• Посилання скопійовано

Перехід юрособи на сплату ЄП

Як підприємству (платник ПДВ і податку на прибуток) перейти на спрощену систему оподаткування без ПДВ з наступного кварталу?

Справді, підприємству, яке перебуває на загальній системі оподаткування і є платником ПДВ, що здійснює реалізацію товарів і майже не несе витрат, вигідніше перебувати на спрощеній системі оподаткування без сплати ПДВ. У цьому разі юрособа може обрати третю групу ЄП зі ставкою 5%. Але перш ніж приймати таке рішення, слід проаналізувати обмеження, пов'язані зі спрощеною системою:

1) розрахунки за відвантажені товари здійснюються виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій). А це означає — жодних бартерних операцій та зарахування однорідних вимог. Також платник ЄП не має права укладати договори переуступки прав вимоги боргу щодо відвантажених товарів (а от коли платник ЄП у статусі покупця, то обмежень на укладання договору переуступки права вимоги немає)1;

2) треба взяти до уваги суму доходу попереднього року: як сказано у пп. 298.1.4 ПКУ, перехід на сплату ЄП є можливим, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему, дотримано вимоги п. 291.4 ПКУ. Тобто для юрособи, яка вирішила перейти на ЄП з будь-якого кварталу 2016 року, сума доходу за 2015 рік не повинна перевищувати 5 млн грн. Ця сума визначається не за даними бухобліку, а за доходом, отриманим у грошовій формі (фактично до уваги слід узяти дані за Д-т субрахунку 301, 311 (312) та 681 — за авансами одержаними), також враховуються деякі інші суми, про що далі2;

3) слід врахувати низку обмежень щодо видів діяльності (п. 291.5 ПКУ). Так, заборони на ЗЕД немає, якщо тільки не йдеться про підакцизні товари (заборонено й реалізацію підакцизних товарів на митній території України). До речі, наявність в Єдиному держреєстрі та у статуті юрособи видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему, не є підставою для відмови у реєстрації платником ЄП, якщо фактично такі види діяльності не здійснюються;

4) якщо у статутному капіталі сукупність часток, що належать юрособам, які не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25%, обрати спрощену систему оподаткування не дасть пп. 291.5.5 ПКУ (до речі, на практиці під час подання заяви про перехід на ЄП податкова може цього і не перевірити, тож рекомендуємо самостійно заздалегідь звернути увагу на статус засновників);

5) особа, яка на день подання заяви про реєстрацію платником ЄП має податковий борг3, також не зможе розраховувати на зміну системи оподаткування;

1 Додатково див. «ДК» №14/2016.

2 Увага: якщо на дату подання заяви про перехід на ЄП у 2016 році особа досягла суми грошового доходу у розмірі 5 млн грн, ясна річ, про зміну системи оподаткування не може бути й мови.

3 Крім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин), пп. 291.5.8 ПКУ.

6) не можуть бути платниками ЄП фізичні та юридичні особи — нерезиденти (пп. 291.5.7 ПКУ).

Порядок переходу

Для переходу на спрощену систему слід подати до ДПІ за місцем реєстрації юрособи заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675.

Як подати документи

Підпунктом 298.1.1 ПКУ передбачено три способи подання документів:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

— поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення (врахуйте, що датою подання такої заяви вважається дата її надходження до ДПІ);

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб.

Але щодо останнього способу подання зауважимо, що наразі така можливість не реалізована, тому це слід врахувати, адже строк на подання документів обмежений.

Документи подаються не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Тому для перебування на спрощеній системі з III кварталу 2016 р. їх слід подати не пізніше 15.06.2016 р. До речі, у разі відмови у реєстрації платником ЄП податківці зобов'язані надати письмову вмотивовану відмову протягом двох робочих днів з дня подання заяви.

Також врахуйте, що перейти на спрощену систему дозволено один раз протягом календарного року. Але за бажання особа має право з IV кварталу 2016 р. повернутися до загальної системи оподаткування, подавши заяву про відмову від спрощеної системи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового кварталу (п. 298.2 ПКУ).

Порядок заповнення документів

Наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675 передбачено порядок подання заяви та розрахунку доходу. Але сам порядок не враховує змін, унесених до ПКУ. Тому обмеження щодо обсягу доходу та кількості найманих працівників слід враховувати відповідно до оновленого п. 291.4 ПКУ1. Розділ 4 заяви — дані документа, що підтверджує держреєстрацію юрособи, — не заповнюється (обов'язкові відомості, які зазначаються у заяві, встановлені п. 298.3 ПКУ , а пп. 2, який стосувався даних документа про держреєстрацію, вилучено).

Обов'язкові відомості, які зазначає юрособа, яка обирає ЄП 3-ї групи:

— розділ 2 та 3: найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ;

— розділ 5.1: дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

— розділ 6: податкова адреса суб'єкта господарювання;

— розділ 7: місце провадження господарської діяльності;

— розділ 8: обрані суб'єктом господарювання група та ставка ЄП або зміна групи та ставки ЄП;

— розділ 9: середньооблікова чисельність працівників у юрособи;

— розділ 10: обрані суб'єктом господарювання види госпдіяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

— розділ 11: відсутність податкового боргу;

— розділ 12: обсяг доходу за попередній календарний рік.

Порядок розрахунку суми доходу

Особливу увагу слід приділити визначенню суми доходу за минулий рік. Вона зазначається у розділі 5 розрахунку доходу за попередній календарний рік з уточненням щодо кожного виду доходу:

— доходи у грошовій формі (включаючи дохід представництв, філій, відділень);

— сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (зазначається сума заборгованості, якщо вона визнавалася кредиторською, за якою минув строк позовної давності у 2015 р.)

— вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), рекомендовано зазначити ринкову вартість, яка за пп. 14.1.71 ПКУ відповідає звичайній ціні;

— інші доходи2.

Оскільки у нас ідеться про платника ПДВ, логічно постає запитання: чи слід при визначенні доходу за попередній рік включати суми ПДВ? За пп. 1 п. 292.11 ПКУ, до складу доходу платника ЄП не включаються суми ПДВ, тому юрособа при розрахунку суми доходу за попередній календарний рік у межах переходу на спрощену систему не повинна включати суми ПДВ (це підтверджується й консультацією в ЗІР, підкатегорія 108.01.023).

1 Обсяг доходу протягом календарного року становить не більше 5 млн грн, а кількість найманих працівників не обмежена.

2 Для визначення права на застосування спрощеної системи оподаткування сума неповерненого кредиту, термін повернення якого не настав, при обчисленні обсягу доходу суб'єкта господарювання не враховується (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

3 Запитання: «Чи враховуються ЮО, яка прийняла рішення про перехід на спрощену систему оподаткування (у т. ч. без сплати ПДВ), у розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, суми ПДВ?».

Також не включається до обсягу річного доходу згідно з п. 292.15 ПКУ дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди.

Якщо юрособа відповідає всім критеріям застосування спрощеної системи, то податковий орган здійснює реєстрацію шляхом внесення запису до реєстру платників ЄП. Згідно з п. 299.10 ПКУ, реєстрація є безстроковою та може бути анульована шляхом вилучення з реєстру за рішенням податкових органів у разі самостійного рішення юрособи або при настанні порушень, перелік яких установлено пп. 298.2.3 ПКУ.

Нагадаємо, що податковим періодом для юрособи на 3-й групі ЄП є календарний квартал. Звітний період починається з 1-го числа першого місяця кварталу і закінчується останнім днем кварталу. Відповідно, вперше звітувати новоствореному платнику ЄП треба за III квартал 2016 р. шляхом подання декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду.

Загальна система — наслідки переходу

Юрособа буде полишати загальну систему оподаткування і позбуватися статусу платника ПДВ, отже, слід виконати низку дій.

По-перше, не враховуючи, що юрособа застосовує річний податковий (звітний) період, при зміні системи оподаткування треба відзвітувати з податку на прибуток за півріччя. Як наслідок, — подати декларацію з податку на прибуток і фінзвітність до 09.08.2016 р. включно. Річну декларацію з податку на прибуток такому платнику подавати не треба буде1. Сплатити податкові зобов'язання за поданою податковою декларацією — протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку для подання звіту, — до 19.08.2016 р.

По-друге, статус платника ПДВ у юрособи, яка реєструється як платник ЄП, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ, автоматично анулюється2. Анулювання реєстрації може відбуватися за заявою платника податку (форма №3-ПДВ3) або за самостійним рішенням податкового органу. Податківці здійснюють анулювання автоматично (без подання особою окремої заяви про анулювання реєстрації), у разі якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування особою зроблено позначку в розділі 8 про обрання ставки ЄП без сплати ПДВ.

1 Див. ЗІР, відповідь на запитання: «За який податковий (звітний) період та в який термін платнику податку на прибуток потрібно подавати податкову декларацію з податку на прибуток, якщо в середині року платник переходить на спрощену систему оподаткування?».

2 До речі, вимога щодо обов'язкової реєстрації платником ПДВ у разі постачання товарів (послуг) протягом останніх 12 к. м. на суму, що перевищує 1 млн грн, на платників ЄП не поширюється, згідно з п. 181.1 ПКУ.

3 Додаток 3 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

Останнім звітним періодом у разі втрати статусу платника ПДВ є період, який розпочинається з дня, наступного за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації як платника ПДВ. А це означає, що у разі переходу юрособи на спрощену систему з 01.07.2016 р. востаннє декларацію з ПДВ за червень слід подати до 20.07.2016 р. та протягом 10 к. д., наступних за останнім днем граничного строку подання звітності, сплатити податкові зобов'язання.

Зверніть увагу!

Пам'ятайте: відповідно до п. 184.7 ПКУ, в декларації з ПДВ останнього періоду слід визнати ПЗ з ПДВ за товарами (послугами) та необоротними активами, за якими визнавався ПК і такі активи не були використані в оподатковуваних операціях. Базою оподаткування у цьому разі є звичайна ціна відповідних товарів (послуг) чи необоротних активів. Звичайна ціна визначається згідно з пп. 14.1.71 ПКУ і в більшості випадків відповідатиме рівню ринкових цін.

Після переходу на спрощену систему слід врахувати ще один момент. Відповідно до п. 292.6 ПКУ, якщо юрособа отримала попередню оплату, перебуваючи на загальній системі, то під час відвантаження товарів (послуг) на спрощеній системі треба визнати дохід, який буде оподатковуватися вже єдиним податком. А от якщо на спрощеній системі оподаткування отримано кошти за товар, який було відвантажено ще на загальній системі (зрозуміло, що у цьому разі визнавався дохід), то такі кошти згідно з пп. 6 п. 292.11 ПКУ не включаються до доходу платника ЄП.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру