• Посилання скопійовано

Суть справи

Коди в ПН
З 1 січня 2017 року завдяки набуттю кодом УКТ ЗЕД для всіх видів товарів та кодом послуги згідно з Класифікатором ДК 016:2010 статусу обов'язкових реквізитів ПН (пп. «і» п. 201.1 ПКУ) платники ПДВ з початку 2017 року при постачанні будь-яких товарів, робіт і послуг повинні зазначати у ПН, РК їхні коди. Запитань та непорозумінь у цій темі більш ніж достатньо. Податківці наразі відмовчуються. Висловимо свою точку зору щодо основних ключових моментів такого кодування.

Річна звітність «загальносистемника»
Підприємець, що в 2016 році перебував на загальній системі оподаткування (навіть не повний рік, а лише частину року), має подати декларацію про доходи. За 2016 рік будемо звітувати за новою формою.

Річна звітність з ЄСВ для ФОП
За наслідками 2016 року підприємці незалежно від обраної системи оподаткування зобов'язані подати звітність з ЄСВ за себе. Востаннє такий обов'язок повинні виконати і колишні підприємці.

Звітність про квоти
Усі підприємства, що мають середньооблікову кількість штатних працівників на рівні 20 осіб і більше, повинні виконувати квоту на працевлаштування і звітувати до центру зайнятості. Звіт подається до 1 лютого року, наступного за звітним. Форму звіту наведено у додатку до Порядку №271. Поговоримо про цю звітність більш предметно.

Держпродспоживслужба та її реєстр
З 2015 року ми дізналися про новий контролюючий орган — Держпродспоживслужбу (далі — Служба), яка, по суті, об'єднала в собі часткові повноваження ветконтролю, санепідемслужби та захисту прав споживачів (щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів). Розповімо, хто саме потрапив під пильний нагляд цієї служби, адже на її перевірки мораторій не поширюється.

Нове у перевірках з питань праці
Однією з обговорюваних на інтернет-форумі «Дебету-Кредиту» тем є зміни у перевірках додержання трудового законодавства та підвищений штраф у 320 тис. грн за недопуск до таких перевірок. Розглянемо питання перевірок законодавства про працю з урахуванням змін, унесених з 1 січня 2017 р., та поговоримо резонансний проект постанови Кабміну щодо таких перевірок, розміщений на сайті Держпраці.

Заперечення на акт — додаткова перевірка
На сторінках «ДК» уже багато написано про зміни, внесені до ПКУ в грудні 2016 року. Але питання щодо підписання актів перевірок та складання заперечень із поданням додаткових документів ми вирішили обговорити окремо через дещо змінену та уточнену процедуру їх подання. Розгляньмо такі зміни докладніше.

Запізнілі первинні документи: визнання витрат
На дату складання фінансової та податкової звітності ще немає первинних документів від контрагентів, які б підтверджували здійснення госпоперації у звітному періоді. Утім, при визначенні об'єкта оподаткування з податку на прибуток необхідні належним чином оформлені первинні документи. Це випливає з п. 44.1 ПКУ.
Тож постає запитання: як відображати витрати за такими первинними документами: у періоді їх понесення, але без наявності ще первинних документів (будуть отримані пізніше), чи в періоді, коли будуть отримані первинні документи? З'ясуймо це разом далі.

Iнші зміни щодо ПДВ у 2017 році
Багато чого змінилося в ПДВ-оподаткуванні з 1 січня 2017 року. Про основні моменти цих змін ми вже зазначали у попередніх номерах «Дебету-Кредиту». Цього разу дізнаємося про зміни у звільнених операціях та інших окремих видах операцій, які раніше не розглядалися. Згадаємо про зміни у порядку добровільної реєстрації платником ПДВ.

До змісту номеру