• Посилання скопійовано

Iнші зміни щодо ПДВ у 2017 році

Багато чого змінилося в ПДВ-оподаткуванні з 1 січня 2017 року. Про основні моменти цих змін ми вже зазначали у попередніх номерах «Дебету-Кредиту». Цього разу дізнаємося про зміни у звільнених операціях та інших окремих видах операцій, які раніше не розглядалися. Згадаємо про зміни у порядку добровільної реєстрації платником ПДВ.

Пільги з ПДВ

У пп. 196.1.5 ПКУ термін «торгівля борговими зобов'язаннями» був замінений словами «відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями (вимогами)». Отже, з 01.01.2017 р. ці операції вже беззаперечно не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Скасовано п. 197.22 ПКУ, за яким раніше звільнялася від оподаткування оплата вартості фундаментальних досліджень, науково-дослідних і дослідницько-конструкторських робіт особою, яка безпосередньо отримує такі кошти з рахунку Держказначейства.

Продовжено дію таких пільг:

— у космічній діяльності України до 01.01.2023 р. (операції, зазначені в п. 3 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);

— у кінематографічній сфері до 01.01.2018 р. (операції, зазначені в п. 12 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);

— постачання та імпорт металобрухту до 01.01.2019 р. (операції, зазначені в п. 23 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);

— постачання вугілля та/або продуктів його збагачення до 01.01.2019 р. (операції, зазначені в п. 45 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Крім того, продовжено строки застосування касового методу для постачальників електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів до 01.01.2019 р. I з 01.01.2017 р. до них приєдналися й ті, хто надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення (п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ).

Також відповідно до змін, унесених до п. 32 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, ввезення на митну територію України та постачання на митній території України ниток та тканин (матеріалів), що класифікуються у товарних підкатегоріях 3920 10 89 90, 3920 61 00 00, 3921 90 60 00, 5402 11 00 00, 5407 10 00 00, 5603 14 10 00 та 6914 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД, для виготовлення бронежилетів та шоломів на період проведення антитерористичної операції звільнено від оподаткування ПДВ.

А згідно з новими п. 58 та 59 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, податкове зобов'язання з ПДВ, яке виникає при імпорті обладнання для використання у деревообробному виробництві або для виробництва тільки медичних виробів, за заявою платника можна сплатити з розстроченням до 36 календарних місяців без нарахування процентів та пені! Утім, установити порядок надання такого розстрочення має Кабінет Міністрів.

Постачання товарів магазинами безмитної торгівлі і нульова ставка ПДВ

До пп. «ґ». пп. 195.1.2 ПКУ вносяться зміни щодо порядку постачання товарів магазинами безмитної торгівлі.

Так, з 01.01.2017 р. постачання товарів магазинами безмитної торгівлі може здійснюватися виключно фізичним особам, які:

— виїжджають за межі митної території України;

— в'їжджають на митну територію України в пунктах пропуску через державний кордон України, відкритих для міжнародного повітряного сполучення;

— переміщуються транспортними засобами, що належать резидентам та перебувають за межами митного кордону України.

Порушення норм цього підпункту тягне за собою відповідальність, установлену законом. Порядок контролю за дотриманням норм цього підпункту встановлюється Кабінетом Міністрів України.

За новим п. 4-1 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2025 року, суб'єкти літакобудування, що підпадають під дію норм статті 2 Закону України «Про розвиток літакобудівної промисловості», звільняються від оподаткування ПДВ.

Також доповнено п. 46 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ щодо застосування звільнення від ПДВ операції платника податку — боржника з постачання товарів з метою погашення його заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації. При такому звільненні з 2017 року не працює обов'язок нараховувати ПЗ з ПДВ відповідно до норм п. 198.5 та п. 199.1 ПКУ.

Зміни у добровільній реєстрації

Зареєструватися добровільно платником ПДВ можна й через держреєстратора. Відтепер реєстраційна заява про добровільну реєстрацію платником податку може бути подана державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи — підприємця.

Електронна копія реєстраційної заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до Державної фіскальної служби одночасно з відомостями з ЄДР. Відповідні зміни внесено у п. 183.7 ПКУ.

До уваги платників ПДВ, що пройшли реорганізацію!

За п. 200-1.3 ПКУ сума ∑ Накл платника, реорганізованого шляхом приєднання, злиття, перетворення, сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи, використовується під час обрахунку суми ∑ Накл правонаступника такого платника податку.

Сума ∑ Накл платника, реорганізованого шляхом поділу (з якого здійснюється виділ), сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи такого платника (державної реєстрації створення юридичної особи правонаступника), використовується під час обрахунку суми ∑ Накл правонаступника такого платника податку пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом.

CЕА ПДВ

В оновленому п. 200-1.2 ПКУ наголошується: розрахунки з бюджетом у Системі електронного адміністрування ПДВ здійснюються з рахунків у цій системі, крім випадків, передбачених ПКУ.

Зверніть увагу: за оновленим п. 87.1 ПКУ, не можуть бути джерелом погашення податкового боргу, крім погашення податкового боргу з ПДВ (за винятком податкового боргу, що виник до 1 липня 2015 року), кошти на рахунку платника в СЕА ПДВ.

Отже, кошти з ПДВ-рахунку списуватимуться для погашення податкового боргу з ПДВ, як і раніше, у міру їх зарахування від платника податку. Але таке погашення буде обмежене певною датою виникнення боргу. Борги, які виникли до 01.07.2015 р., з ПДВ-рахунку не погашатимуться. Це означатиме, що борги, старіші за цю дату, платникові ПДВ доведеться сплачувати з поточного рахунку.

За оновленою редакцією п. 200-1.9 ПКУ, якщо в платника податку загальна сума податкових зобов'язань, зазначених ним у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, перевищує суму податку, що міститься в складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних (∑ Перевищ), а сума, визначена пунктом 200-1.3 ПКУ (∑ Накл), є недостатньою для реєстрації таким платником ПН або РК в ЄРПН за звітні періоди виникнення такого перевищення, платник податку має право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в ЄРПН на суму ПДВ, що дорівнює значенню показника ∑ Перевищ, зменшеного на суму задекларованих до сплати податкових зобов'язань з ПДВ за періоди починаючи з 1 липня 2015 року (включаючи податкові зобов'язання, які були сплачені платником податку, та податкові зобов'язання, які не були сплачені платником податку) та збільшеного на значення показника ∑ ПопРах незалежно від значення показника ∑ Накл, визначеного відповідно до пункту 200-1.3 ПКУ.

Платник податку має право зареєструвати в ЄРПН тільки податкові накладні за звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов'язань, зазначених платником у поданих податкових деклараціях з урахуванням уточнюючих розрахунків до них, над сумою податку, що міститься у складених таким платником податкових накладних та розрахунках коригування, зареєстрованих в ЄРПН (∑ Перевищ).

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру