку з виправленням помилки, допущеної в попередніх періодах, застосовуються коди типу нарахувань, передбачені пунктом 9 розділу IV цього Порядку». Код «2» у цьому випадку не зазначається, адже виправлення стосується сум нарахованого доходу, а не помилки з ЄСВ, оскільки в квітні нарахованої суми у вигляді заробітної плати не було.

Тож запис у табл. 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ потрібно зробити одним рядком і зазначити поточний звітний період («06.2017»).

Приклад Працівникові у червні 2017 р. донарахували 700,00 грн за відпрацьований вихідний день в квітні 2017 р. Дохід за 20 р. д. у червні 2017 р. становить 3200,00 грн. Разом сума доходу за місяць — 3900,00 грн. Саме на цю суму потрібно буде нарахувати ЄСВ та відобразити її у Звіті з ЄСВ. Щодо ПДФО та ВЗ штрафних санкцій не буде, адже нараховуємо й виплачуємо все в одному місяці I у червні 2017 р. і в межах кварталу.

Галина КАЗНАЧЕЙ, бухгалтер-експерт

До змісту номеру