• Посилання скопійовано

Суть справи

Контроль та нагляд у сфері праці
Органи місцевого самоврядування мають право перевіряти питання дотримання законодавства про працю, проте досі окремого порядку проведення таких перевірок розроблено не було. Кабмін, попри всі застереження Державної регуляторної служби, днями прийняв постанову від 26.04.2017 р. №295 (далі — Постанова №295, див. «ДК» №19/2017), покликану затвердити алгоритми контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю.

Експертний висновок з кодом УКТ ЗЕД чи ДКПП
Податківці радять з питань визначення відповідності товарів певному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД звертатися до Торгово-промислової палати або науково-дослідного інституту судових експертиз. Але послуги цих організацій платні. А що гарантує їх висновок?

Штрафи за «компенсаційними» ПН/РК
Податківці в листі від 03.03.2017 р. №709/4/99-99-15-03-02-15 (див. «ДК» №14/2017) стверджували, що несвоєчасна реєстрація чи нереєстрація ПН та РК, які не видаються контрагентам, має наслідком штраф за п. 120-1.1 ПКУ. I водночас пропонували Мінфіну висловити свою позицію з цього питання. Мінфін висловив її у листі від 14.04.2017 р. №11310-09-10/10306 (див. «ДК» №19/2017).

Готуємося до сезону відпусток
З оформленням відпусток, обчисленням та виплатою відпусткових має справу кожен бухгалтер. З наближенням сезону відпусток пригадаємо, які важливі аспекти порядку надання відпусток та їх відображення в обліку слід тримати в полі зору.

Робота з РРО — з чого почати?
Нещодавні зміни в законодавстві з 08.05.2017 р. зобов'язують багатьох СГ проводити розрахункові операції через РРО у разі реалізації товарів за готівку або із застосуванням банківської платіжної картки. Отже, якщо за родом діяльності треба придбати і зареєструвати касовий апарат, — ця стаття саме для вас.

Переведення боргу в іншу валюту
Пропонуємо розглянути наслідки в обліку, якщо підприємство має заборгованість у валюті за товар і згодом укладено додаткову угоду, що борг однієї валюти конвертується в іншу. Наприклад, товар, отриманий за ціною, встановленою в доларах США, оплачено в євро. Як відобразити ЗЕД-операцію в обліку підприємства-імпортера і що таке балансова вартість валюти?

Процес скасування печаток триває...
Нещодавно опубліковано Закон №1982, яким до чинних нормативних документів унесено чергові зміни стосовно використання печаток. Що це — ще одна спроба навести лад у сфері госпдіяльності чи чергові зміни до законів, про які забули минулого разу (Закон №1206)? Спробуймо з’ясувати це.

Експорт товарів за договором комісії
Підприємство продає свої товари — це досить банальна операція. Але якщо воно не просто продає, а за договором комісії? Та не просто за договором комісії, а ще й на експорт? Спробуймо з'ясувати хитромудрості таких операцій, розглянувши договір комісії на експорт товару між комітентом та комісіонером — резидентами України.

Повернення імпортного товару
У господарській діяльності не виключається ситуація, коли товар повертається постачальникові. З'ясуймо, якими будуть облікові наслідки такої операції в ситуації, коли постачальник — нерезидент.

До змісту номеру