• Посилання скопійовано

Рух коштів у підприємця-«єдинника»

У кожного підприємця-«єдинника» трапляються випадки, коли доводиться проводити різні операції на рахунку, відкритому на підприємця, в т. ч. поповнювати його. Коли саме доведеться оподатковувати кошти, зараховані на рахунок підприємця, з'ясуємо у статті.

Що є доходом підприємця

Визначення доходу для фізосіб-«єдинників» установлено п. 292.1 ПКУ.

Доходом фізособи-«єдинника» є дохід, отриманий протягом звітного періоду в:

— грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

— матеріальній формі (у вигляді вартості безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг));

— сумі списаної кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Але це стосується тільки фізособи-«єдинника» III групи (платника ПДВ).

Пунктом 292.6 ПКУ визначено дати виникнення доходу. Так, датою отримання доходу «єдинника» є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих активів.

Які види доходів не є об'єктом оподаткування

Абзацом 2 п. 292.1 ПКУ встановлено види пасивних доходів, що їх не включають до доходу фізособи-«єдинники». Ними є: проценти, дивіденди, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності.

Також наразі не є об'єктом оподаткування єдиним податком доходи, перелічені у п. 292.11 ПКУ.

Доходи, які не є об'єктом оподаткування єдиним податком

Зокрема, до складу доходу не включаються:

— суми ПДВ;

— суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;

— суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та ФСС, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;

— суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

— суми коштів та ПДВ, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період перебування на загальній системі, вартість яких була включена до доходу фізособи-підприємця;

— суми коштів у частині надмірно сплаченого єдиного податку та суми ЄСВ, що повертаються «єдиннику» з бюджету.

Використання коштів з підприємницького рахунку

Норми ст. 42 ГКУ дають визначення підприємництва. Так, підприємництвом є самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. А ст. 44 ГКУ визначено порядок використання отриманого прибутку. На основі цієї норми підприємець має право вільно розпоряджатися своїм прибутком, що залишається у нього після сплати податків, зборів та інших платежів.

Саме тому фізособа-підприємець має право вільно користуватися коштами для власних потреб з підприємницького рахунку. Але це може бути тільки за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Тепер на прикладах розглянемо випадки, коли зараховані кошти на підприємницький рахунок є доходом фізособи-«єдинника», а коли — ні.

Фізособа-«єдинник» здійснює розрахунки за товар за допомогою платіжних терміналів. Яка сума буде його доходом: загальна сума розрахунків чи сума, що надійшла на розрахунковий рахунок за мінусом комісії банку?

У разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари доходом фізособи-«єдинника» вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок разом зі сумою комісії банку. На цьому наполягають податківці у роз'ясненнях, ґрунтуючись на нормах п. 292.1 та 292.6 ПКУ.

Думка податківців

...якщо при здійсненні розрахунків за товари (роботи, послуги) із використанням платіжних терміналів з суми виручки банком утримується комісійна винагорода за послуги з розрахункового обслуговування, то доходом фізичної особи — підприємця є повна сума виручки (з урахуванням комісії, утриманої банком).

Лист ГУ ДФС у Рівненській області від 27.04.2016 р. №83/14з/17-00-13-03-05

Фізособа-«єдинник» поповнила підприємницький рахунок власними коштами. Чи будуть ці кошти її доходом?

Податківці у роз'ясненнях наполягають, що поповнення свого підприємницького рахунку є для підприємця доходом. I пояснюють це тим, що поповнення поточного розрахункового рахунку не належить до складу пасивних доходів. Тому податківці вважають, що таку суму поповнення слід віднести до складу доходів «єдиноподатника» на підставі п. 292.1 ПКУ. Хоча з такою думкою ми не згодні, адже під визначення доходу для оподаткування єдиним податком поповнення рахунку власними коштами не підпадає.

Але це офіційна думка ДФС, тому під час перевірок податківці будуть вказувати на обов'язок визнати дохід у цій сумі. Доводити свою правоту «єдинник» у такому разі зможе лише у судовому порядку. Якщо підприємець це практикує, під час перевірки і, можливо, в суді він змушений буде доводити, що ці суми не є доходом і джерело їх надходження — інше.

Щоб уникнути оподаткування, радимо ці кошти внести як поворотну фіндопомогу. Але її слід буде повернути протягом 12 календарних місяців з дня одержання, щоб не визнавати за такими сумами доходу (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

Фізособа-«єдинник» отримала транзитні кошти на підставі договору транспортного експедирування. Чи відносять їх до доходу?

Статтею 929 ЦКУ визначено, що є предметом договору транспортного експедирування. За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

У разі надання послуг, зокрема, за договорами транспортного експедирування доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента). Це встановлено п. 292.4 ПКУ.

Тобто за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом. У договорі надання послуг має бути чітко встановлено порядок визначення винагороди та її розмір.

Тому кошти, що їх одержує фізособа-«єдинник» від клієнта для виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними. Ці кошти не є доходом «єдинника».

Але зверніть увагу: у платіжному дорученні клієнт має правильно зазначити мету перерахування коштів (для виконання визначених договором послуг), щоб потім «єдинник» не мав негативних наслідків та не визнавав дохід за такими коштами.

Чи включається до доходу сума коштів, помилково зарахованих на підприємницький рахунок?

Серед видів коштів, що їх не включають до складу доходу платника єдиного податку відповідно до п. 292.11 ПКУ, є повернення помилково отриманих коштів.

Стаття 1 Закону про платіжні системи визначає, що помилковим переказом є рух певної суми коштів, унаслідок якого з вини банку або іншого суб'єкта переказу відбувається її списання з рахунку неналежного платника та/або зарахування на рахунок неналежного отримувача чи видача йому цієї суми у готівковій формі.

Тому, щоб не визнавати дохід за помилково отриманими коштами, їх слід повернути власнику.

А от у ситуації, коли власник коштів не відомий та повернути їх не вдасться, фізособі-«єдиннику» доведеться визнавати дохід з метою оподаткування його єдиним податком.

Фізособа-«єдинник» отримала проценти за депозитом рахунком, який відкрито на ім'я підприємця. Чи треба оподатковувати єдиним податком отримані відсотки за депозитом фізособою-«єдинником»?

Проценти, отримані від банку за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному), належать до пасивних доходів і не включаються до доходу фізособи-підприємця — платника єдиного податку. Це встановлено нормою пп. 1 п. 292.1 ПКУ.

Отже, дохід у вигляді процентів за депозитом оподатковується ПДФО та військовим збором.

Відповідно до пп. 170.4.1 ПКУ, податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

Податковий агент у строки, визначені ПКУ для місячного податкового періоду, сплачує (перераховує) до бюджету загальну суму податку, нарахованого за ставкою у розмірі 18%, із загальної суми процентів, нарахованих за податковий (звітний) місяць на суму депозитного рахунку. Ставка військового збору в цьому разі звичайна — 1,5% від суми нарахованих процентів.

Такі доходи остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування. У такому разі податковим агентом є банк, який нарахував проценти за депозитом.

Якщо фізособа протягом звітного податкового року отримувала, крім підприємницьких доходів, з яких вона сплачує єдиний податок, лише доходи у вигляді процентів за депозитом, які нараховувалися банком, то за п. 179.2 ПКУ у такої особи не виникає обов'язку щодо подання податкової декларації про майновий стан та доходи.

Фізособа-«єдинник» перерахувала з одного підприємницького рахунку на інший підприємницький рахунок суму коштів, отриманих на рахунок від продажу товарів. Чи вважатиметься такий перерахунок доходом «єдинника»?

Доходом є саме отримана виручка, у цьому випадку це — безготівкові кошти. Вони під час перерахунку від покупця вже були оподатковані єдиним податком. Тому сума перерахунку з одного підприємницького рахунку на інший підприємницький рахунок не вважатиметься доходом. Повторного оподаткування єдиним податком не передбачено.

Фізособа-«єдинник» отримала виручку готівкою, а потім внесла її на підприємницький розрахунковий рахунок. Чи включається повторно до доходу сума доходу, отримана готівкою від продажу товарів?

Доходом є саме отримана виручка, у цьому випадку це — готівкові кошти. Вони під час отримання коштів від покупця вже були оподатковані єдиним податком. Тому при внесенні на розрахунковий рахунок фізособа-«єдинник» не визнає доходу. Але за умови якщо фізособа-«єдинник» отримані суми доходу від продажу товарів (робіт, послуг) у вигляді готівки відобразила у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів та витрат) та вносить у погодженому з банком порядку готівку на свій розрахунковий рахунок.

Фізособа-«єдинник» отримала безповоротну фіндопомогу. Благодійник перерахував допомогу на її підприємницький рахунок. Чи буде доходом така отримана допомога?

Так, сума безповоротної фіндопомоги є для фізособи-«єдинника» доходом, бо такі кошти не зазначені у п. 292.11 ПКУ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон про платіжні системи — Закон України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру