• Посилання скопійовано

Суть справи

Виправлення старих помилок
Виправити свої помилки можна в будь-який момент. Навіть якщо вже отримано повідомлення про планову перевірку, допоки перевірка не розпочата, бухгалтер сміливо може виправляти свої помилки. Пропонуємо проаналізувати механізм виправлення старих помилок з податку на прибуток, допущених у 2014 — 2015 роках, які вплинули на податкові різниці.

Ритмічні постачання та ПН
Випадків, коли платники податків мають право вибору, в ПКУ передбачено мало. Саме тому встановлене для платника податків право вибору не може не тішити. Одним із таких визначених ПКУ прав, а не обов'язків платника податків є можливість складання зведеної ПН за ритмічними постачаннями. Розгляньмо випадки, коли і як платники ПДВ можуть скористатися таким правом.

Контрагент не зареєстрував ПН
Контрагент не зареєстрував ПН у реєстрі і пропустив граничний термін реєстрації. Підприємство вирішило списати всю суму ПДВ за такою ПН на витрати. Наскільки це правомірно з урахуванням того, що такі витрати, поряд з усіма іншими, зменшують податок на прибуток? Чи є особливості, якщо йдеться про податковий кредит щодо придбаних основних засобів?

Нові порядки щодо РРО та КОРО: аналіз змін
Нещодавно Наказом №547 було затверджено нові порядки реєстрації РРО, КОРО та РК. З'ясуймо, що зміниться з набранням чинності цим наказом у порядку реєстрації та застосування РРО, а також у використанні КОРО.

Комісійні резидента у ЗЕД
Операції за договором комісії в ЗЕД (у тому числі обчислення курсових різниць) були розглянуті в «ДК» №19/2016. Яким чином обліковуються й оподатковуються ПДВ операції з надання комісійних послуг комісіонером-резидентом за договорами ЗЕД, розглянемо далі на прикладі.

Закінчення ліцензії і залишки товарів
У ФОП — платника акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів у червні 2016 р. закінчилася ліцензія на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами. Що робити з тютюновими виробами, які залишилися? Чи треба нарахувати роздрібний акциз на суму залишку тютюнових виробів у разі його списання? Як відобразити таке списання у звіті №1-РТ?

Договір ЦПХ та складова собівартості
Для виконання певних послуг підприємство залучає до співпраці фізосіб (не працівників). Як оформити договірні стосунки з фізособами, які податки сплатити і як показати це у звітності, якщо послуги отримано в одному місяці, а сплачено винагороду фізособам у наступному? Чи винагороду та податки треба віднести до собівартості послуг?

Як оформити наказ про прийняття на роботу
Приводом для написання цієї статті став лист органу Держпраці щодо необхідності приділяти увагу правильному оформленню наказів про прийняття працівників на роботу. Окремий коментар до відповідної позиції Держпраці ми навели в статті в «ДК» №30/2016. У цій статті поговоримо про те, як правильно оформити наказ про прийняття на роботу.

Податок за нерезидента
ГУ ДФС у м. Києві висловилася щодо оподаткування доходу нерезидента (див. лист від 21.07.2016 р. №16488/10/26-15-12-05-11 у «ДК» №31/2016). Проаналізуймо тези податківців.

Повернення коштів за товар із використанням РРО
Споживач має право повернути не тільки бракований товар, а й товар належної якості. Тому пропонуємо з'ясувати, як визначити вартість товару під час повернення коштів, раніше вже сплачених за товар. А також як повернути покупцеві кошти, якщо оплата здійснювалася через РРО.

До змісту номеру