• Посилання скопійовано

Що нового

Нульова ставка ввізного мита на відходи та брухт чорних металів: підписано Закон

! Iмпортерам металобрухту

Законом №1645-VIII унесено зміни до Закону «Про Митний тариф України» щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відбудови об'єктів інфраструктури.

Таким чином, установлено нульові ставки ввізного мита на відходи та брухт чорних металів; зливки чорних металів для переплавлення (шихтові зливки).

Як зазначалося в пояснювальній записці до законопроекту, брухт і відходи чорних металів мають стратегічне значення для металургійної галузі, яка є однією зі складових повноцінної національної безпеки України. Для ефективної роботи підприємств оборонної галузі та функціонування інфраструктури необхідно забезпечити безперебійні поставки металургійної продукції.

Закон України від 04.10.2016 р. №1645-VIII
набере чинності з дня опублікування
(станом на 08.11.2016 р. не опублікований)


Змінено обсяг ліків, що звільняються від ПДВ на період АТО

! Постачальникам ліків

КМУ вніс зміни до чинних обсягів лікарських засобів та медичних виробів, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

Так, документом передбачено внесення змін до обсягів лікарських засобів та медичних виробів, операції з ввезення яких на митну територію України та постачання на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ на період проведення АТО та/або запровадження воєнного стану.

Рішення прийняте для додаткового формування 30 тисяч загальновійськових індивідуальних медичних аптечок для потреб Збройних сил України.

Зокрема, у розділі «Медичні вироби» у графі «Кількість» цифри «117 200», «175 200», «193 200», «173 200» замінено цифрами «317 200», «205 200», «223 200», «203 200».

Розпорядження КМУ від 26.10.2016 р. №782-р чинне з 26.10.2016 р.


Успадковане майно: порядок оподаткування

! Спадкоємцям

ДФСУ роз'яснила, що дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий фізичною особою, яка має податкову адресу на території ВЕЗ «Крим», від фізичної особи — резидента, оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором — 1,5%.

Якщо фізична особа (спадкоємець) має податкову адресу на іншій території України і за правовим статусом є внутрішньо переміщеною особою та одночасно є членом сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення, то дохід у вигляді вартості успадкованого майна, отриманий такою особою, оподатковуватиметься ПДФО за нульовою ставкою. Водночас зазначений дохід звільняється від оподаткування військовим збором.

Лист ДФСУ від 01.11.2016 р. №11497/П/99-99-13-02-03-14


Які строки позапланової перевірки за зверненням платника

! Платникам податків

ДФСУ роз'яснила: у разі надходження заяви платника податків про проведення перевірки з урахуванням п. 78.2 та п. 78.4 ПКУ керівник контролюючого органу може прийняти рішення про проведення перевірки такого платника.

При цьому слід звернути увагу, що у ПКУ немає норми щодо обов'язкового проведення контролюючим органом перевірки за заявою платника та строків для прийняття рішення про призначення такої перевірки.

Лист ДФСУ від 28.10.2016 р. №11397/Є/99-99-14-03-03-14


Допомога на оздоровлення у разі невикористання відпустки не повертається

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадало, що посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу.

Разом з тим керівникам органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів у межах установленого фонду оплати праці надано право надавати працівникам допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника.

Згідно із Законом про відпустки зарплата за час відпустки виплачується не пізніше ніж за 3 дні до її початку, одночасно здійснюється виплата і допомоги на оздоровлення.

При цьому законодавством не передбачено повернення коштів виплаченої допомоги на оздоровлення у разі невикористання відпустки у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та наступного звільнення.

Лист Мінсоцполітики від 07.10.2016 р. №1382/13/84-16


За яких умов оплачується відпустка у зв'язку з навчанням?

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує, що на час додаткових відпусток у зв'язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня зарплата.

Працівникам, які працюють за сумісництвом, оплата часу додаткових відпусток у зв'язку з навчанням не передбачена.

Тому на період додаткової оплачуваної відпустки у зв'язку з навчанням, що надається за основним місцем роботи, на роботі за сумісництвом слід надавати відпустку без збереження зарплати, яка надається в обов'язковому порядку працівнику-суміснику, — терміном до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Водночас жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, має право перервати таку відпустку й оформити відпустку у зв'язку з навчанням, оскільки відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами.

Переривання частково оплачуваної відпустки для догляду за дитиною здійснюється за заявою працівника, наказом власника або уповноваженого ним органу. Після закінчення відпустки у зв'язку з навчанням працівнику знову може бути надана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки.

Лист Мінсоцполітики від 12.09.2016 р. №1294/13/84-16


Доля ПК у складі дебіторської та кредиторської заборгованості

! Платникам ПДВ

ДФСУ зазначила, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної вартості товарів/послуг та складається зі сум податків, нарахованих платником за ставкою, встановленою п. 193.1 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

— придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

— придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів, у тому числі при їх імпорті.

Товари/послуги, які отримані платником ПДВ та не оплачені протягом терміну позовної давності, вважаються безоплатно отриманими, оскільки немає факту їх придбання, а тому права на податковий кредит щодо таких товарів/послуг платник податку не має.

У разі попередньої оплати товарів/послуг, які в межах терміну позовної давності не були поставлені, факту придбання таких товарів/послуг також немає, та, відповідно, платник не має права на податковий кредит за такими товарами/послугами.

Таким чином, якщо платник при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не були оплачені протягом терміну позовної давності, а також у разі формування ПК при попередній оплаті товарів/послуг, які в межах терміну позовної давності не були поставлені, то в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської/дебіторської заборгованості, платнику необхідно відкоригувати суму ПК, сформованого при отриманні неоплачених товарів/послуг та/або при попередній оплаті непоставлених товарів/послуг.

Лист ДФСУ від 06.10.2016 р. №21777/6/99-99-15-03-02-15


Операції з безоплатного розповсюдження зразків товарів оподатковуються ПДВ

! Платникам ПДВ

Податківці повідомили, що операції з безоплатного розповсюдження платником ПДВ зразків товарів, рекламних матеріалів, проведення семінарів/рекламних заходів, вартість яких не включається до собівартості проданих товарів, розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів/послуг, яка є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку.

За такою операцією платник зобов'язаний скласти дві податкові накладні (одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною) та зареєструвати їх в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Особливості складання податкової накладної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг визначено у п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом №1307.

Лист ДФСУ від 06.10.2016 р. №21760/6/99-99-15-03-02-15


Відображаємо ПК на підставі бухгалтерської довідки у декларації з ПДВ

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба розглянула питання щодо порядку відображення у податковій звітності з ПДВ операцій з включення до складу податкового кредиту сум ПДВ з вартості товарів/послуг, необоротних активів, придбаних до 01.07.2015 р., які після 01.07.2015 р. починають використовуватися повністю або частково в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника ПДВ, та повідомила.

Податковий кредит визначається на дату початку фактичного використання товарів/послуг, необоротних активів, визначену в первинних документах.

У декларації з ПДВ дані бухгалтерської довідки за вищезазначеними операціями відображаються відповідно у рядках 10.1, 10.2 та 11.1, 11.2.

При заповненні рядків 10.1 та/або 10.2 подається додаток 5 до декларації.

У таблиці 2 «Операції з придбання з ПДВ, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою та ставкою 7%» розділу II «Податковий кредит» додатка 5 зазначаються дані такої бухгалтерської довідки:

— у графі 2 «Постачальник (індивідуальний податковий номер)» — індивідуальний податковий номер платника податку;

— у графі 3 «Податкова накладна, інший документ/період складання» — дата складання бухгалтерської довідки;

— у графі 5 — фактичний обсяг постачання (без податку на додану вартість);

— у графах 6 або 7 — сума ПДВ, обрахована за відповідною ставкою податку (20% чи 7%).

Лист ДФСУ від 03.10.2016 р. №21411/6/99-99-15-03-02-15


Нюанси оподаткування ПДВ постачання товарів оборонного призначення

! Постачальникам оборонної продукції

Податківці нагадали, що платник ПДВ при здійсненні операції з постачання товарів/послуг (у тому числі з виконання дослідних робіт оборонного призначення та створення нематеріальних активів і виконання робіт з ремонту та модернізації озброєння та військової техніки під час виконання державного оборонного замовлення) включає ПДВ до складу вартості (ціни) таких товарів/послуг та сплачує суму податку до бюджету, крім випадків, коли така операція звільняється від оподаткування ПДВ відповідно до норм ПКУ.

Операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (в тому числі виробленої на митній території України) продукції оборонного призначення звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто виробляє та закуповує таку продукцію, якщо закупівля відбувається для АТО.

Лист ДФСУ від 05.10.2016 р. №10544/Л/99-99-15-03-02-14


ДФС про амортизацію малоцінних необоротних матеріальних активів

! Платникам ПДВ

ДФСУ наголосила: оскільки малоцінні необоротні матеріальні активи не належать до основних засобів, то різниці, які визначаються згідно зі ст. 138 ПКУ, за такими активами у платника не виникають.

Різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів та передбачають коригування фінансового результату до оподаткування на підставі п. 138.1, 138.2 ПКУ, відображаються у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РI «Різниці» до рядка 03 РI декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженої Наказом №897:

— у рядку 1.1.1 додатка РI до декларації — сума нарахованої амортизації необоротних активів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

— у рядку 1.2.1 АМ додатка РI до декларації — сума розрахованої амортизації необоротних активів відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Таким чином, у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації необоротних активів, без урахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів.

Лист ДФСУ від 28.10.2016 р. №23357/6/99-99-15-02-02-15


Операції нерезидента з постійним представництвом — не контрольовані

! Представництвам нерезидентів

ДФСУ нагадує, що операції, здійснені між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, не вважаються контрольованими, оскільки здійснюються в межах однієї особи.

Водночас, якщо господарські операції здійснюються постійним представництвом нерезидента в Україні — платником податку з іншим нерезидентом — пов'язаною особою чи іншим нерезидентом, зареєстрованим у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого КМУ, операції постійного представництва нерезидента в Україні вважатимуться контрольованими за умови досягнення критеріїв, визначених пп. 39.2.1.7 ПКУ.

Крім того, зовнішньоекономічні господарські операції постійного представництва нерезидента в Україні з продажу товарів через інших нерезидентів комісіонерів вважатимуться контрольованими у разі виконання умов, визначених пп. 39.2.1.7 ПКУ.

Лист ДФСУ від 24.10.2016 р. №22921/6/99-99-15-02-02-15


Послуги з технічної підтримки програмної продукції: з ПДВ чи без нього

! Постачальникам ПЗ

ДФСУ розглянула питання щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції (у тому числі програмної продукції, наданої на правах використання згідно з умовами ліцензійного договору) та повідомила.

Якщо внаслідок постачання послуг із технічної підтримки програмної продукції (у тому числі програмної продукції, наданої на правах використання згідно з умовами ліцензійного договору) відбуваються будь-які зміни у програмній продукції (у т. ч. оновлення, удосконалення, модернізація та виправлення помилок), то операції з постачання таких послуг не підлягають оподаткуванню ПДВ.

Водночас, якщо внаслідок надання послуг із технічної підтримки програмної продукції (у тому числі програмної продукції, наданої на правах використання згідно з умовами ліцензійного договору) не відбувається жодних змін у програмній продукції (наприклад, навчання персоналу роботи з програмою, встановлення програми, налаштування оргтехніки тощо), то операції з постачання таких послуг оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Лист ДФСУ від 06.10.2016 р. №17357/5/99-99-15-03-02-16

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру