• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Прощення валютного кредиту фізособі
Фізособі списали кредит в інвалюті. У гривнях за курсом на дату списання прощений борг — 240339,47 грн (це основний борг, сума процентів погашена, штрафних санкцій і пені немає). Посилаючись на пп. 164.2.17 ПКУ, банк повідомив про необхідність включити цю суму до річнго доходу та сплати ПДФО і військовий збір. Чи правомірно діє банк, посилаючись на пп. 164.2.17 ПКУ, а не на п. 8 підр. 1 р. 20 «Перехідні положення» ПКУ та повідомляючи фізособу про необхідність включення більшої суми до річного доходу, а не різниці? Адже кредит не був погашений до 1 січня 2014 р. та був прощений кредитором у серпні 2016 р.

Перевірки Держпродспоживслужби
Держпродспоживслужба приходить на перевірку (з попереднім повідомленням) до підприємця-«єдинника» II групи, що займається роздрібною торгівлею непродовольчими товарами. Які конкретні вимоги для підприємців щодо дотримання законодавства про захист прав споживачів та щодо правил торгівлі? Що може перевіряти Держпродспоживслужба? Як підготуватися до перевірки?

Земельний податок у підприємця на загальній системі
Підприємець-«загальносистемник» оформив договір оренди ділянки сільгосппризначення у фізособи. Крім цього, він має власну земельну ділянку. Дані про оренду та право власності щодо земельних ділянок були внесені до Держреєстру. Як і хто сплачує земельний податок за такі земельні ділянки, якщо підприємець є учасником АТО?

Подання звіту ф. №1ДФ за відокремлений підрозділ
Звіт за формою №1ДФ за відокремлений підрозділ подавався до органу ДФС за місцем реєстрації головного підприємства, а ПДФО сплачувався за місцем провадження діяльності цим підрозділом. Чи є це порушенням? Якщо так, то як його виправити і яка за це відповідальність?

Загубився чек на пальне — наслідки при поверненні витрат водію
Водій доставив товар покупцю, є накладна і ТТН, але чек на пальне загубився. Втім, можна взяти копію чека. Кошти з каси на заправлення авто під звіт не видавалися. Як підприємству відшкодовувати витрати водія на таке заправлення і які наслідки відшкодування без документів на придбання пального?

До змісту номеру