• Посилання скопійовано

Що нового

Нові порядок і акти про передання зразків товарів після експертизи ДФС

! Платникам податків

Мінфін оновив:

— Порядок передання, повернення та знищення (утилізації) проб (зразків) товарів після проведення дослідження (експертизи) Спеціалізованою лабораторією з питань експертизи та досліджень ДФС;

— форму Акта про передання проб (зразків) товарів;

— форму Акта про повернення проб (зразків) товарів;

— форму Акта про знищення (утилізацію) проб (зразків) товарів.

Порядок визначає механізм поводження з пробами (зразками) товарів, наданими до Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС для проведення досліджень (експертиз) під час здійснення податкового контролю, митного контролю та митного оформлення, а також під час провадження у справах про порушення митних правил.

Контрольні проби, а також залишки досліджених проб та пошкоджені під час проведення досліджень зразки зберігаються у СЛЕД ДФС протягом 60 днів з дня надходження.

Проби товарів, які швидко псуються або мають обмежений строк зберігання, зберігаються протягом строку їх зберігання.

Строки й умови зберігання проб товарів визначаються стандартами, технічними умовами, паспортними даними виробника товару, інформацією на маркуванні тощо.

У разі неможливості проведення дослідження (експертизи) у СЛЕД ДФС досліджувані та контрольні проби (зразки) товарів підлягають переданню органу ДФС до закінчення строку їх зберігання за Актом про передання.

Наказ Мінфіну від 28.07.2016 р. №699
набере чинності з дня опублікування
(станом на 13.09.2016 р. не опублікований)


Учасник бойових дій зі статусом «чорнобильця» має право на додаткову відпустку

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики роз'яснило, що працівник, який має статус учасника бойових дій (інваліда війни) й одночасно є потерпілим унаслідок Чорнобильської катастрофи 1 чи 2 категорії, має право на додаткову відпустку зі збереженням зарплати відповідно до одного із законів за його вибором, оскільки ці пільги є однотипними.

Особам, віднесеним до категорій 1 та 2, державою гарантовані компенсації та пільги, зокрема отримання додаткової відпустки зі збереженням зарплати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Зазначена додаткова відпустка визначена як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Згідно із Законом №426-VIII учасникам бойових дій та інвалідам війни надається додаткова відпустка зі збереженням зарплати тривалістю 14 к. д. на рік.

Виходячи з норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» вищезгадана відпустка є пільгою, гарантованою державою, та відповідно також не належить до виду щорічних відпусток, визначених ст. 4 Закону «Про відпустки».

Згідно із Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пільговик, який має одночасно право на пільги та компенсації, передбачені різними законами, користується пільгами та компенсаціями за своїм вибором відповідно до одного з них.

Лист Мінсоцполітики від 18.08.2016 р. №454/13/116-16


Терміни виплати відпусткових можуть бути погоджені між роботодавцем і працівником

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує, що згідно зі ст. 21 Закону про відпустки заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Згідно зі ст. 10 цього Закону, конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, погоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом. Про дату початку відпустки працівника повинні повідомити письмово не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Відповідно до ст. 7 параграфа 2 Конвенції №132, суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Враховуючи вищезазначене, Мінсоцполітики наголосило: у разі необхідності отримання частини щорічної відпустки у стислі строки в заяві працівник може висловити своє бажання про отримання заробітної плати за неї в терміни, визначені між ним та роботодавцем.

Лист Мінсоцполітики від 04.08.2016 р. №430/13/116-16


Віднесення до ПК сум ПДВ без податкової накладної: за яких умов?

! Платникам ПДВ

ДФС нагадала, що підставою для нарахування сум ПДВ, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, також є, зокрема:

а) транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за даними приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких установлена міжнародними стандартами;

б) касові чеки, які містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера та податкового номера постачальника). При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

Отже, якщо рахунок, що виставляється платнику податку за надані послуги, вартість яких визначається за даними приладів обліку, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, то такий рахунок для отримувача послуг є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної.

При цьому ПКУ не передбачено віднесення до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної суми ПДВ, що міститься у виставлених рахунках у розмірі суми передоплати.

Лист ДФС у Миколаївській області від 25.08.2016 р. №2503/10/14-29-12-01-10


Вантажно-розвантажувальні роботи з транзитними вантажами — без ПДВ

! Портовим операторам

ДФСУ повідомила: здійснення портовим оператором навантажувально-розвантажувальних робіт із транзитними вантажами звільняється від оподаткування ПДВ, оскільки такі послуги є пов'язаними з перевезенням (переміщенням) вантажів транзитом через митну територію України.

При цьому послуги із забезпечення оператору доступу до причалу для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт із транзитними вантажами не є такими, що безпосередньо пов'язані з перевезенням вантажів транзитом через митну територію України. Саме тому такі операції звільненню від оподаткування не підлягають і оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Лист ДФСУ від 11.08.2016 р. №17500/6/99-99-15-03-02-15


Складаємо розрахунок коригування при отриманні попередньої оплати за товар

! Платникам ПДВ

ДФСУ нагадала: якщо після здійснення попередньої оплати за товар/послугу відбувається зміна їх повної вартості, а частка товару, яка відповідає такій попередній оплаті, не містить відокремленої вартості, то до податкових накладних, складених при отриманні попередньої оплати, складається розрахунок коригування. У розрахунку зазначається зміна кількісних та вартісних показників, а також складається податкова накладна на різницю між повною вартістю товару та отриманою попередньою оплатою.

При цьому у розрахунку коригування, зокрема:

— у графі 7 «Зміна кількості, об'єму, обсягу (-) (+)» зазначається кількість (частка) товарів/послуг, щодо яких проводиться зміна поставки (зі знаком «-» при зменшенні кількості, зі знаком «+» при збільшенні);

— у графі 8 «Ціна постачання товарів/послуг» зазначається фактична ціна без урахування ПДВ, за якою раніше було здійснено постачання;

— у графі 9 «Зміна ціни (-) (+)» зазначається сума різниці між раніше визначеною ціною домовленості та фактичною ціною, за якою здійснено постачання: значення зі знаком «+» у разі збільшення ціни товару; значення зі знаком «-» у разі зменшення ціни товару;

— у графі 10 «Кількість постачання товарів/послуг» відображається фактична кількість (об'єм, обсяг) постачання товарів/послуг, зазначена у графі 6 податкової накладної, до якої складено розрахунок коригування.

Лист ДФСУ від 11.08.2016 р. №17513/6/99-99-15-03-02-15


Вартість турів вихідного дня за рахунок профспілки — з ПДФО

! Податковим агентам з ПДФО

Податківці зазначили, що вартість турів вихідного дня та літнього відпочинку, що організовуються та оплачуються за рахунок коштів професійної спілки для членів профспілки та членів їхніх сімей без придбання путівок, включається до їх загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Такі суми вважаються додатковим благом і, відповідно, оподатковуються ПДФО і військовим збором на загальних підставах.

У податковому розрахунку форми №1ДФ такі доходи відображаються з ознакою доходу «126».

Лист ДФСУ від 02.09.2016 р. №19029/6/99-99-13-02-03-15


ДФС нагадує про граничний термін сплати ПЗ з ПДВ

! Платникам ПДВ

Податківці нагадують, що декларація з ПДВ подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Сума податкового зобов'язання, зазначена платником у поданій ним декларації з ПДВ, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого п. 203.1 ПКУ для подання декларації.

Окремої норми щодо перенесення граничного терміну сплати податкового зобов'язання з ПДВ ПКУ не передбачено.

При цьому, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

— при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20%.

Після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов'язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Лист ДФСУ від 05.09.2016 р. №19222/6/99-95-42-01-15


Як юрособі — платнику ЄП виправити помилки у декларації

! Юрособам — платникам ЄП

У разі виправлення помилок у декларації платника єдиного податку III групи (юрособи) передбачено заповнення:

— у рядку 11 зазначається сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється;

— у рядку 12 — уточнена сума податкових зобов'язань за квартал податкового періоду, у якому виявлена помилка;

— у рядку 13 — сума єдиного податку, яка збільшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки (рядок 12 - рядок 11 декларації);

— у рядку 14 — сума єдиного податку, яка зменшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки. Зазначається додатне значення розрахунку: рядок 11 - рядок 12 декларації;

У рядках 15, 16 та 17 відображають штрафи та пеню.

З огляду на те що виправлення помилок за I квартал 2016 року здійснюється підприємством шляхом відображення уточнюючих показників у розділі IV звітної декларації за I півріччя 2016 року, яка заповнюється наростаючим підсумком, та сума доходів, отримана підприємством за I півріччя 2016 року, є правильною (з урахуванням виправлення помилок), то у р. 9 декларації відображається сума єдиного податку за I квартал 2016 року з урахуванням виправлення помилки.

У разі виправлення помилок у складі декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені, в інтегрованій картці такого платника податку (IКПП) відображатимуться рядки 10, 13, 14, 15, 16, 17 декларації.

Лист ДФС у Запорізькій області від 06.09.2016 р. №2972/10/08-01-12-03-11


Непроведення індексації тягне за собою накладення штрафу

! Роботодавцям

Держпраці інформує, що індексація зарплати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці, за недотримання якої юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Компенсації громадянам утрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати не є мінімальними державними гарантіями, за недотримання яких накладається штраф у розмірі, передбаченому абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП. За таке порушення юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної зарплати.

Щодо безпідставної невиплати зарплати Мінсоцполітики роз'яснило, що підставою для здійснення роботодавцем виплати винагороди, обчисленої, як правило, у грошовому виразі, з дотриманням установлених ст. 24 Закону №108/95-ВР строків та в порядку оплати праці, є виконання працівником роботи.

Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Лист Держпраці від 19.05.2016 р. №5548/4/4.3-ДП-16


Заповнюємо декларацію з ПДВ та уточнюючі розрахунки правильно

! Платникам ПДВ

Регіональні податківці нагадують: якщо у майбутніх податкових періодах платник ПДВ самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання розрахунку.

У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні подаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути долучені відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Не може бути зменшена сума податкових зобов'язань, яка не була сплачена до бюджету в минулих звітних (податкових) періодах, у зв'язку з повним або частковим списанням податкового боргу.

У графі 4 відображаються відповідні показники декларації звітного періоду, що виправляється. Якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 відображаються відповідні показники графи 5 останнього уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного періоду, що виправляється.

У графі 5 уточнюючого розрахунку відображаються відповідні показники з урахуванням виправлення.

У графі 6 відображається сума помилки (абсолютне значення).

Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, зобов'язаний сплатити штраф, нарахований відповідно до абз. 4 п. 50.1 ПКУ. Сума нарахованого штрафу відображається у графі 6 рядка 18.3.

Лист ДФС у Київській області від 30.08.2016 р. №1992/10/10-36-12-02


Винагорода нерезиденту за право використання програмного забезпечення

! Суб'єктам ЗЕД

ДФС у м. Києві розглянула питання щодо операцій із виплати винагороди нерезиденту за право використання в господарській діяльності комплексу програмного забезпечення та повідомила.

Витрати, які враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, визначаються відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Тобто формування витрат з виплати винагороди нерезиденту за право використання в господарській діяльності комплексу програмного забезпечення резиденту Республіки Кіпр при визначенні фінансового результату до оподаткування відображаються згідно з правилами бухобліку з урахуванням норм п. 140.5 ПКУ.

Лист ДФС у м. Києві від 05.09.2016 р. №19710/10/26-15-12-05-11

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру