• Посилання скопійовано

Що нового

Схвалено Концепцію запровадження електронної акцизної марки

! Платникам акцизного податку

КМУ схвалив Концепцію запровадження електронної акцизної марки — автоматизованої системи контролю за обігом підакцизних товарів.

Концепцією передбачено створення та функціонування у складі автоматизованої системи реєстру електронних акцизних накладних, який забезпечить реєстрацію фактів переміщення марок акцизного податку та маркованих підакцизних товарів.

Спеціалізоване програмне забезпечення дасть змогу в автоматичному режимі декларувати кожен етап обігу марок акцизного податку та маркованих підакцизних товарів — від виготовлення виробником марок акцизного податку до реалізації маркованих підакцизних товарів через точку роздрібного продажу кінцевому споживачу. Також передбачено удосконалення системи обліку даних з реєстраторів розрахункових операцій щодо підакцизних товарів для потреб функціонування автоматизованої системи.

ДФС повинна забезпечити впровадження автоматизованої системи «Електронна акцизна марка» на постійній основі до 1 грудня 2018 р.

Розпорядження КМУ від 06.07.2016 р. №497-р чинне з 06.07.2016 р.


Новий Порядок розрахунку ПЗ з податку на прибуток нерезидентів

! Нерезидентам, які провадять діяльність на території України

Мінфін затвердив новий Порядок розрахунку податку на прибуток нерезидентів, які провадять діяльність на території України через постійне представництво.

Крім того, затверджено:

1) форму Розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення окремого балансу фінансово-господарської діяльності.

Нерезидент, який провадить свою діяльність в Україні та за її межами і при цьому не визначає прибуток від своєї діяльності, що ведеться ним через постійне представництво в Україні, визначає суму прибутку, що підлягає оподаткуванню в Україні, на підставі складення окремого балансу фінансово-господарської діяльності, погодженого з контролюючим органом за місцезнаходженням постійного представництва, шляхом заповнення цього розрахунку;

2) форму Розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7.

Цей розрахунок складають нерезиденти, які провадять діяльність на території України через постійне представництво, та визначають прибуток шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7;

3) форму Відомостей про доходи (прибутки), що звільнені від оподаткування на підставі міжнародного договору України.

Додаток ВД заповнюють і подають до контролюючого органу (разом із розрахунками) нерезиденти, які мають право на звільнення від оподаткування відповідно до міжнародного договору України окремих видів доходів, що отримуються через постійне представництво.

Наказ Мінфіну від 13.06.2016 р. №544
набере чинності з дня опублікування
(станом на 26.07.2016 р. не опублікований)


Послуги з транзитного перевезення: що з ПДВ

! Міжнародним вантажоперевізникам

Регіональні податківці наголошують: послуги, пов'язані з перевезенням вантажів транзитом через територію і порти України (зокрема, вантажно-розвантажувальні роботи), є складовою транзиту та звільняються від оподаткування ПДВ.

Щодо оподаткування послуг, які надаються сторонніми організаціями на підставі окремих договорів підприємству, що надає послуги, пов'язані з транзитними перевезеннями, податківці зазначили таке.

У розумінні Закону №1172 державне підприємство не є учасником транзиту та не надає безпосередньо вантажовласнику послуг, пов'язаних із перевезенням вантажів транзитом через митну територію України, а також послуг, пов'язаних із таким перевезенням.

Таким чином, послуги із забезпечення доступу до причалу, які надає державне підприємство, оподатковуються на загальних підставах.

Лист ДФС у Миколаївській області від 23.06.2016 р. №1969/10/14-29-12-01-10


У разі нецільового використання коштів ОСББ подає звіт з податку на прибуток

! ОСББ

ДФС у Миколаївській області нагадала: утворені згідно із Законом №2866 та внесені до Реєстру ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих ними в межах статутної діяльності, за умови що:

— такі доходи використовуються виключно для фінансування видатків на їх утримання, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених їх установчими документами;

— не здійснюється розподіл доходу серед засновників, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

У разі нецільового використання коштів ОСББ зобов'язане подати у термін, визначений для місячного податкового періоду, звіт про використання доходів неприбуткової організації за період з початку року до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення. У звіті слід зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток. Така неприбуткова організація підлягає вилученню контролюючим органом із Реєстру.

З першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, до 31 грудня податкового року неприбуткова організація зобов'язана щокварталу подавати до контролюючого органу квартальну фінансову і податкову звітність з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

ДФС у Миколаївській області від 20.07.2016 р. №2168/10-29-12-02-20


Роялті: нюанси оподаткування

! Підприємцям — платникам ЄП

Регіональні податківці зазначили, що роялті не включаються до суми доходів, які є об'єктом оподаткування єдиним податком, та не відображаються у декларації фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.

При цьому роялті оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування дивідендів, за ставкою 18%, тобто дохід у вигляді роялті оподатковується податковим агентом під час їх нарахування платнику податків.

Такий дохід відображається у податковому розрахунку за формою №1ДФ за ознакою доходу «103».

Лист ДФС у м. Києві від 15.07.2016 р. №16113/10/26-15-13-02-16


Робота страхових експертів з охорони праці на неконтрольованих територіях

! Роботодавцям із зони АТО

ФСС НВП нагадує, що діяльність служби страхових експертів з охорони праці на територіях, не підконтрольних українській владі, слід вважати припиненою з 24 листопада 2014 року, що унеможливлює участь страхових експертів з охорони праці у розслідуванні нещасних випадків на виробництві та причин виникнення професійних захворювань на цих територіях.

Документи, які були видані, затверджені чи підписані після 1 грудня 2014 року органами, установами, організаціями, не підпорядкованими українській владі, не можна вважати такими, які складені відповідно до вимог чинного законодавства України, та використовувати їх для розслідування нещасних випадків.

Враховуючи той факт, що виконання роботи страхового експерта з охорони праці на непідконтрольних українській владі територіях може загрожувати його безпеці, а також з огляду на те, що на цих територіях припинили свою діяльність усі державні та бюджетні установи, робочі органи виконавчої дирекції Фонду повинні забезпечити участь страхових експертів у розслідуваннях нещасних випадків та причин виникнення професійних захворювань виключно на територіях, які підконтрольні українській владі.

Водночас робочим органам виконавчої дирекції Фонду в Донецькій та Луганській областях запропоновано забезпечити накопичення інформації, яка їм надходить, про нещасні випадки та професійні захворювання, що сталися на території, тимчасово не контрольованій українською владою.

Лист ФСС НВП від 14.07.2016 р. №144-06-3


Акцизні накладні при передачі перевізнику талонів на пальне не складаються

! Замовникам перевезень

ДФСУ розглянула питання щодо реєстрації суб'єкта господарювання платником акцизного податку при забезпеченні найманих за договорами надання транспортних послуг перевізників талонами на пальне для виконання послуг підприємству та повідомила.

Безпосередньо операції з передачі талонів на пальне перевізникам не є операціями з реалізації пального в розумінні абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ.

Таким чином, суб'єкт господарювання, який забезпечує перевізників талонами на пальне та фактично не здійснює операції з реалізації пального, не повинен реєструватися платником акцизного податку з реалізації пального та складати акцизні накладні.

Лист ДФСУ від 12.07.2016 р. №15050/6/99-99-15-03-03-15


Відображаємо у декларації з ПДВ експорт сільгосппродукції

! Сільгосппідприємствам

ДФС у Київській області роз'яснила: обсяги операцій з вивезення товарів за межі митної території України, що оподатковуються за нульовою ставкою відповідно до вимог пп. 195.1.1 ПКУ, згідно з п. 3 р. I «Податкові зобов'язання» Порядку №21 зазначаються у рядку 2 декларації з ПДВ (0121).

Рядок 2 декларації 0121 дорівнює сумі значень рядків 2 таблиць 1 — 3 (ДС10) (додаток 10).

Суми ПДВ, уключені до податкового кредиту за операціями сільгосппідприємств із вивезення сільгосппродукції у митному режимі експорту, відображаються у рядку 14 декларації 0121.

У разі прийняття рішення про бюджетне відшкодування значення цього рядка переноситься з рядка 14 декларації 0121 до рядка 14 декларації 0110.

Платники податку, які відповідно до ст. 200 р. V ПКУ мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування та додають до декларації 0110 Д3 (додаток 3) та Д4 (додаток 4).

Якщо платник не прийняв рішення про бюджетне відшкодування, суми ПДВ, включені до податкового кредиту за операціями сільгосппідприємств із вивезення сільгосппродукції у митному режимі експорту, відображаються у рядку 14 декларації 0121.

Рядок 19 декларації 0121 (від'ємне значення) дорівнює сумі значень рядків 14 таблиць 1 — 3 (ДС10) (додаток 10) та переноситься до рядка 21 декларації 0121.

Рядки 19.1, 20, 20.1, 20.2, 20.2.1, 20.2.2, 20.3 у декларації 0121 не заповнюються.

Сума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду, відображається у рядку 21 та переноситься до рядка 16.1 наступного звітного періоду.

У декларації 0121 — 0123/0130 до рядка 21 переноситься значення рядка 19.

Лист ДФС у Київській області від 11.07.2016 р. №1575/10/10-36-12-02


ПДВ з операцій із постачання самостійно виготовлених товарів

! Платникам ПДВ

Регіональні податківці нагадали, що база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів, послуг, робіт не може бути нижчою від їх виробничої собівартості, визначеної відповідно до П(С)БО 16. При продажу самостійно проведених робіт, наданих послуг, вироблених товарів, реалізованих нижче за їх собівартість, постачальник складає дві ПН: одну — на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу — на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни. За операцією з передачі давальницької сировини виконавцю, а також при отриманні замовником готової продукції податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються, адже давальницька сировина є власністю замовника і при передачі її для переробки виконавцю право власності на цю сировину до виконавця не переходить. По суті, продукція, виготовлена з власної сировини на давальницьких умовах, є власно виробленою продукцією. Отже, виконавець нараховує ПДВ на послуги з переробки давальницької сировини на загальних підставах за ставкою 20%. Замовник за такою операцією має право включити суми сплаченого ПДВ до складу податкового кредиту, за умови що надалі такі товари використовуватимуться в оподатковуваних ПДВ операціях у межах його господарської діяльності.

Лист ДФС у Київській області від 07.07.2016 р. №1555/10/10-36-12-02


ДФСУ про повернення товару та оформлення розрахункового документа

! СГ, які використовують РРО

ДФСУ повідомила: реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги та в інших випадках) або скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від'ємної суми.

Крім того, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару чи рекомпенсації раніше оплаченої послуги, перевищує 100 грн, то матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів.

В акті необхідно зазначити:

— дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар (відмовляється від послуги);

— відомості про товар;

— суму виданих коштів;

— номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару.

Акт щодо повернення товару складається при зверненні покупця, та через РРО проводиться операція повернення. Відповідний розрахунковий документ видається або надсилається покупцю.

Лист ДФСУ від 02.07.2016 р. №14421/6/99-99-14-05-01-15


Додаток ПН до рядка 23 декларації з прибутку: коли заповнювати?

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ розглянула питання щодо необхідності заповнення додатка ПН до рядка 23 декларації з податку на прибуток підприємств у разі виплати доходів нерезиденту, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидентів, та повідомила.

Під час подання декларації з податку на прибуток підприємств платникам цього податку необхідно заповнити всі графи додатка ПН до декларації. При цьому у разі виплати доходів нерезиденту, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидентів, у графі 5 «Ставка податку (%) згідно з міжнародним договором» ДФС рекомендує зазначити 0.

ПКУ не передбачено звільнення від декларування сум доходів нерезидентів, які відповідно до правил міжнародного договору звільнені від оподаткування та з яких не утримується та не перераховується податок на доходи нерезидентів.

Лист ДФСУ від 17.06.2016 р. №13557/6/99-99-15-02-01-16


Класифікатор професій та дозвіл на працевлаштування іноземців: роз'яснення

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики розглянуло питання щодо застосування Класифікатора професій та отримання дозволу на застосування праці іноземців та роз'яснило таке:

1. Розширення чи уточнення назв посад, професій або професійних назв робіт за допомогою приміток 1 та 2 додатка В до Класифікатора професій є прерогативою роботодавця, наприклад, для внутрішнього використання термінів та слів, які уточнюють місце роботи, виконувані роботи, сферу діяльності тощо.

2. Застосування приміток 1 і 2 додатка 2 до Класифікатора професій не обмежується жодними пільговими переліками, складністю робіт тощо. Єдиною вимогою до розширення чи уточнення назви посади або професії є дотримання норм і положень Класифікатора професій.

3. За потреби доречно розширювати назву посади (професії) з метою уточнення трудових функцій працівника, розширення його сфери діяльності та повноважень. Прямого зв'язку розширення назв посад із розширенням зарплати немає, тобто все залежить від мети та конкретної ситуації на підприємстві.

4. Для отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, що дає право роботодавцю протягом визначеного строку застосовувати працю іноземців та осіб без громадянства, роботодавець не пізніше ніж за 15 календарних днів до дати звернення для отримання дозволу подає територіальному органу інформацію про попит на робочу силу (вакансії). На підставі зазначеної інформації здійснюється сприяння у працевлаштуванні громадян України.

Подання звіту за формою №3-ПН про попит на робочу силу при продовженні дії дозволу не передбачено.

Лист Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. №297/13/116-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру