• Посилання скопійовано

Суть справи

Податок на виведений капітал: чого чекати бізнесу
Днями Мінфін презентував законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал». Отже, з головними орієнтирами цього загальнодержавного податку держрегулятори і робоча група, яка працювала над розробкою цього законопроекту, уже визначилися. Поговоримо про те, чого чекати бізнесу від цих новацій.

Різниці за відсотками пов'язаним нерезидентам
Відсотки на користь пов'язаного нерезидента можуть формувати податкові різниці, що збільшують та зменшують фінрезультат. Про ключові умови для застосування таких різниць та нюанси їх обліку поговоримо далі.

Акт перевірки — значний та детальний
ДФСУ затвердила Методрекомендації щодо складення акта (довідки) перевірки платників податків. Щодо структури акта (довідки), то вона є чітко визначеною із детальним описом та формами інформативних довідок. Щоправда, тепер інформація, яка вноситься до акта (довідки), дещо ширша, ніж ми звикли бачити. Розгляньмо окремі важливі нововведення.

Порушення при застосуванні ПСП
Припустімо, працівник приніс заяву на застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) і таку саму заяву — на роботу за сумісництвом. Або студент працює й отримує зарплату, користується ПСП — і водночас отримує стипендію з бюджету. Як роботодавець дізнається про ці порушення? Від податківців.

Викрадення ОЗ
Розгляньмо, які дії потрібно виконати підприємству у такому неприємному випадку, як крадіжка основного засобу, а також як відобразити в обліку відшкодування збитку винними особами.

Кібератака через ПЗ для звітності
27 червня 2017 року Україну сколихнула найбільша за всю її історію кібератака. Можливо, вона не мала би стати темою для обговорення у бухгалтерських виданнях та на форумах, якби не те, що відправною точкою для поширення шкідливого програмного забезпечення стала відома всім бухгалтерам програма M.E.Doc.

Оподаткування допомоги Збройним силам
Наше підприємство — платник податку на прибуток та ПДВ — планує закупити рис, крупи та борошно у постачальників або виробників і передати їх Збройним силам України безоплатно. Чи слід нам коригувати прибуток з метою оподаткування? А що з ПДВ — чи треба нам нараховувати податкові зобов'язання?

«Прискорена» амортизація ОЗ четвертої групи
З 01.01.2017 р. у ПКУ з'явилась нова норма, яка дає право платнику податку на прибуток розраховувати «прискорену» амортизацію. Проаналізуймо, яких вимог слід дотримуватися та в яких випадках слід відкоригувати фінансовий результат до оподаткування.

Відпустка «єдиноподатника»
Норми п. 295.5 ПКУ регламентують відпустку «єдиноподатників» 1-ї та 2-ї груп. Це стосується тільки тих платників ЄП, хто не використовує працю найманих осіб. На період відпустки протягом одного календарного місяця на рік вони звільняються від сплати єдиного податку. Фізособи — «єдиноподатники» 3-ї групи теж мають право на відпустку, проте тимчасового звільнення від сплати податків для них, на жаль, не передбачено.

До змісту номеру