• Посилання скопійовано

Суть справи

Повернення в інтернет-магазині
Купівлі в Iнтернеті не завжди є успішними — часто наші очікування розходяться з реальністю. У такому разі покупець повертає товар інтернет-магазину, очікуючи на повернення своїх коштів. Але ці процеси мають свою специфіку. Поговоримо про це змістовніше.

Перехід на загальну систему при взаємозаліку
Підприємство порушило умову перебування на спрощеній системі, а саме: застосувало негрошовий вид розрахунків 27.09.2016 р. — підписало акт взаємозаліку розрахунків із підприємством-«загальносистемником».
Коли і як слід перейти на загальну систему оподаткування у такому разі, якщо дата подання заяви минула ще 20.09 (тобто коли ще не було факту порушення)?

Нова форма декларації про доходи
Наказом Мінфіну від 15.09.2016 р. №821 затверджено нову форму декларації про майновий стан і доходи. Зміни наберуть чинності 31 грудня поточного року. Найімовірніше, оновлену форму звітності треба буде подати вже за підсумками 2016 року, тож не слід зволікати з її вивченням.

Електронні ТТН на алкоголь
04.11.2016 р. набрали чинності зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, внесені постановою КМУ від 28.10.2015 р. №864, — через рік з дня її опублікування. Поговоримо про ключові нововведення.

Iз протоколом та статутом — знову до нотаріуса
Останнім часом багато мережевих ЗМI та блогерів звертали увагу на рейдерські атаки на український бізнес. Причому переважна більшість таких атак уможливилися саме через спрощення процедури державної реєстрації, коли через купівлю-продаж частки у статутному капіталі перереєстровувався цілий бізнес. Але поки надходили пропозиції щодо захисту прав засновників юросіб, законотворці самі проголосували за відповідні зміни до Закону про держреєстрацію. Розповімо докладніше про внесені до цього Закону зміни, які набрали чинності вже з 02.11.2016 р.

Кошти за брак повертає дилер
Підприємство «А», яке імпортує товар у виробника-нерезидента, є його офіційним дилером. Український покупець (підприємство «В») також імпортував товар, придбаний у виробника-нерезидента. Частина іноземного товару, придбаного підприємством «В», виявилася бракованою.
Чи може українське підприємство «А» компенсувати підприємству «В» вартість бракованого товару? Як офіційному дилеру відобразити в обліку таку операцію?

Деталізовано порядок перевірок митницею
Методрекомендаціями №856 (див. «ДК» №47/2016) ретельно деталізовано порядок проведення перевірок митницею з чітко окресленим порядком дій. До речі, у більшості випадків вони посилаються на подібні Методрекомендації №22 для податківців, зокрема щодо встановлення місцезнаходження платників податків.

Рух коштів у підприємця-«єдинника»
У кожного підприємця-«єдинника» трапляються випадки, коли доводиться проводити різні операції на рахунку, відкритому на підприємця, в т. ч. поповнювати його. Коли саме доведеться оподатковувати кошти, зараховані на рахунок підприємця, з'ясуємо у статті.

Актуальні роз'яснення ДФСУ щодо ПДВ
Податківці надали низку цікавих роз'яснень щодо обліку ПДВ, заповнення ПН та РК, які будуть корисні для широкого загалу платників ПДВ.

Вихід з відпустки для догляду за дитиною
Працівниця вийшла на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Як нараховується ЄСВ у місяці виходу з відпустки? Яким чином слід нараховувати індексацію зарплати? Якщо працівниця захворіє у місяці виходу, як нарахувати лікарняні? Чи має право вона піти у щорічну відпустку? Як відобразити в звіті з ЄСВ вихід працівниці?

До змісту номеру