• Посилання скопійовано

Суть справи

Коли платник ПДВ уже не платник
Анулювання реєстрації платником ПДВ є доволі поширеним механізмом впливу податківців на посадових осіб підприємства. У багатьох випадках вдається поновити статус платника ПДВ. У цій статті поговоримо про основні облікові моменти, пов'язані із втратою статусу платника ПДВ та його подальшим поновленням.

Повідомлення про працівника
Мінсоцполітики надало в листах роз'яснення деяких актуальних питань щодо повідомлення підприємством податкового органу про окремих новоприйнятих працівників, не врегульованих законодавчо.

Як продати каву з лікером?
У багатьох ресторанних закладах у меню є кава з лікером, різноманітні алкогольні коктейлі, а в деяких випадках надається послуга з куріння кальяну. З'ясуємо, що з переліченого суб'єкту господарювання доведеться оподатковувати акцизним податком. Яка ліцензія потрібна, як здійснювати розрахунки та як подавати алкогольно-тютюнову звітність?

Оцінка ТЗ і сайт Мінекономіки
Цього року набрали чинності зміни до ПКУ у визначенні бази оподаткування транспортним податком. Нині вона прив'язана до визначення середньоринкової вартості ТЗ Мінекономіки, яке зобов'язане розмістити таку інформацію на офіційному веб-сайті. Проте платники податків зіткнулися з проблемою невизнання роздруківок зі сайта Мінекономіки фіскальними органами: останні вимагають незалежної оцінки. Спробуймо вибратися з чергових тенет податкового законодавства.

Продаж автомобіля на підприємстві
Нерідко юридичні особи продають свої транспортні засоби, що були в експлуатації, зокрема автомобілі. Розгляньмо особливості оформлення таких операцій, їх бухгалтерського і податкового обліку.

Використання інвалюти у відрядженні за кордон
На майже кожному підприємстві виникають ситуації, коли працівника доводиться скеровувати у відрядження за кордон. У більшості випадків це стосується підприємств, які займаються ЗЕД. При скеруванні у відрядження підприємство має видати інвалюту на витрати, пов'язані з відрядженням. I ось на цьому етапі слід чітко вказати працівнику на неможливість використання інвалюти для придбання товарів для підприємства у такому відрядженні. Але, на жаль, на практиці працівники не завжди дослухаються до таких застережень. I в результаті маємо складений авансовий звіт щодо придбаних товарів невисокої вартості за кордоном. Що з цим робити? Які штрафи очікують підприємство? Як вийти з такої ситуації?

Придбання товару у фізособи
Придбаваючи товари у фізосіб, суб'єкти господарювання постають перед запитаннями: як документально оформити таку операцію, яка ставка ПДФО застосовується і як відобразити це у формі №1ДФ. Власне про все це і поговоримо.

Донарахування звільненому працівнику
На практиці трапляються випадки, коли внаслідок виявленої помилки доводиться донараховувати звільненому працівнику зарплату, індексацію, компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки та премії. Як у таких випадках слід нараховувати такі виплати? Як вони оподатковуються?

До змісту номеру