• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Дозвіл на роботу іноземців відрядженням не замінити
Представництво іноземної компанії зареєстроване на території України без права юридичної особи. Працівники мають дозвіл на роботу на території України та закріплені як працівники за представництвом. Виконують роботу постійно також на території України. Якщо у представництва закінчується строк дозволу на роботу, чи можна працівників приймати як відряджених?

Виправлення помилки у Звіті з ЄСВ
Під час нарахування зарплати за квітень бухгалтер не звернула увагу на вихідний день 17 квітня, не нарахувала і «не заплатила» працівникові за роботу у цей день. У червні цю помилку випадково було виявлено. Найпростіший варіант — написати наказ про донарахування оплати працівникові за роботу у вихідний день (за квітень) та виплатити належну суму разом із зарплатою за червень. Чи можна уникнути уточнюючого Звіту з ЄСВ за квітень? Чи можна відобразити у Звіті з ЄСВ за червень все однією сумою, як весь дохід, виплачений у червні?

Переміщення товарів підприємця-«загальносистемника» між його торговельними точками
Чи можна переміщувати товар одного підприємця між його торговельними точками?

Первинні документи можна знищувати після останньої перевірки
За який період і на підставі якого законодавчого акта можна списати первинні документи, якщо останню податкову перевірку було проведено до I кварталу 2008 р. включно?

Зміна первісної вартості товарів
Підприємство отримало товари від постачальника і використало їх у господарській діяльності. Після цього ціну на ці товари було збільшено. Розрахунки з постачальником провели за новою ціною. Як списати ці додаткові витрати?

Прискорена амортизація: нюанси
Чи можна застосовувати мінімальні строки експлуатації, зазначені у п. 43 підр. 4 р. ХХ ПКУ, без урахування пп. 138.3.1 ПКУ, який вимагає застосування більшого зі строків експлуатації, визначеного за ПКУ або за стандартами бухобліку? Які методи розрахунку амортизації можна при цьому застосовувати?

До змісту номеру