• Посилання скопійовано

Зміна первісної вартості товарів

Підприємство отримало товари від постачальника і використало їх у господарській діяльності. Після цього ціну на ці товари було збільшено. Розрахунки з постачальником провели за новою ціною. Як списати ці додаткові витрати?

Керуючись п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», до первісної вартості товарів включають суми, сплачені їх постачальникові згідно з угодою (за винятком ПДВ), тобто фактична сума остаточного розрахунку (без ПДВ).

У наведеному випадку ми маємо справу не з дооцінкою запасів, а саме з коригуванням їх вартості. Також такі коригування обов'язково має бути документально підтверджено відповідними документами (акт узгодження ціни, коригувальна накладна).

Враховуючи норми П(С)БО 9, якби ці дооцінені товари залишалися у покупця, їх первісну вартість потрібно було б відкоригувати (якщо такі товари обліковувалися за первісною, а не за справедливою вартістю). Але оскільки ці товари вже було списано, підприємству доведеться визнати датою коригування вартості інші витрати. До такого висновку автор доходить, аналізуючи норми пунктів 5 та 7 П(С)БО 16: оскільки у періоді зміни вартості товару не визнається дохід у зв'язку з його продажем, то повинні визнаватися витрати такого періоду.

Отже, на підставі бухгалтерської довідки покупець робить проведення Д-т 949 К-т 631. А також, якщо продавець та покупець є платниками ПДВ, на підставі розрахунку коригування відповідно до ст. 192 ПКУ проводиться коригування ПДВ проведенням Д-т 641/ПДВ К-т 631.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру