• Посилання скопійовано

Ремонт у приміщенні, яке орендує ФОП

ФОП на загальній системі оподаткування орендує приміщення магазину. Взимку на 2500 грн купив різних матеріалів (гумові накладки, дюбелі, шурупи), аби зробити сходи до магазину неслизькими, та облицювальну плитку, щоб «підрихтувати» підлогу. Чи можна ці суми віднести до витрат? Як занести їх до Книги?

Відповідно до ст. 776 ЦКУ, поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлене договором. Капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлене договором.

Згідно з ч. 3 ст. 776 ЦКУ, якщо наймодавець не провів капітального ремонту речі, що перешкоджає її використанню відповідно до призначення та умов договору, відремонтувати річ має право орендар. При цьому витрати, понесені орендарем, зараховуються в рахунок орендної плати або відшкодовуються орендодавцем. Зауважимо: ніщо не забороняє підприємцю здійснити капремонт і власним коштом.

Договором оренди незалежно від виду ремонту (капітальний чи поточний) може бути встановлено, що оновлення здійснює будь-яка сторона договору. Ми рекомендуємо порядок проведення ремонту, поліпшень та відшкодування прописати у самому договорі оренди приміщення.

Перелік витрат, які підприємець має право включити до складу витрат звітного періоду і тим самим зменшити об'єкт оподаткування ПДФО, а отже, сплатити меншу суму податку, встановлено п. 177.4 ПКУ. Звертаємо увагу: витрати обов'язково мають бути пов'язані із госпдіяльністю підприємця, тобто пов'язані з отриманням доходу і документально підтверджені. Адже саме у первинних документах буде зазначено суть витрат та їх суму.

У переліку інших витрат у пп. 177.4.4 ПКУ є суми на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується у господарській діяльності. Так, справді, тут не сказано прямо, що це може бути орендоване майно, але є уточнення, що майно має використовуватися підприємцем у його госпдіяльності. Тому вважаємо, що є всі підстави віднести до витрат не лише орендні платежі, але й витрати, пов'язані з ремонтом.

До речі, якщо підприємець здійснював ремонт не самостійно, а залучав для таких робіт сторонніх осіб, це також є складовою підприємницьких витрат — звісно, за умови документального підтвердження. Додатковим підтвердженням, що ремонти можуть включатися до витрат підприємця, є норма пп. 177.4.6 ПКУ. Хоча там і йдеться про ремонти основних засобів підприємця, на наш погляд, це ще одне підтвердження права на витрати.

У Книзі обліку доходів і витрат1 витрати на придбання матеріалів та оплату ремонтних робіт відображаються у графі 8. Але графа 5 має містити інформацію про реквізити первинних документів, які підтверджують понесені витрати. Зверніть увагу: щодо заповнення цієї графи сказано, що документами, які підтверджують витрати, можуть бути, зокрема, платіжне доручення, прибутковий касовий ордер, квитанція, фіскальний чек, акт закупки (виконаних робіт, наданих послуг) та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати. Зауважимо, що ст. 177 ПКУ не висуває умови, що витрати мають бути оплачені! Умовою відображення витрат є документальне підтвердження та зв'язок із госпдіяльністю. Хоча на практиці податківці таки звертають увагу на факт сплати таких сум2.

1 Наказ Міндоходів від 16.09.2013 р. №481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».

2 Додатково див. запитання: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму попередньо оплачених орендних платежів за наступний рік?» у ЗIР, підкатегорія 104.05.

Отже, підприємець, який орендує приміщення магазину, придбані ремонтні матеріали відносить до витрат діяльності.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру