• Посилання скопійовано

Нове в застосуванні РРО і веденні КОРО та РК

Не минуло й півроку з часу видання наказу Мінфіну від 14.06.2016 р. №547, який поміняв Порядок реєстрації та ведення РК та КОРО, як ось наказом від 23.09.2016 р. №837 знову вносяться зміни, а саме до: самого Наказу №547, Порядку реєстрації та застосування РРО і Порядку реєстрації та ведення РК та КОРО.

Зокрема, змінами передбачено появу оновлених форм КОРО на РРО та КОРО на господарську одиницю.

Визначено строки скасування реєстрації РРО за судовим рішенням

Рішення про таке скасування буде прийматися не пізніше одного місяця з дня виникнення судового рішення. Звісно, якщо суб'єкт господарювання не подасть заяву про скасування реєстрації раніше.

Нові форми Книг обліку розрахункових операцій

З 4 листопада (дня набрання чинності Наказом №837) діють нові редакції:

Книги обліку розрахункових операцій на РРО;

Книги обліку розрахункових операцій на господарську одиницю.

Зверніть увагу! Нові форми слід використовувати:

— або в разі закінчення попередньої КОРО;

— або в разі прийняття самостійного рішення про використання нової КОРО.

КОРО на РРО

У цій Книзі на титульній сторінці:

— перейменовано реквізит «модель РРО» на «модель (модифікація) РРО»;

— з'явився новий реквізит «Дата реєстрації книги «___» ______ 20__ року». У ньому потрібно буде проставляти дату реєстрації КОРО.

Розділи 1, 2 та 4 КОРО на РРО залишилися без змін.

А ось у розділі 3 з'явилися нові графи. У цьому розділі обліковуються розрахункові квитанції, використані під час відключення електроенергії або в період ремонту РРО.

Так, у нових графах 1 та 2 розділу III треба буде зазначати номери фіскальних чеків: першого на початку робочого дня та останнього перед виходом із ладу РРО відповідно.

У зв'язку з появою нових граф у розділі 3 КОРО внесені відповідні правки до норм щодо заповнення цього розділу у Порядку ведення КОРО.

КОРО на господарську одиницю

Титульна сторінка не змінюється. А ось основний її розділ матиме зовсім інший вигляд.

Нова форма КОРО містить графи щодо номера та серії розрахункової квитанції, службового внесення та службової видачі, а також суми розрахунків у вигляді бази оподаткування ПДВ та акцизного податку.

Доля старих КОРО

Заспокоїмо читачів. У п. 3 Наказу №547 з'явилися нові абзаци 3 та 4, які разом з абз. 2 визначають подальшу долю КОРО за старими формами. I ці норми є тотожними роз'ясненням ДФСУ, які надавалися раніше, після затвердження Наказу №547.

Тобто вже нормами наказу, а не роз'ясненнями податківців установлено, що раніше зареєстровані КОРО за старими формами можуть використовуватися суб'єктами господарювання до скасування реєстрації таких КОРО. При цьому зміна форми КОРО не є обов'язковою підставою для скасування реєстрації вже зареєстрованих КОРО. Хто їх має, може і далі заповнювати ці старі форми.

Але у разі наявності розрахункових операцій за підакцизними товарами такі КОРО можуть використовуватися тільки за умови відображення сум акцизного податку (або іншого податку) у графах, в яких відображається сума ПДВ.

Докладніше про це йдеться в листі від 05.08.2016 р. №26665/7/99-99-08-01-03-1 (див. «ДК» №33/2016).

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру